PHP ile Tarayıcının Varsayılan Dilini Bulma 0

PHP ile çok dilli uygulamalar, web siteleri geliştiriyorsanız mutlaka HTTP_ACCEPT_LANGUAGE‘yi kullanmanız gerekiyor. Her tarayıcı farklı sonuçlar verecektir bunu örneklerle öncelikle görelim daha sonra bunları temizlemeyide göstereceğim. Boş bir php dosyası oluşturup içerisine alttaki kodu yazın;

<?php
	echo $_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'];
?>

Daha sonra bu dosyayı sunucuya yada localhost’unuza atın ve tüm tarayıcılarınızda çalıştırın. Sonuçlar şu şekilde çıkacaktır;

  • Firefox: tr-TR,tr;q=0.8,en-US;q=0.5,en;q=0.3
  • Chrome: tr
  • Internet Explorer: tr
  • Opera: tr-TR,tr;q=0.8,en-US;q=0.6,en;q=0.4
  • Safari: tr-TR

Sonuçlar birbirinden farklı olduğu için sadece tarayıcının varsayılan dilini almak için alttaki kod ile sadece varsayılan dili temizleyip alabilirsiniz;

<?php
	$lang = substr($_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'],0,2);
?>

Bu şekilde ilk 2 karakteri alıp tr seçeneğine ulaşmış olduk. Ama biz bu kadarını öğrenmek istemiyoruz daha çok öğrenmek istiyoruz mesela alternatif dil sunmak, coğrafi bölgelere farklı diller sunmak isteyebiliriz.

Tarayıcılara sunucuya tarayıcının kullanabildiği mevcut dilleri HTTP_ACCEPT_LANGUAGE başlığı ile gönderirler. “tr-TR” ifadesinde “tr” mevcut dili belirtirken, ‘den sonra gelen “TR” ifadesi ise yerleşim bölgesi olarak ifade edilir. Türkiye bunu tam olarak anlayamayız ancak Amerika birleşik devletlerinde şu şekilde bir sonuç almaktayız “en-US” ile “en-CA” arasında daha net anlayacağız. Her iki ifadede tarayıcının dili “en” yani ingilizce olmakla birlikte, yerleşim bölgeleri ISO formatına göre ilkinde Amerika Birleşik Devletleri diğerinde ise Kanada olarak görülür. Buraya kadar anladık peki “q=” ne anlama geliyor? “q” ifadesi öncelik anlamına gelmektedir. q ifadesi 0 (sıfır) ile 1 (bir) arasında bir değer almak zorundadır. Örneğin “tr-TR;q=x” şeklinde bir ifadede “q=x” değeri ne kadar büyükse varsayılan olarak o kullanılır. Firefox’taki sonucumuzu incelersek: tr-TR,tr;q=0.8,en-US;q=0.5,en;q=0.3 burada tr dilinin 0.8 aldığını görebiliriz.

Bir kaç örneğide incelemek lazım;

  • tr-TR,tr;q=0.8,en-US;q=0.5,en;q=0.3 = tr varsayılan dildir.
  • tr-TR,tr;q=0.8,en-US;q=0.9,en;q=0.9 = en varsayılan dildir.

q= : Öncelik anlamına gelir.

tr-TR, en-US, en-CA : TR,US,CA yerleşim bölgelerini ifade etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Google Maps Harita Kodu Alma 0

google maps harita kodu

Google Maps’in tasarımını geçtiğimiz günlerde değiştirdi. Müşterilere site yaparken Google Harita kodu aldığımız “ayar ikonu” da yeni tasarımla birlikte kaldırılmış. Yeni bir yere taşınmış size bunu fotoğraflarla tarif edicem.

Google Maps‘e giriyoruz.

Haritalarda bir arama yapın. (örnek arama)

Arama yaptığınız alanda sol en üstte “Hamburger Menü” alanı var. Alttaki fotoğrafta kırmızı olarak işaretledim. O menüye tıklayın.

https://2.bp.blogspot.com/-XmCPXGBcidM/Vb81YiNXBMI/AAAAAAAAcHs/msihnX_5sjg/s1600/maps-harita-kodu-menu.jpg

Haritalar da sol menü de “Paylaşın veya harita yerleştirin” alanını göreceksiniz. Alttaki resimde kırmızı olarak işaretlediğim alan.

https://2.bp.blogspot.com/-OD4TQ7miXOc/Vb81YA_rQuI/AAAAAAAAcHc/9mTUvQE7TZk/s1600/harita-paylas.jpg

Karşımıza bir pencere geliyor. Üst kısımda 2 sekme bulunuyor. “Haritayı Yerleştir” diyoruz ve kodumuz çıkıyor. Seçenekleri belirleyip Google harita kodumuzu alıyoruz ve sitemize yerleştiriyoruz. Aynı şekilde alttaki resimde işaretledim.

https://1.bp.blogspot.com/-XLljj_2yPgM/Vb81Xwm_EoI/AAAAAAAAcHY/Vy852ts-DYw/s1600/harita-yerlestir.jpg

Google harita kodumuzu başarılı bir şekilde almış olduk. 🙂

Gigabyte'dan 384 Çekirdekli Sunucu Sistemi 0

Gigabyte Computex fuarında Data center’lara özel 384 çekirdekli işlemcisini tanıttı. Gigabyte’ın 384 çekirdekli düşük güç tüketimi ile veri merkezlerine özel olarak yapılmış.

Gigabyte H-270 T-70 ve MY70-HD0 çift anakartlı sunucusunda 384 ARM çekirdekli işlemcisi bulunuyor. 64 bitlik mimariye sahip sunucuda 4 tane bölüm bulunuyor. 4 bölümün her birinde 2 tane ThunderX işlemcisi yer alıyor. Her işlemcide kendi içinde 48 ARM çekirdeği bulunuyor. Gigabyte’ın 4 bölümün her bölüm başına 1 Terabyte‘a kadar 2400MHz DDR4 Ram destekliyor. 64 tane Ram slot bölümleri bulunuyor. Her bölümde de 16 tane slot bulunuyor. Dram kullanılan sunucuda Dram’ler ECC ram’lere göre yüzde 50 bant genişliği ve yüzde 35 enerji tasarrufu sağlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLR : Oyun Hızlandırma Programı GameBooster

grey

Gigabyte sunucuda iki tane Cortina CS4343 40 Gbps Network kontrolcüsü bulunurken 1600 watt’lık 80 plus sertifikalı güç kaynağı bulunuyor. USB 3 bağlantısıda bulunan gigabyte sunucu server detaylı özelliklerine buradan erişebilirsiniz.

Most Popular Topics

Editor Picks