WordPress SEO Optimizasyonu ve SEO Eklentileri 0

Bu konu ile ilgili geniş bir makalem olduğunu biliyorsunuz ancak bu konumda SEO Optimizasyonunu sıralı bir şekilde açıklayıp farklı SEO Eklentilerine yer vereceğim.

http://hosting.ber-art.nl/wp-content/uploads/seo-wordpress.jpg

WordPress SEO Optimizasyonu

Yazıma başlamadan önce şunu kesinlikle bilmenizi isterim burada web sitemde olan konulardan toplayıp derleme yapacağım aslında. Bazı önemli WordPress yazılarımıda bu yazı içerisinde incelemenizi tavsiye ederim.

WordPress SEOWordPress PingWordPress CPUWordPress Tema’sWordPress Güvenlik

WordPress sitenizi ilk kurduğunuzda öncelikli olarak SEO Ayarlarını yapmanız gerekir. Çünkü eski linklerin indexlenmeyip direkt yeni linklerin indexlenmesi sizler için iyi olucaktır hiç değilse arama motorlarında yükselmenizde gerileme olmayacaktır. Bir an önce yükselişe geçebilirsiniz bu şekilde.

Şimdi sırayla SEO Optimizasyonumuza başlayalım.

1.1) Kalıcı bağlantıları mutlaka özelleştirin.

Kalıcı bağlantılar nasıl özelleştirilir?

Kalıcı bağlantılar konusunda önemli bir husus açıklayacağım W3 ve bir kaç SEO konusunda güvendiğim kişilerin bu konu hakkında uyarıları olduğunu gördüm ben her sitemde “kategori/konuismi” olarak ayarlıyordum yani özel ayar yapıyordum. Ancak bunun iyi olmadığını özel ayar yapmak yerine kalıcı bağlantılardaki genel ayarları kullanmak daha iyiymiş. Özel ayarlar ayrıca MySQL veritabanınıza ekstra tablolar oluşturup cache yani bir ön bellek oluşturuyor. Buda veritabanınızın dahada büyük olmasına neden oluyor. Özel olarak açtığım Ashabilyemin‘de önerilen tüm sistemleri kullanmış durumdayım bilginize.

1.2) Linkleri kısaltmak

Kısa link nasıl oluşturulur?

Linklerinizi kısaltmanızın faydalı olucağını uzun araştırmalarım sonucu söyleyebilirim. Rooteto’yu inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra sizlere önemli bir kaç site daha önerebilirim. Google’nin önerdiği bir yöntem…

Örnekler;

1.3) WordPress ping listesini güncellemek

WordPress Ping listesi

Ping listesindeki sitelere yeni yazdığınız her yazı hemen gider bu şekilde onlarda linkiniz olmuş olur. Aralarında arama motorlarınında ping adresleri olduğundan arama motorlarındada indexlenirsiniz. Ayrıca bu siteler çok yoğun trafiği olduğundan Google örümceklerinin hiç çıkmadığı siteler diyelim. Sizi gördükleri anda sizin sitenize girip sizide indexleyecektir. Daha sonra bu tarz sitelerde linkiniz olduğunu gördükten sonra sizi üst sıralarada çıkarıcaktır 🙂 Olay kısacası bu arama motorlarında üst sıralara çıkmak ve hızlıca indexlenmek!

2) WordPress SEO Eklentileri

http://tmania.speedymirror.com/wp-content/uploads/2011/09/SEO-Plugins-For-WordPress.jpg

Bu bölümde SEO eklentilerine yer vereceğim. SEO eklentilerinden bazıları aynı görevi görsede her eklentinin farklı özellikleri bulunuyor ben öncelik olanları sıralamak yerine seçme şansını size vereceğim.

All in One SEO Pack

Kesinlikle önerebiliceğim eklentilerin başında geliyor. Eklenti güncel SEO olaylarını takip ederek güncelleştirmeleri aksatmıyor. Örnek olarak rel=”canonical” linkini artık biz vermiyoruz veya onun için farklı bir eklenti kullanmayıp bu eklenti sayesinde direkt kullanabiliyoruz.

All in One SEO Pack

SEO Ultimate

Neredeyse tüm seo eklentilerinin bir araya toplanmış hali gibi 🙂 Hatalı sayfaları bulup yeni link vermenizden tutun etiketleri kontrol altında tutup, ayrıca robots.txt, htaccess gibi dosyalarıda düzenleyebiliceğiniz bir eklenti. Web sitenizin başlığı, açıklaması ve anahtar kelimelerinizi girebiliceğiniz alanlar mevcut kısacası hepsi eklenti içinde var. Tavsiye edebilirim.

SEO Ultimate

SEO Friendly Images – SEO Dostu Resimler

Türkçe adıyla SEO Dostu resimler olarak bilinen bu eklenti WordPress kullananların nerdeyse tümünün kullandığı bir eklentidir. Çünkü bu eklenti resimlere otomatik ALT ve TITLE oluşturuyor. Google bu konuda zaten herkezi uyarıyor resimlerin isimlerini ve başlıklarını belirtinki ben bileyin ve ona göre sıralamaya koyiyim.

SEO Friendly Images

Google XML Sitemaps – Site Haritası

Web siteniz için bir site haritası oluşturmanız gerekiyor bunun içinde WordPress kullanıcıları çok şanslı çünkü bu eklenti yazıları, yorumları, kategorileri, sayfaları, arşivleri farklı günlerde isteklerinize göre site haritasına ekliyor. Tüm arama motorları site haritasını inceler ve sitenizin tüm linklerini ordaki linklere göre indexler. Yani web sitenizin tüm yazılarının indexlenmesini istiyorsanız site haritasını kesinlikle ekleyiniz.

Google XML Sitemaps

Redirection – 301 Yönlendirme

301 yönlendirmelerini yapabiliceğiniz bir eklenti ayrıca eklentinin log yani kayıt sistemi sayesinde hatalı sayfalarınızı kontrol edip yeni sayfalara yönlendirebilirsiniz. Unutmayın arama motorları hatalı sayfaları sevmez. Mutlaka eski linklerinizi yeni sayfalara yönlendirip hatalarınızı azaltın.

Redirection

Automatic SEO links – Otomatik SEO Linkler

Bu eklenti daha önceden çok kullandığım bir eklentidir. Eklenti kelimelere link vermeye yarıyor örnek olarak “WordPress” kelimesini baz alırsak bu kelimede üst sıralara çıkmak için WordPress kelimesine link verirsek bir çok sayfada WordPress linki olucaktır buda arama motorunda üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır. Geniş bir şekilde açıklamıyorum buradaki açıklamaları kısa tutuyorum…

Automatic SEO links

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WordPress Google reCAPTCHA Güvenlik Eklentisi 0

google recaptcha

Google kısa bir süre önce reCAPTCHA‘yı güncellediğini ve yeni bir özellik getirdiğini duyurdu. Karmaşık güvenlik kodları, karakterler ve zor görünen kodlardan bizi kurtarmak için “Ben Robot Değilim” özelliği getirdi.

Sistem teknik olarak nasıl çalışıyor bilmiyorum çok detaylı araştırmadım ama iyi görünüyor. Bir müşteriye kurduğum WordPress site giriş paneline sıkça giriş denemeleri oldu ve ben bu eklentiyi kurduktan sonra artık giriş denemeleri sona erdi. reCAPTCHA bazen onaylasada bazen güvenlik kodu sorabiliyor 🙂

Ama çok şık bir eklenti tavsiye ederim herkese. Ben güvenlik kodlarına “İnsalık Testi” yazdığımda müşteriler hep itiraz ediyordu böyle şeymi olur diye. Google “Ben robot değilim” yazdı bakalım önümüzdeki dönemlerde müşterilerden nasıl bir yorum alcaz. 🙂

Sistem nasıl çalışıyor? “Ben robot değilim” yazısının solundaki onay kutucuğuna tıklıyorsunuz ve robot değilseniz sistem size onay veriyor. Alttaki resimde bunu görebilirsiniz.

https://www.google.com/recaptcha/intro/images/hero-recaptcha-demo.gif

WordPress reCAPTCHA Eklentisi

Bu eklentiyi öncelikle WordPress sitemize kuruyoruz ve aktifleştiriyoruz.

WordPress Eklenti: No CAPTCHA reCAPTCHA

Daha sonra reCAPTCHA sayfasına tıklıyoruz. Alttaki resimdeki gibi alanları dolduruyoruz. Alan adınızı ve bu alan adları topluluğuna bir başlık atıyoruz.

https://1.bp.blogspot.com/-mfG-0mZiFEw/VLwP-3FEglI/AAAAAAAAbfs/7Cxh1d5muH0/s1600/google-recaptcha.jpg

Daha sonra Google bize Site key ve Secret key veriyor.

https://2.bp.blogspot.com/-VdLF8Euf5BQ/VLwP-sr2V9I/AAAAAAAAbfk/Q-_6z6Zgd6U/s1600/sitekey-secretkey.jpg

Bu resimdeki kodları WordPress eklentisindeki boş alanlara giriyoruz.

https://4.bp.blogspot.com/-A5NdJM9emNk/VLwP_bXnDqI/AAAAAAAAbfw/txiqeQT23zc/s1600/wordpress-recaptcha.jpg

Daha sonra kaydediyoruz ve eklentideki alttaki ayarları kontrol edip nerelerde bu sistemin çıkmasını istiyorsanız orayı aktif edip bırakıyorsunuz.

Artık daha güvenlisiniz… 🙂

Virüs Bulaşmış WordPress Dosyaları Nasıl Temizlenir? 4

Son günlerde bu soru sıkça sorulduğu için bende detaylı bir temizliği nasıl gerçekleştirebiliriz bunu anlatmak istiyorum.

Diyelimki WordPress sitemize indirdiğiniz warez tema, eklenti veya bir açık yüzünden sistemimize erişildi (CryptoPHP yazımı mutlaka okumanızıda tavsiye ederim.). Burada saldırgan öncelikle FTP alanına daha rahat çalışabileceği yada diğer dille shell (c99,r57) atıp sistemde açık arayacaktır. Eğer sistemde açık bulamaz ise başka exploitler atıp sunucuyu hacklemeye çalışacaktır. Bu sürekli devam eder yapamasa bile denemek amaçlı sürekli girip birşeyler dener.

Bazı SEO’cular ise bu tip sitelere erişip açıkları kapatır ve WordPress dosyaları içerisine kendi dosyalarını barındırırlar. İleri bir tarihte tekrar girip istediği gibi at koşturabilmek için. Birde eski tarihli içeriklere link ekleyip backlink elde ederler.

WordPressi nasıl temizlerim? sorusuna internet üzerinde bir çok yazı mevcut ama hepsi zor kısımdan anlatıyorlar. Şöyle ki: WordPress sisteminizi tekrar update yapıp FTP alanından tekrar dosya tarihlerini kontrol ederek update ettiğiniz tarih yani o anki tarih ve saat olacağınızdan WordPress sistemi olmayan dosyalar eski tarihli kalacak ve siz onları sileceksiniz. Buda bir yöntem ama daha iyisi varken uğraşmayın!

Temizleme işlemimiz şu şekilde gidecek;

Tüm bu işlemlere başlamadan önce sitenizin bir yedeğini almanızı tavsiye ederim. Bu işlemler esnasında bir problem çıkmayacaktır ancak yanlışlıkla yapabileceğiniz hatalar sonrası sistemi tekrar kurmak için yedek almanızı öneririm.

1) Wp-admin, Wp-includes ve Ana Dizin

Öncelikle WordPress sistemde bu dosyaları siliyoruz çünkü sistem kurulduktan sonra tema ve eklentileri bu klasöre atmadığımız için bu klasör her zaman sabit kaliyor. Bu yüzden önceliğimiz bu dosyalar.

WordPress.org’dan son sürüm wp indiriyoruz. Son sürüm: indir

Daha sonra son sürüm içerisindeki wp-admin, wp-includes ve ana dizin dosyalarını .zip’liyoruz. Fotoğrafta nasıl zipleyeceğinizi anlattım.

https://3.bp.blogspot.com/-D6W0Ri7Khag/VIFgGKF0j8I/AAAAAAAAbVk/V1N9K5DigJ8/s1600/wordpress-zip.jpg

Not: Eğer ziplemeyle uğraşmak istemiyorsanız FTP’ye bir klasör açın “yenisite” adında bu dosyas içerisine “wp-admin, wp-includes, ana dizin dosyalarını” yükleyin. Sildikten sonra ana dizine sürüklersiniz.

Daha sonra cPanel‘den “wp-admin, wp-includes, ana dizin dosyalarını” siliyoruz. Silme işlemi FTP’ye göre çok hızlı biteceği için hızlı bir şekilde wordpress.zip dosyamız üzerine gelip sağ tıklıyoruz. Extract diyip dosyalarımızı çıkartıyoruz.

https://2.bp.blogspot.com/-FrWckh5pe1I/VIFgGqIW2pI/AAAAAAAAbVs/cr9ZZMUu0E4/s1600/wp-klasorler.jpg

Şu anda wp-admin, wp-includes ve ana dizin dosyalarını temizledik artık bunlardan bir korkumuz yok 🙂

https://1.bp.blogspot.com/-jbS0UCJvGPs/VIFgEzqKNwI/AAAAAAAAbVY/ZtNEi_Lo9rA/s1600/cpanel-temizlik.jpg

2) Wp-content Temizliği

En çok uğraşacağımız klasör bu. Bu yüzden bunun üzerinde iyi inceleme yapmamız gerekiyor.

Öncelikle bu klasörü bilgisayarımıza indiriyoruz ve bilgisayarımızdaki anti virüs aracılığı ile tarama yaptırıyoruz. Anti virüs eğer shell dosyaları varsa zaten uyarı verecektir. Herhangi bir virüs bulamadıysa alttaki eklentiyi kullanarak devam ediyoruz.

a) Anti-Malware and Brute-Force Security – WP Plugins

Bu eklenti sistemdeki tüm dosyaları tarayıp aralarında zararlı olanlar varsa tespit ediyor ve size bu dosyaları listeliyor.

grey CryptoPHP: Popüler İçerik Yönetim Sistemleri İçinde Gizli Tehdit!

Bir çok eklenti test ettim ama aralarında en iyiyi bulan bu eklenti. Hatta şöyle bir test yaptım farklı 13 tane php shell indirdim bunların arasında social.png’de mevcut. Hepsini diğer WordPress güvenlik eklentileri ile taratıp test ettim hepsini bulan olmadı ama en çok bu eklenti buldu 🙂

Eklentiyi indir: Anti-Malware and Brute-Force Security by ELI

Kullanımında dikkat etmeniz gereken bir durum var otomatik olarak alttaki uzantıları devre dışı bırakıyor bunlar haricindekilerini tarıyor. Ama bizim için hepsi çok önemli bu yüzden hepsini taratmak için alttaki tüm uzantıları kaldırıp taratıyoruz.

png, jpg, jpeg, gif, bmp, tif, tiff, psd, fla, flv, mov, mp3, exe, zip, pdf, css, pot, po, mo, so, doc, docx, svg, ttf

2 Farklı resim ekledim. 1.Resimde uzantıları kaldırdığım ve sadece temayı taratıcaksam seçeceğim alan var. Siz tamamını taratabilirsiniz bu sayede tüm sisteminizi temizlemiş olursunuz. 2.Resimde ise taranmış ve bulaşmış dosyayı görüyorsunuz öncelik olarak dosyayı inceleyin ve daha sonra silin.

grey CryptoPHP: Popüler İçerik Yönetim Sistemleri İçinde Gizli Tehdit!

b) Kullanılmayanlar

Eklentinin bulduklarını inceleyip sildik şimdi sırada kullanmadığımız tema ve eklentide. Genelde tema kuruyoruz ve WordPress’in standart temalarını kullanmıyoruz. Sistemin başka alanlarından içeri sızıp bu kullanmadığınız temalar içerisine shell atabilirler bu yüzden kullanmadığınız tema ve eklentileri mutlaka silin.

c) Eklentileri Tekrar Yükleyin

Kullandığınız eklentileri tespit edip WordPress.org Plugins sayfasından hepsini bilgisayarımıza indiriyoruz.

Daha sonra FTP alanından tüm eklentileri silip aynı isimlerde güncel indirdiklerimizi yüklüyoruz. Bu sayede eklentiler klasörümüzde artık güvenli hale gelmiş oluyor.

ç) Cache Temizliği

WP Super Cache veya W3 Total Cache gibi cache eklentileri kullanıyorsanız wp-content içerisinde cache klasörleriniz olacaktır. FTP’den cache klasörünü tamamiyle silip eklentinizle tekrardan oluşturabilirsiniz.

d) Upgrade Temizliği

WordPress bu klasörü güncelleştirme yaparken kullanır. Güncelleştirme yaparken öncelikle klasörü buraya indirir klasöre çıkartır ve nereye atması gerekiyorsa oraya gönderir. Bu yüzden bu klasör daima boştur eğer siz başka bir dosya görürseniz mutlaka silin.

e) Uploads

Öncelikle yukarıdaki söylediklerimi yaptıysanız uploads klasörünü bilgisayarınıza indirip taratmış olmanız gerekiyor. Burası resim, pdf, mp3 gibi dosyaları yükleme alanıdır. Yani bu alanda php, pl gibi dosyalara yer yoktur ve olmaması gerekiyor.

Upload klasörümüz içerisine FileZilla FTP Programı yardımı ile .htaccess adında bir dosya oluşturuyoruz ve içerisine alttaki kodu yerleştiriyoruz.

AddHandler cgi-script .php .pl .py .jsp .asp .htm .shtml .sh .cgi
Options -ExecCGI

Yukarıdaki kod ile herhangi bir açık oluşsa bile uploads klasöründe yukarıdaki uzantıları sunucu artık çalıştırmayacaktır. Gerçi şu anda güvenlik almıyoruz temizlik yapıyoruz ama olsun 🙂

f) Languages

Bu klasör standart olduğu için bunuda silip son sürüm wordpress içerisindekini buraya atıyoruz.

g) Tema Klasörü

En sona bunu bıraktım çünkü bunda ne olduğunu bilmiyoruz. Temanın orjinalini indirebiliyorsak tekrar indirip atmanızı tavsiye ederim. Eğer temada bir güncelleme yaptıysanız bunuda kaydedin temayı yeniden ekledikten sonra güncellemenizi tekrar ekleyin.

  • Warez temaysa silip yeni tema arayışına geçin.
  • Ücretsiz tema ise kodları iyi inceleyin içerisinde crypto edilmiş kodlar varsa kullanmayın o temayı.
  • WordPress.org’dan tema indirin oradakiler güvenlidir.
  • Son çare kendiniz tema yazın.

3) Wp-config.php Temizliği

Tüm dosyaları neredeyse temizledik ama wp-config.php dosyasını hiç ellemedik. Bu yüzden bu dosyayıda iyi incelememiz gerekiyor belki bu php dosyasının içerisine kod eklediler ve uzaktan bağlanabiliyorlar. Eğer wp-config.php içerisinde ne olduğunu biliyorsanız bunu anlamanız 2-3 saniye gibi bir süre olacaktır. Ama eğer bu dosyada daha önceden ne olduğunu bilmiyorsanız alttaki söylediklerimi yapım.

wp-config.php dosyasını silin. FTP ana dizindeki “wp-config-sample.php” dosyasının adını wp-config.php olarak değiştirin.

Yeni wp-config içerisine veritabanı bilgilerinizi yazın. Birde config içerisinde 45.satırda “Eşsiz doğrulama anahtarı” yer alıyor. O alanada benzersiz kodlarımızı eklemek için alttaki siteye giriyoruz ve oradaki kodu alıp wp-config.php içerisine yerleştiriyoruz.

WordPress Güvenlik: Key

wp-config-sample.php içerisindeki boş geliyor genellikle. wp-config dosyasmızıda temizledik.

4) MySQL Kullanıcı Şifresi Değiştirme

MySQL veritabanınıza uzaktan erişim eğer kısıtlı değil ise wp-config bilgileri ile sürekli şifrelerinizi değiştirip yönetim panelinize girebilirler. Veritabanı ile alakalı herşeyi yapabilirler.

MySQL Uzaktan Erişim Programı ile bunu yapmak mümkün tabi biz bu programı zarar vermek için değil iş yapmak için kullanıyoruz.

cPanel‘e giriş yapıp “MySQL Veritabanları” kısmına tıklıyoruz.

En alt kısımda kullanıcılarımız var ve bunların hemen sağında “Şifreyi Ayarla” yazıyor.

https://3.bp.blogspot.com/-bfdsceqwd2E/VIFgFsqwoiI/AAAAAAAAbVg/QC4rR8eaDEI/s1600/mysql-kullanicilar.jpg

Yeni şifreyi o alandan girebilirsiniz.

https://3.bp.blogspot.com/-piMvGV5LlfA/VIFgGoeb53I/AAAAAAAAbV0/sO3sgRG5hkA/s1600/yeni-sifre-mysql.jpg

Son olarak wp-config.php dosyasına bağlanıp yeni şifremizi tanımlıyoruz ve bu güvenliğide almış oluyoruz.

5) Admin Şifresi Değiştirme

Yönetim panelinize girip şifrenizi değiştirin ve diğer tüm yöneticileride inceleyin sizden başka yönetici olmasın.

Birde “admin” kullanıcısını kullanıyorsanız onu silin yeniden farklı bir kullanıcı adı ve şifreyle yeni bir kullanıcı oluşturun.

Tüm yazım bu kadar WordPress’i temizleme işlemini tamamladık. WordPress güvenlik ile alakalı yazılarımıda inceleyin;

Most Popular Topics

Editor Picks