CHMOD Nedir? Nasıl yapılır? ve Dosya güvenliği 0

CHMOD kelime olarak İngilizce ‘Change Mode’ kelimesinden gelmektedir. Türkçe’ye ‘Türünü Değiştirme’ olarak çevrilebilir.

CHMOD’da üç adet permission yani izin vardır :
* Bunlardan birincisi yazma iznini veren w (ingilizce yazma anlamına gelen write kelimesinin ilk harfinden esinlenilmiştir),
* İkincisi okuma iznini veren r (yine ingilizce’de okuma anlamına gelen read kelimesinin ilk harfinden esinlenilmiştir),
* Üçüncüsü ise uygulama anlamına gelen x’dir (yine ingilizce’de uygulama anlamına gelen execute kelimesinin ikinci harfinden esinlenilmiştir). Burada okuma ve yazma izinlerinin anlamları gayet açıktır. Execute ise bir dizinin içeriğinin erişilebilir olması için gerekli bir izindir.

http://gedelumbung.com/wp-content/uploads/2010/07/chmod.jpg

CHMOD Ayarları

Bir diğer konu ise izinlerin verileceği gruplardır. Bu gruplar yine izinlerde olduğu gibi üç adettir :
* u : Dosya sahibi. (Owner)
* g : Dosyanın bulunduğu gruptaki kullanıcılar. (Group)
* o : Diğer tüm kullanıcılar. (Other)

CHMOD’daki türler operatörlerle işleme geçirilebilir. Bu operatörler ise yine üç adettir :
+ : Türün eklenmesini sağlar.
– : Tür ayarının kaldırılmasını sağlar.
= : Türün ayarlanmasını sağlar.

Bizi asıl ilgilendiren bölüm ise oktal sayılar denen sayılarla gerekli işlemlerimizi nasıl gerçekleştireceğimizdir. Oktal sayılar adı verilen bu sayılar sekiz adettir :

* 0 : Hepsini reddet.
* 1 : Sadece uygulama işlemini kabul et (Bu da yalnızca uygulama verilip okuma verilmediği anlamına gelir ki dizine erişimi imkansız hale sokabilir. Bu aslında bir ‘sözde’ erişimdir. Direkt dosya adresleri bilinmeden erişim gerçekleştirilmez.)
* 2 : Sadece yazma işlemini kabul et.
* 3 : Uygulama ve yazma işlemini kabul et.
* 4 : Sadece okuma işlemini kabul et.
* 5 : Okuma ve uygulama işlemini kabul et.
* 6 : Okuma ve yazma işlemini kabul et.
* 7 : Tüm erişimlere izin ver.

Yukarıda belirtilen tüm oktal sayılar gruplar, sahip ve diğer tüm kullanıcılar için ayrı ayrı uygulanmak zorundadır. Her dosya için belirtilen ayarlar tek tek ele alınır ve istenirse tüm dizine uygulanabilir.

Soru : rooteto.php isimli dosyamızın CHMOD’unu 777 yapmak istiyoruz. Bu ne anlama geliyor?

Cevap : Burada rooteto.php isimli dosyamınızın türünü oktal sayılarla belirtilen 777 yapmış oluyoruz. Burada :
777 : Koyu biçimde yazılmış 7 site sahibinin izinlerini temsil ediyor. Yani admini/yöneticiyi temsil ediyor ve tüm erişimlere izin verilmiş.
777 : Koyu biçimde yazılmış 7 burada dosyanın bulunduğu gruptaki kullanıcıların iznini temsil ediyor ve tüm erişimlere izin verilmiş.
777 : Koyu biçimde yazılmış 7 burada yönetici ve dosyanın bulunduğu gruptaki kullanıcılar dışındaki tüm kullanıcıların izinlerini temsil ediyor ve tüm erişimlere izin verilmiş.

Temsil edilen izinleri belirtmiş olduk böylece. Bu izinlerin ne anlama geldiğini ise yukarıda verdiğim oktal sayılar kısmından rahatlıkla öğrenebiliriz.

Şimdi de kodlara gerek kalmadan CHMOD’un FTP programları yardımıyla nasıl yapılacağını ele alalım :

* Öncelikle kullandığımız FTP programı ile (CuteFTP, WSFTP ya da SmartFTP olabilir) hostumuza bağlanalım. Buradan karşımızda beliren klasörlerden CHMOD yapmak istediğimiz klasörü faremizin sağ tuşuyla tıkladıktan sonra karşımıza gelen pencereden ‘CHMOD’ seçeneğini seçelim. Bunu seçtiğimiz takdirde karşımıza yeni bir pencere çıkacaktır.

rooteto -> chmod

CHMOD ile ilgili makale Alexis adında bir arkadaşımıza ait. Ben kendim ekstradan yazmak istemedim çünkü onun makalesi en açıklayıcı olandı. Ona teşekkürlerimi sunuyorum ve bende bir kaç şey eklemek istiyorum.

FTP’deki dosyalarınızın yazma izin ayarlarını şu şekilde düzenlerseniz daha güvende olucaksınız.

  1. Klasörlerin chmod ayarı: 644
  2. Dosyaların chmod ayarı: 755

Eğer dosyalarınızdan birisinin chmod ayarı 777 ise Alexis’in yukarıdaki dediği gibi “Tüm erişimlere izin vermiş oluyorsunuz” anlamına geliyor. Böyle bir dosya FTP’nizde bulunuyorsa bir Hacker mutlaka o dosyaya kilitlenip o dosya üzerinden sisteminize dosya yükleyebilir ve Sunucunuza girebilir.

find -perm -l -s gibi bir linux komutuyla tüm yazılabilir dosyaları listeleyebilir ve herşeyinizi silebilir  🙂

Kaynak: CHMOD nedir? Nasıl yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Windows için En iyi Antivirüs Programları 2

Hangi Antivirüs programını kullanmak doğrudur? Henüz karar veremediyseniz en iyisinin hangisi olduğunu değerlendirmeniz için sizlere yardımcı olacağım.

Windows işletim sistemli bilgisayarınıza kurabileceğiniz en iyi Antivirüs programları hangileri olduğuna dair herkes farklı şeyler söyleyebilir. Bir antivirüste Tarama hızı mı? Ram kullanımı mı? Virüs algılama oranları mı? yoksa Güncelleme sıklığı gibi friterler sizin için önemlidir. (yada bedava olması gibi mi?) Bunlara verilebilecek en iyi cevap var aslında.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:AdwCleaner Malware Virüs Temizleme Programı İndir

15 yıldır bağımsız olarak çalışan Alman Av-Test firması yaptığı tarafsız araştırmalar sayesinde güvenirliliğini koruyor. Android, Windows, Mac ve İş kullanıcıları için her ay ve her yıl araştırmalar yapan Av-Test’in Windows kullanıcıları için yaptığı testlere bakalım. Windows 8, Windows 7, Windows Vista ve Windows XP işletim sistemleri için yapılan testlerde hangi Antivirüs programının daha iyi olduğuna bakalım.

grey

2015 Ağustos ayında en hızlı tarama yapan, en hızlı bir şekilde virüsü algılayan, en az ram kullanan ve en sık güncelleme yapan Antivirüs programları grafikte belirtilmiştir.  Sıralama Güvenlik – Performans ve Kullanıcı Deneyimi diye 3 gruba ayrılarak test sonuçları verilmiştir.

Outlook (.pst) Dosyası Varsayılan Kayıt Yerini Değiştirme 0

outlook varsayilan kayit yeri degistirme

Outlook programına mail adresi kayıt ederken POP3 kurulumu yapıyoruz. Pop3 kurulumunda outlook programı sistemin kurulu olduğu dizine .pst dosyasını oluşturuyor. Buda ilerleyen dönemlerde şöyle bir problem oluşturuyor, Bilgisayarınız çöktüğünde verileri kurtarmak için uğraşıyorsunuz. “En önemlisi outlook yedeği” demeye başlıyorsunuz.

Bende sistemin çökme ve diğer problemlerinde Outlook yedeğini almak için uğraşmamak istiyorum. Birde şöyle bir durum var POP3 kurulumunda .pst oluşturduğunu yukarı da söylemiştim. IMAP kurulumu yaptığınızda ise .ost dosyası oluşturuyor. “.pst” dosyasına kurulumdan sonra dizin değişimi yapabiliyorsunuz ancak “.ost” dosyasına kurulumdan önce veya sonra dosya kayıt yeri belirleyemiyorsunuz. Bu yüzden alttaki değişikliği yaparsanız 2 durumdan kurtulmuş olursunuz.

  1. Artık dosyalarınız diğer hard diskinizde kayıt edilecek ve sistem çökmesi durumunda verileriniz kaybolmayacak.
  2. IMAP kullanıyorsanız sıfır kurulum yapıp .ost dosyasını diğer hard diskinizde kayıt edebileceksiniz.

Varolan Kayıt Yeri Nasıl Değiştirilir?

  1. Outlook programından çıkın ve kapattığınızdan emin olun.
  2. Başlat ve ardından çalıştır a basın. Kısayol – windows + r tuşu
  3. regedit yazıp enter tuşuna basın.
  4. Bilgisayarınızdaki kurulu olan outlook sürümüne göre alttaki yolu izleyin.
    1. Outlook 2003: HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftOffice11.0Outlook
    2. Outlook 2002: HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftOffice10.0Outlook
    3. Outlook 2013: HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftOffice15.0Outlook
  5. Yukarıdaki yola geldikten sonra, Sağ tarafta bazı veriler göreceksiniz. Sağ alanda boş bir yerde sağ tıklayıpYeni -> Dize Değeri” seçeneğine tıklıyoruz.
  6. Dize Değeri adını “ForcePSTPath” yapıyoruz (tırnaksız).
  7. Daha sonra “ForcePSTPath” adlı oluşturduğumuz dosyaya tıklayıp dizin yolumuzu belirliyoruz.
    1. Örnek: D:Outlook-dosya

Sizin için birde video hazırladım. Videoya bakarak ta yapabilirsiniz. Takıldığınız yerler de sorunuzu sorun çok hızlı cevap vermeye çalışacağım 🙂

Kaynaklar;

Most Popular Topics

Editor Picks