Back End ve Front End Nedir? 0

Bugün sizler için iyi bildiğim Front End ve Back End‘i yazmak istedim bu yüzden tekrar bir araştırma yapıp bilgilerimi tazeledim.

Günümüzde hala Front End ve Back End ikisinide yapan birileri var bunlara örnek olarak kendimi çok göstermek istemiyorum ama Halis Elciman iyi bir örnek. Eskiden girerek olayı biraz daha aydınlatmak istiyorum. Böyle büyük siteler (Türkçe örnek: Sahibinden, Gittigidiyor, Morhipo, Mynet, Ntvspor) çok yoktu, ileri düzey yazılımcılar yada bir sistemi geliştirebilecek yazılımcılar bulunamazken artık günümüzde bunlara çok rastlıyoruz.

Aslında günümüzde ileri düzey yazılımcılar sistem geliştiricileri hala çok bulunamıyor ama HTML ve CSS kullanıcıları çok fazla bulunuyor. Bu sebeptenmidir bilmem ama zamanla bir sistem yazılırken bu iş 2’ye ayrıldı.

Back End Yazılımcılar

  • Öncelikle yapılacak web sitesinin, projenin veritabanı şemasını hazırlar.
  • Daha sonra kullanılacak kütüphaneleri seçer ve sistemin arkaplanını hazırlamaya başlar. Burada şunu anlıyoruz back-end‘ciler kodlama yaparlar.
  • Sistemin daha hızlı ve daha güvenilir çalışması back-end developer‘in görevidir.

3 Başlıkta Back End yazılımcıları geçtim ama sanmayınki bunlar 2-3 günde bu işlemi tamamlıyorlar. Projenin büyüklüğüne göre bu süreler değişir. Çok büyük bir projeye imza atılacaktır öncelik olarak veritabanı şeması çıkarılır aylarca üzerinde tartışılır “ileride başımıza neler gelebilir gibisinden?” daha sonra bu sistem tamamlanır.

Kütüphane seçme ve arkaplanı hazırlamaya başlamak bile uzun zaman alıyor buda gene proje büyüklüğüne göre değişen bir durum aslında. Şimdi gelelim Front-End’e…

Front End Yazılımcılar

Aslında onlarda yazılımcı diye geçiyor ama ben “Giydiriciler” demek istiyorum kötü anlamda söylemiyorum yaptıkları iş yüzünden bunu yazdım.

  • UI (Kullanıcı Arayüzü) tasarımını alır bunu HTML ve CSS‘e döker.
    • HTML sayfalar oluşturmaya başlanır.
    • CSS, Sass, Less tüm bunlar bu safhada oluşturulur.
    • Sonra “Layout” dediğimiz sayfa şablonları oluşturulur.
  • Son olarak Back End’in yaptığı sisteme entegre etmek kalır.
    • Sistem hangi dille yazılmış ise Front-End yazılımcının bu dili biliyor olması gerekiyor. Örneğin: PHP
    • Entegre edilirken son olarak tasarımdaki rütuşlar yapılır, javascript kodları ile bazı hareketler katılır.

Olayı özetlemek gerekirse alttaki fotoğraf herşeyi özetliyor 🙂

https://1.bp.blogspot.com/-jyS80pPl7rA/VDjep4z-2YI/AAAAAAAAa7c/5JjTBiIYMzo/s1600/hosteva-front-end-back-end-developers.jpg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Gigabyte'dan 384 Çekirdekli Sunucu Sistemi 0

Gigabyte Computex fuarında Data center’lara özel 384 çekirdekli işlemcisini tanıttı. Gigabyte’ın 384 çekirdekli düşük güç tüketimi ile veri merkezlerine özel olarak yapılmış.

Gigabyte H-270 T-70 ve MY70-HD0 çift anakartlı sunucusunda 384 ARM çekirdekli işlemcisi bulunuyor. 64 bitlik mimariye sahip sunucuda 4 tane bölüm bulunuyor. 4 bölümün her birinde 2 tane ThunderX işlemcisi yer alıyor. Her işlemcide kendi içinde 48 ARM çekirdeği bulunuyor. Gigabyte’ın 4 bölümün her bölüm başına 1 Terabyte‘a kadar 2400MHz DDR4 Ram destekliyor. 64 tane Ram slot bölümleri bulunuyor. Her bölümde de 16 tane slot bulunuyor. Dram kullanılan sunucuda Dram’ler ECC ram’lere göre yüzde 50 bant genişliği ve yüzde 35 enerji tasarrufu sağlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLR : Oyun Hızlandırma Programı GameBooster

grey

Gigabyte sunucuda iki tane Cortina CS4343 40 Gbps Network kontrolcüsü bulunurken 1600 watt’lık 80 plus sertifikalı güç kaynağı bulunuyor. USB 3 bağlantısıda bulunan gigabyte sunucu server detaylı özelliklerine buradan erişebilirsiniz.

Android için Chrome Dev Uygulamasını İndirin 0

Android için Chrome Dev Uygulamasını İndirin

Android kullanıcıları arasında popüler olan Chrome web tarayıcısının geliştiricileri için Chrome Dev indirilmeye sunuldu.

Geliştiriciler ve yeni özelliklerinden haberdar olmak isteyenler için yayınlanan yeni Chrome Dev uygulaması Android 4.1 ve üzeri işletim sistemi kullanıcıları için indirmeye sunuldu. Özellikle web sitesi yapan arkadaşlar için önemli bir uygulama olan chrome dev uygulamasını hemen GooglePlay mağazasından indirerek yeni özellikleri kullanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Android için En Hızlı 5 Web Tarayıcı

grey

Chrome Dev indir

Most Popular Topics

Editor Picks