MENU

İnternette Bir Şey Sildiğinizde Neler Oluyor?

Anasayfa » İnternet » İnternette Bir Şey Sildiğinizde Neler Oluyor?
İnternette Bir Şey Sildiğinizde Neler Oluyor?

Sosyal medyada veya internette herhangi bir yerde paylaştığınız içeriklerin gerçekten size özel olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Daha önce attığınız tivitler veya facebook yayınlarını belli bir süre sonra silseniz dahi bu veriler büyük firmaların sunucularında hala duruyor olabilir.

Peki İnternette Sildiğimiz İçeriklere Neler Oluyor?

İnternette paylaştığınız tüm içerikleri tamamen silmek sizin kontrolünüzde değildir. Sildiğiniz içerikler sayfanızda veya posta kutunuzdan silindi görünüyor olabilir ancak paylaşımlarınız ve e-postalarınız hala bu firmaların sunucularında duruyor. Bu verilerin sunucular da durması tehlikeli durum ortaya çıkarabilir. Zira sunucularda duran veriler bilgisayar korsanları tarafından çalınabilir.

Bu durumla alakalı bir şey yapmamız mümkün değil çünkü bu servisleri kullanmadan önce gizlilik sözleşmesi politikalarını kabul etmiş bulunuyoruz. Büyük internet firmalarının gizlilik sözleşmelerinde bu durumla alakalı yazılara bakalım şimdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tek Tıkla Büyük Boyutlu Dosyalar Gönderebileceğiniz 15 Web Sitesi

Facebook: Dünyanın en çok kullanılan sosyal ağı sitesi gizlilik sözleşmesinde şu bu durumla alakalı “Size ve başka insanlara ürün ve hizmet sunabilmek için verileriniz gerekli olduğu sürece” kaydeder. Bu silinen verilerinizin hala facebook sunucularında durduğu yazmaktadır.

Twitter: bu durumla alakalı pek bir şey söylemese de bu durumla alakalı “Arama motorlarının ve üçüncü parti yazılımların twitter’dan verilerinizi silip hesabınızı devre dışı bıraktıktan sonra bile kullanıcı bilgileri ve attığınız twitleri kopyalayıp elinde bulundurabileceğini” söylüyor.

Instagram: paylaşım sitesinde ise “Ticari olarak belli zamanlarda yedekleme ve arşivlemeyi denetim amaçlı” yapacağını açıklıyor.

Snapchat: ise paylaşılan içeriklerin belirli süre içinde silindiğini söylese de “verilerin sınırlı bir süre yedek alarak kalabileceğini” söylüyor.

Google Gmail: E-posta hizmeti sunan google maillerinizi silseniz dahi “kalan kopyaları sunucularımızdan hemen silinmeyebileceğini” söylüyor.

Bu yazılanlar sizi korkutabilir ancak bu durumdan korunmanın en kolay yolu kişisel paylaşmalarınıza dikkat etmenizdir. Kişisel fotoğraf, durum veya herhangi bir kişisel verinizi paylaşırken bir kez daha düşünün.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Windows 10 Otomatik Güncellemeler Nasıl Kapatılır?

Bu konu hakkında neler düşündüğünüzü yada daha farklı ne gibi önlemler alınabilir? Görüşlerinizi bize yorum kısmından belirtebilirsiniz.

Rooteto Teknoloji Blogu

Rooteto WordPress, Sosyal Medya, Teknoloji, HD Resimler ve Video paylaşımında bulunan bağımsız olarak çalışan online haber teknoloji sitesidir.

Yaklaşık 1 Milyondan fazla tekil aylık ziyaretci ile Rooteto'yu büyük yapan teknoloji topluluklarıdır. 2009 yılında kurulan Rooteto'nun genel merkez ofisi İzmir / Bornova'dadır.