Bugün sizler için iyi bildiğim Front End ve Back End‘i yazmak istedim bu yüzden tekrar bir araştırma yapıp bilgilerimi tazeledim.
Günümüzde hala Front End ve Back End ikisinide yapan birileri var bunlara örnek olarak kendimi çok göstermek istemiyorum ama Halis Elciman iyi bir örnek. Eskiden girerek olayı biraz daha aydınlatmak istiyorum. Böyle büyük siteler (Türkçe örnek: Sahibinden, Gittigidiyor, Morhipo, Mynet, Ntvspor) çok yoktu, ileri düzey yazılımcılar yada bir sistemi geliştirebilecek yazılımcılar bulunamazken artık günümüzde bunlara çok rastlıyoruz.
Aslında günümüzde ileri düzey yazılımcılar sistem geliştiricileri hala çok bulunamıyor ama HTML ve CSS kullanıcıları çok fazla bulunuyor. Bu sebeptenmidir bilmem ama zamanla bir sistem yazılırken bu iş 2’ye ayrıldı.
Back End Yazılımcılar
- Öncelikle yapılacak web sitesinin, projenin veritabanı şemasını hazırlar.
- Daha sonra kullanılacak kütüphaneleri seçer ve sistemin arkaplanını hazırlamaya başlar. Burada şunu anlıyoruz back-end‘ciler kodlama yaparlar.
- Sistemin daha hızlı ve daha güvenilir çalışması back-end developer‘in görevidir.
3 Başlıkta Back End yazılımcıları geçtim ama sanmayınki bunlar 2-3 günde bu işlemi tamamlıyorlar. Projenin büyüklüğüne göre bu süreler değişir. Çok büyük bir projeye imza atılacaktır öncelik olarak veritabanı şeması çıkarılır aylarca üzerinde tartışılır “ileride başımıza neler gelebilir gibisinden?” daha sonra bu sistem tamamlanır.
Kütüphane seçme ve arkaplanı hazırlamaya başlamak bile uzun zaman alıyor buda gene proje büyüklüğüne göre değişen bir durum aslında. Şimdi gelelim Front-End’e…
Front End Yazılımcılar
Aslında onlarda yazılımcı diye geçiyor ama ben “Giydiriciler” demek istiyorum kötü anlamda söylemiyorum yaptıkları iş yüzünden bunu yazdım.
- UI (Kullanıcı Arayüzü) tasarımını alır bunu HTML ve CSS‘e döker.
- HTML sayfalar oluşturmaya başlanır.
- CSS, Sass, Less tüm bunlar bu safhada oluşturulur.
- Sonra “Layout” dediğimiz sayfa şablonları oluşturulur.
- Son olarak Back End’in yaptığı sisteme entegre etmek kalır.
- Sistem hangi dille yazılmış ise Front-End yazılımcının bu dili biliyor olması gerekiyor. Örneğin: PHP
- Entegre edilirken son olarak tasarımdaki rütuşlar yapılır, javascript kodları ile bazı hareketler katılır.
Olayı özetlemek gerekirse alttaki fotoğraf herşeyi özetliyor 🙂