Sitelerdeki URL yapısının SEO için önemi 0

Birçok site farklı nedenlerden dolayı kısa URL kullanmaktadır. Fakat 920 veya diğer farklı ve anlaşılmaz parametreler yerine sayfanın veya yazdığımız yazı veya içeriğin başlığını kullanmış olsak hem sitemizi ziyaret eden kullanıcılar için hemde başta google olmak üzere diğer arama motorları için daha iyi olur.

http://s3.amazonaws.com/seoxgoogle/seo-urls-structure-punctuation-best-practices-big.png

Artık URL yapınızı değiştirmenin zamanı geldi ve bunu sitelerinizin en elzem ve öncelikli meseleleri arasına alın derim.
Şuanda daha çok WordPress tabanlı sitelerde  yukarıda anlatyığım URL yapısı kalıcı bağlantılar kısmıyla çok kolay bir şekilde yapılmaktadır. Parantez içinde WordPress in başarısının bir nedenide kullanıcılarına bu imkanı sunmasıdır.

URL Yapılarının Önemi

Kalıcı bağlantılar sekmesine geldiğinizde URL yapısını kendiniz ayarlayacağınız  en alt kısımdaki seçeneği işaretleyip boşluğa (postname) yazın.  Böylece, bunu yaptıktan sonra, sistem içerik girdiğinizde URL yi başlıktan oluşturmuş olacak. Tabi bu kadarla değil, WordPress gibi bir sistemde URL yi manual olarakta girebiliyorsunuz. Buda içerik dışında orjinal başlık- URL yazma şansı tanıyor.
Peki Bunu SEO açısından değerlendirdiğimizde Faydası ne?

Anlaşılması kolay olan URL tercihi veya seçimi hem arama motorları hemde kullanıcılar için işi kolaylaştıracağından SEO ya büyük katkısı olacaktır.

Anlaşılması kolay olan bir URL yapısı kullanmak suretiyle arama motorlarında yerinizi aldığınızı düşünün; bu durumda bir ziyaretçi, karmaşık ve anlaması zor bir URL yemi gider yoksa okuyabildiği anlaşılır bir URL yemi, takdiri size bırakıyorum.

Bütün bunların yanısıra diğer bir faysdasıda, URL lerin aynı şekilde kısa tanımlar gibi arama motorlarında yerlerini aldıklarını biliyorsunuz.
Aynı zamanda Google içerikle alakalı anahtar kelimeleri nasıl, başlık kısa tanım gibi, her yerde kalın olarak gösteriyorsa URL de aynu bu şekilde kalın gösterilmek suretiyle, ziyaretçilerin dikkatini  çekecektir.

SEO açısından çok önem zar eden bu özellikten tabiki sadece düzgün URL yapısını elinde bulunduran siteler faydalanma imkanı bulacaklardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Google Maps Harita Kodu Alma 0

google maps harita kodu

Google Maps’in tasarımını geçtiğimiz günlerde değiştirdi. Müşterilere site yaparken Google Harita kodu aldığımız “ayar ikonu” da yeni tasarımla birlikte kaldırılmış. Yeni bir yere taşınmış size bunu fotoğraflarla tarif edicem.

Google Maps‘e giriyoruz.

Haritalarda bir arama yapın. (örnek arama)

Arama yaptığınız alanda sol en üstte “Hamburger Menü” alanı var. Alttaki fotoğrafta kırmızı olarak işaretledim. O menüye tıklayın.

https://2.bp.blogspot.com/-XmCPXGBcidM/Vb81YiNXBMI/AAAAAAAAcHs/msihnX_5sjg/s1600/maps-harita-kodu-menu.jpg

Haritalar da sol menü de “Paylaşın veya harita yerleştirin” alanını göreceksiniz. Alttaki resimde kırmızı olarak işaretlediğim alan.

https://2.bp.blogspot.com/-OD4TQ7miXOc/Vb81YA_rQuI/AAAAAAAAcHc/9mTUvQE7TZk/s1600/harita-paylas.jpg

Karşımıza bir pencere geliyor. Üst kısımda 2 sekme bulunuyor. “Haritayı Yerleştir” diyoruz ve kodumuz çıkıyor. Seçenekleri belirleyip Google harita kodumuzu alıyoruz ve sitemize yerleştiriyoruz. Aynı şekilde alttaki resimde işaretledim.

https://1.bp.blogspot.com/-XLljj_2yPgM/Vb81Xwm_EoI/AAAAAAAAcHY/Vy852ts-DYw/s1600/harita-yerlestir.jpg

Google harita kodumuzu başarılı bir şekilde almış olduk. 🙂

Revolution Slider Güvenlik Açığı Kapatma Yöntemi 1

revolution slider acigi kapatma

Merhaba arkadaşlar, Dünyanın en popüler WordPress temaların da revolution slider kullanılıyor. Çünkü temanın bir çok özelliği var ve diğerlerine göre daha iyi bir slider.

Ancak bu eklentinin güzel olduğu kadar kötü de bir açığı var ve bu açık yüzünden bir çok site sahibinin sitesi hacklendi, host üzerinden toplu mail gönderildi, şifreleri değiştirildi vs. vs.

WordPress güvenlik açığını kapatmanın 2 yolu var ama önce açığı tam olarak anlamamız gerekiyor öncelikle açığı inceleyelim daha sonra güvenliğine geçelim.

Revolution Slider Açığı

Revolution slider kurulu olan sitede alttaki bağlantıyı çalıştırmanız yeterli;

http://victim.com/wp-admin/admin-ajax.php?action=revslider_show_image&img=../wp-config.php

Kendi sitenizde bu eklenti varsa deneyebilirsiniz wp-config.php dosyasının indiğini göreceksiniz. Hackerlar bu dosyaya eriştiklerinde ellerinde MySQL bağlantı bilgilerine sahip olurlar.

  • Bununla mysql’e bağlanarak user tablosundan şifrenizi değiştirip panele giriş yaparlar ve oradan dosya yükleyebilirler.
    • Whm/cPanel kullanıcıları için uzak mysql bağlantısı kapalıdır. Ama site.com/phpmyadmin yazıp girebilirler buda ayrıca kötü bir durum.
  • Hackerlar mysql şifresi ile ftp şifresini de denerler. Genelde biz kullanıcılar basit olsun diye hepsine aynı şifreyi veririz ya işte onlar da bunu kullanırlar. 🙂
  • ../” ile ana dizine geçip wp-config.php indirebilen ve biraz bilgisi olan kullanıcı “../../../../etc/” dizinine girer detayını yazmıyorum zararlı olmaması açısından. Eğer sunucu güvenliği yetersiz ise tüm şifrelere kriptolu bir şekilde ulaşabilir ve kriptolulardan kırabildiklerini kırar.

Neyse açığı artık öğrendik ve ne kadar zararlı olduğunu da anladık. Şimdi gelelim bu açığı kapatmaya.

Revolution Slider Açığı Kapatma

Güvenlik açığını kapatma ile ilgili 2 yöntem anlatıcam detaylı incelerseniz sevinirim.

Genel de açık kaynaklı yazılımların açığını güncelleme ile kapatabilirsiniz. Eğer populer bir yazılımsa hızlı bir şekilde güncellemesi gelir ama populer değilse yıllarca o açık sisteminizde durur.

1) Revolution Slider eklentisi de populer bir eklenti ve hızlıca bir güncelleme yayınladı bu açığı kapattı. Sizde eklentinizi güncelleyip bu açıktan kurtulabilirsiniz. Güncelleme yapamam diyorsanız açığı kapatmak için bir eklenti de yayınlandı.

Ama ileride başka bir eklenti veya tekrar revolution slider eklentisinin hatasından dolayı wp-config.php dosyanız indirilebilirse?

2) Altta vermiş olduğum .htaccess kodlarını sitenize ekleyin. WordPresste htaccess yapılandırması yaptıysanız zaten bir .htaccess dosyanız hazırda bulunacaktır. Varolan .htaccess dosyanızı açıp içerisine # ile başlayıp # ile biten alanı ekleyin. Yani varolan dosyanızın “RewriteBase /” satırının altına ekliyorsunuz.

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /

#buraya odaklanın
RewriteCond %{QUERY_STRING} wp-config.php
RewriteRule .* - [F]
#odaklanma bitsin :)

RewriteRule ^index.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

Kaynaklar

Bir WordPress güvenlik yazısının daha sonuna geldik inşallah açığı kapatmışsınızdır. Bol huzurlu günler diliyorum 🙂

Most Popular Topics

Editor Picks