Perseids gök taşı yağmuru
Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir.
Her yıl Temmuz sonu – Ağustos başı gibi gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gecedir. Şehir ışığından uzak bir kırsal alanda veya herhangi bir bölgede gece 00:00’dan itibaren rahatlıkla gözlemlenebilir, gök taşı yağmurunun olacağı gün hava bulutlu olursa veya Ay dolunay halindeyse gözlemlenmesinde hafif kusurlar olabilir.Perseid Swift-Tuttle kuyrukluyıldızından kopan parçaları ile yörüngemizin kesişmesinden kaynaklanıyor…
Bu kesişme her yılın ağustos ayında gerçekleşiyor…
Kuyruklu yıldızın parçalarının hızı 412.000 km/saat’a kadar ulaşıyor…
12 Ağustos gecesi dakikada 10 veya 20 adet meteor görebileceksiniz…
Meteor yıldızının isminin perseid denmesinin sebebi perseus takım yıldızının bulunduğu yerde odaklanması…
Perseid meteor yağmurunu 12 ağustos saat 19:00’dan, 13 Ağustos 21:00 civarına kadar gözlemleyebilirsiniz.
(2007 yılında görüntülenen Perseid gök taşı yağmuru)
Meteor yağmuru
(1995 yılının Ağustos ayında uzun pozlama ile çekilen meteor yağmuru fotoğrafı)
Meteorlar dünyamızın atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin, ışıklı iz sayesinde onları açık seçik görebiliriz. Söz konusu ışıklı iz, havanın yüzeylerine sürtüşmesinden doğan kızışmanın sonucudur.
Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir. Gerçekte bu zerrelerden bazıları bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Buna karşılık, ağırlığı tonları bulan bazı meteorlar da vardır. Meteorların çoğu dünyanın atmosferinden geçerken ısının etkisiyle tamamen yok olur. Sadece büyük meteor parçaları dünyaya ulaşabilir.
Bilim adamları her gün ve gece binlerce meteorun düştüğüne inanmaktadırlar. Ancak dünya yüzünün büyük bir bölümü suyla kaplı olduğundan,dünyaya kadar ulaşabilen meteorların çoğu okyanuslara ve göllere düşerler.
Meteorlar gökyüzünde tek ve belirli bir yönde hareket halinde görülebilir. Fakat genellikle binlerce meteor bir aradadır. Dünya güneşin çevresinde turunu yaparken,bu meteor guruplarına yaklaşabilir. Atmosferin üst tabakalarına temasla çok kızışan meteorlar da bize bir “meteor yağmuru” görünümü verir,
Meteorlar nereden gelmektedir acaba? Astronomlar, meteorların kuyruklu yıldızlardan kopmuş parçaların ” akışı ” olduğu inancındadırlar. Kuyruklu yıldızın bünyesinde kopup parçalanma olunca, milyonlarca parça, bir “meteor akışı” görünümüyle uzayda hareketine, yol almasına devam eder. Uzayda bunların düzenli bir hareket ekseni veya yolu vardır. Gene aynı inanışa göre, bu meteor akışı her 33 yılda bir dünyaya doğru bu yolu geçmektedir.
Bir meteor parçası dünyaya ulaştığı zaman, “meteorit ” diye adlandırılır. Dünyamıza düşmesinin nedeni, arzın çekimiyle aşağıya çekilmesidir,
İsa’dan önce 467 yılında .Romalılar zamanında dünyaya düşen bir meteorit önemli bir olay diye kabul edilmiş ve Romalı tarihçiler bunu kayıtlarına geçmişlerdi.
Meteorit, halk arasında “göktaşı” diye tanımlanır.
Kaynaklar:
Perseids meteor yağmurları video
[metacafe]http://www.metacafe.com/watch/903555/perseid_meteor_shower_maroon_bells_near_aspen_colorado/[/metacafe]