WordPress Kategori Şablonu 0

WordPress Kategori Şablonu hakkında geniş bilgiler vereceğim. Bu yazıdan sonra her kategoriye ayrı yazılar yazabilicek yada her kategoriye ayrı listelemeler yapıcaksınız. WordPress Codex’ten faydalanarak hazırladığım bu yazıyı dikkatlice okuyunuz.

WordPress’in ne kadar gelişmiş bir sistem olduğunu tekrar tekrar anlayacaksınız.

https://2.bp.blogspot.com/-d5vpTPGd-ms/Tx8O3tNlc9I/AAAAAAAADfE/rLoSWKvSVJk/s1600/wordpress_hooks.jpg

WordPress Category Templates

WordPress Temalarda hep aynı şey mevcuttur. Her kategoride en son açılan konu mevcuttur ve her kategori aynı sayfayı kullanmaktadır. Her kategoriye farklı seçimler yaparak çok güzel tasarımlar elde edebilirsiniz.

Başlık, yazar, yayınlama tarihi, son değişiklik zamanı, vb gibi ekstralardan ziyade resim kategorisinde sadece resimlerin olduğu, video kategorisinde videoların ufak ufak yan yana gelmesi gibi bir çok ayarı yapabilirsiniz. Yani her kategorinizi farklı bir siteymişcesine kodlayabilirsiniz.

Bu makalede blog sitenizin kategori sayfalarını nasıl değiştirebiliceğinizi açıklıyorum.

Hangi Şablon Dosyası Kullanılır?

Birisi Kategori sayfasını ziyaret ettiğinde ilk olarak kategori mesajı daha sonra kategoride bulunan içerikler listelenir. Bu bir şablon hiyerarşisidir. Tüm WordPress temaları bu hiyerarşiye göre kodlanır ve geliştirmek yani zenginleştirmek sizin elinizdedir.

Kategori halinde hiyerarşi oldukça kolaydır. Örneğin rooteto kategorimiz var ve bu kategorinin ID 1 olduğunu varsayalım. WordPress Hiyerarşik olarak aşağıdaki listeden tema dizininde bulunan ilk şablon dosyasını kullanıcağını belirtir.

  1. category-slug.php (Not: Version 2.9 ve üstü)
  2. category-ID.php
  3. category.php
  4. archive.php
  5. index.php

Slug Kısa ismi yani başlık olarakta algılayabilirsiniz. Sistem 1-2-3-4 ve 5 olarak sırayla tarar zaten her temada mutlaka category.php yada archive.php vardır.

1. Kategori adı rooteto dedik 1.seçenek ile oluşturalım: Kullandığımız tema klasörü içerisine “category-rooteto.php” adında bir klasör oluşturun ve kullandığınız archive.php kodunun aynısını yapıştırıp kaydedin. Daha sonra “category-rooteto.php” dosyası üzerinde bir kaç değişiklik yapın. Değişikliğin rooteto kategorisine yansıyacağını fark edebilirsiniz.

2. Eğer sistem 1 numarayı bulmazsa 2’i arıycaktır. Oda şu şekilde rooteto kategori ID’si 1 demiştik onuda hemen oluşturalım. “category-1.php” adında bir dosya oluşturursanız oda rooteto kategorisine özel olucaktır.

Eğer 1 ve 2 yoksa 3 kesinlikle temanızın klasöründe bulunuyordur. Genede yoksa archive.php vardır. Önemli olan yukarıdaki sıra ile okumaya başladığını bilmek.

Örnekler

Şimdi sizlere bazı örnekler vericem. Bazı kategorilere özel şablon oluşturmak ve bu şablonları zenginleştirmek gibi örnekler bunlar. WordPress’in sade olarak verdiği archive.php ile örnekler olduğu için rahat anlatacağım ancak kullandığınız temanın daha çok kodu olabilir kafanız karışmasın.

Örnek archive.php

<?php
/*
Template Name: Arşiv
*/
get_header(); ?>

<div id="container">
	<div id="content" role="main">

		<?php the_post(); ?>
		<h1><?php the_title(); ?></h1>

		<?php get_search_form(); ?>

		<h2>Archives by Month:</h2>
		<ul>
			<?php wp_get_archives('type=monthly'); ?>
		</ul>

		<h2>Archives by Subject:</h2>
		<ul>
			 <?php wp_list_categories(); ?>
		</ul>

	</div><!-- #content -->
</div><!-- #container -->

<?php get_sidebar(); ?>
<?php get_footer(); ?>

Kategori Sayfalarına Metin Ekleme

Metin ve Link eklemek basit iştir yukarıdaki archive.php dosyasının bir kopyasını alarak archive-rooteto.php yaptık ve rooteto kategorisinde üst kısımda metin ekleyeceğiz.

get_header();

Yukarıdaki kodun hemen alt kısmına metinler girebilirsiniz link eklemek için aşağıdaki kodu kullanın.

<p>
Bu metin kategoride sayfanın en üst kısmına eklenicek.
</p>

Bazı kategorilere farklı metin ekleme

Diyelimki ziyaretcilerinizin kategorilerde dolaşırken açıklamaları görmesini istediniz. Yani her kategoride farklı açıklama ve hatta tatmin edici güzel açıklama eklemek istediniz bunun için alttaki kodu kullanmanız yeterli.


<?php if (is_category('Category A')) : ?>
<p>This is the text to describe category A</p>
<?php elseif (is_category('Category B')) : ?>
<p>This is the text to describe category B</p>
<?php else : ?>
<p>This is some generic text to describe all other category pages,
I could be left blank</p>
<?php endif; ?>

Aslında yukarıdaki kod benim kesinlikle önericeğim bir yol veya yöntem değil. Zaten her kategori için farklı php dosyaları oluşturduğumuz için her kategori için tek tek güzel bir açıklama girilebilir.

Kategori sayfalarında farklı metinler

Rooteto Kategorisinde her sayfada farklı metinlerde girebilirsiniz. ilk sayfada güzel bir yazı ikinci sayfada daha farklı bir yazıda girme şansınız var.


<?php if ( $paged < 2 ) : ?>
<p>root makalelerinin son çıkanları burada.</p>
<?php else : ?>
<p>Bunları kesinlikle kaçırmamanız gerekiyor..</p>
<?php endif; ?>

Kategori Adı

Verdiğim örnek kodda Kategori adı malesef yer almıyor. Kategori isminide girmek için alttaki kodu girmeniz gerekiyor.

<p>Category: <?php single_cat_title(); ?></p>

Sonuçta bunlar veritabanından çekilen yazılar eğer temanızda slug yerine ID Kullanırsanız sıkıntı yaşamazsınız kategori adını değiştirseniz bile problem çıkmaz.

Mesaj Gösterimleri

Mesajların nasıl gösteriliceği konusunda önemli bilgiler var. 2 önemli kod birisi tam diğeri yarın diye tabir ettiğimiz bir şekilde çalışıyor. Şimdi inceleyelim.

Tam ve Yarım mesajlar

the_excerpt() Kodu yazının belirli karakterine kadarını gösterir devamı için yazıya tıklamanız gerekiyor. Ancak the_content() yazının tamamını gösterir. Ayraç koyduysanız eğer ayraça kadarını gösterir.

 <?php the_excerpt(); ?>
and
  <?php the_content(); ?>

Tüm mesaja bağlantı linki vermek

Bir içerik yazın başlık girin ve daha sonra bir resim ekleyin içeriğe. Bir kaç şey yazdıktan sonra ayraç koyun ve devam edin. Şimdi burada yapmaya çalıştığımız olay şu; Ayraca kadar olan kısım veya excerpt kullandıysanız yazının devamına kadar olan kısımdaki tüm yazılara link vermek.

the_excerpt_rss() Yani eklediğiniz resimede otomatik yazının linkini verebilirsiniz.

<a href="<?php the_permalink() ?>">
<?php the_excerpt_rss(); ?>
</a>

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

2015’in En Çok Kullanılan WordPress Eklentileri 4

2015 wordpress eklentileri

Dünyanın en populer blog sistemi WordPress’in 2015 yılında en çok kullanılan eklentilerini sizlere derleyip anlatmak istedim. Bu eklentiler sayesinde web sitenize bir çok yeni özellik kazandırabilir, performansı arttırabilir ve arama motorlarında üst sıralara çıkarıp para kazanabilirsiniz.

1) WordPress SEO by Yoast

https://2.bp.blogspot.com/-rdvvU8PBheE/VSbK8sFz25I/AAAAAAAAby0/a-VnyZq0tQE/s1600/WordPress-SEO-by-Yoast.jpg

Yoast WordPress seo makalelerini ilk detaylı yazanlardan biri olduğundan, yazmış olduğu eklentide bir o kadar değerli aslında. Web sitenizi arama motorlarında üst sıralara çıkartmak için web sitenizin başlık, açıklama, anahtar kelime, site haritası gibi alanlarının doğru yapılandırılması gerekiyor. Yoast SEO Eklentisi diğer seo eklentilerinden farklı olarak bir çok özelliği içerisinde barındırıyor.

Yoast’ın makalelerini sürekli takip eden biri olarak kesinlikle tavsiye ederim.

WordPress SEO by Yoast

2) BackupBuddy

https://2.bp.blogspot.com/-lOLtkLiEWto/VSbK-K3KFpI/AAAAAAAAbzQ/T6o_jh1WXzg/s1600/BackupBuddy.jpg

Web sitelerindeki yedekleme işlemini defalarca makale yazarak, video çekerek anlattım. Site yaparken bir çok değişiklik yapıyoruz ve bunlar bazen sitemizi tamamen bozabiliyor. BackupBuddy eklentisi ile eski yedeklerimizi geri yükleyip, sürekli güncel yedek tutabiliyoruz. Eksiksiz yedek alma ile ilgili detaylı yazılarımıda inceleyebilirsiniz.

BackupBuddy

3) W3 Total Cache

https://1.bp.blogspot.com/-6TprWipSBnw/VSbK849m1cI/AAAAAAAAby8/9OxkHWkD0po/s1600/w3-total-cache.jpg

W3 Total Cache, adından da anlaşıldığı gibi bir cache eklentisi yani önbellekleme eklentisidir. Web sitenizi normalden %70 daha performanslı kullanabilirsiniz. Önbelleğe aldığı içerikleri size göstererek çok hızlı sayfa açılışları görürsünüz. Veritabanınızda daha az sorgu yapıcağınız için siteniz çok rahatlar, serverınıza yüklenmemiş olursunuz.

Sadece eklentinin ayarlarını doğru yapmak gerekiyor, server yapılandırmanız vs. tam olması gerekiyor bunun için iyi bir araştırma yapmanızı öneriyorum.

W3 Total Cache

4) Gravity Forms

https://1.bp.blogspot.com/-JcmruvabmKg/VSbK4k53sEI/AAAAAAAAbyA/cgOLw1D0MzE/s1600/Gravity-Forms.jpg

Gravity sitenizi zenginleştiren en temel eklentilerden biridir. Bu eklenti sayesinde sitenizde, İletişim formu, İnsan kaynakları formu, Satış formu, Talep formu, vs. vs. formlar oluşturabilirsiniz. Özelleştirilebilen form yapısı ile kod bilmeden form oluşturma imkanı sağlıyor.

Gravity Forms

5) OptinMonster

https://4.bp.blogspot.com/-U1kYU20gr1w/VSbK5hjDLqI/AAAAAAAAbyI/YbE9ZKMREis/s1600/OptinMonster.jpg

OptinMonster, Gravity gibi formlar hazırlayabildiğiniz bir üst seviye eklenti aslında. Çünkü her formun ayrı istatistiğini tatabiliyor ve diğer formlarda olmayan pop-up formu gibi özellikleri de var. Zenginleştirmek için ideal ama biraz detaylı olduğu için kafanızı karıştırabilir 🙂

OptinMonster

6) Edit Flow

https://2.bp.blogspot.com/-AAnAmlCTLdE/VSbK3v7LeqI/AAAAAAAAbxo/Mkm9_1d8Gy8/s1600/Edit-Flow.jpg

Web sitenizde birden fazla editör çalıştırıyorsanız ve bu editörlere belirli işler verip takip etmek istiyorsanız aradığınız eklenti bu. Editörlerin takibini ve işlerinide kolaylaştıran bir eklenti.

Edit Flow

7) Soliloquy

https://1.bp.blogspot.com/-jnechvJ4ARU/VSbK56bCKVI/AAAAAAAAbyM/LGcqBuYyFdc/s1600/Soliloquy.jpg

İçeriğinizi zenginleştirmek için en güzel eklentilerden biri. İçeriklerinizde slaytlar oluşturabilir ve bunları içerikleriniz de kullanabilirsiniz. Basit arayüzü ile kullanımı da oldukça kolay.

Soliloquy

8) Sucuri

https://2.bp.blogspot.com/-WtrzkIXcdio/VSbK6brSdPI/AAAAAAAAbyQ/1zz_Ngpboqo/s1600/Sucuri.jpg

Sucuri, WordPress altyapısını çok iyi bilen ve güncel bir eklenti. Web sitenizdeki zararlı dosyaları tespit edip size bildirir. Bu sayede siz de sitenizdeki virüsleri temizlemiş olursunuz.

Sucuri

9) Floating Social Bar

https://2.bp.blogspot.com/-gsupUL4yzdE/VSbK4ePn_1I/AAAAAAAAbxw/dAbyLO94dWU/s1600/Floating-Social-Bar.jpg

Günümüz de artık sosyal medya sıkça kullanılmaya başlandı ve sitelerimize artık sosyal paylaşım ikonları koymak ta şart oldu 🙂 Bu eklenti sayesinde istediğiniz sosyal medyayı seçip paylaşım yapabiliyorsunuz. Çok şık ve hızlı yapısı ile diğer sosyal medya paylaşım eklentilerinin bir tık üstünde diyebilirim.

Floating Social Bar

10) Disqus

https://2.bp.blogspot.com/-jy-BNBbcViI/VSbK3cgHC4I/AAAAAAAAbxk/0yGK2pmdllY/s1600/Disqus.jpg

En başarılı yorum eklentilerinden biri. Rooteto‘da bu eklentiyi kullanıyoruz. Faydaları say say bitmez. Sunucunuz da yorum trafiğini tamamiyle bitiriyor, yorumların spam olup olmadığını bildiriyor, istediğiniz yorumu onaylayıp, silebiliyorsunuz. Ayrıca yorumlaştığınız kişileri takip edip diğer yorumlarını da takip edebiliyorsunuz.

Eklenti dünya genelinde çok kullanıldığı için spam yorum atanları farkediyor, sitenizde yayınlamıyor. Siz panelden yorumu görüp kaldırabiliyorsunuz. Kullanıcıyı engelleyip silebilirsiniz de.

Disqus

11) AdSanity

https://3.bp.blogspot.com/-9peeGGXvT40/VSbK2o0FwUI/AAAAAAAAbxY/MfzHHuNVDJk/s1600/AdSanity.jpg

Sitenizdeki reklamları takip etmek için kullanmanız gereken bir eklenti. Eklenti, belirli alanlar belirliyor ve siz buralara reklam ekleyebiliyorsunuz. Bu reklamların istatistik verileri ve başlangıç, bitiş tarihlerini belirleyebiliyorsunuz.

AdSanity

12) Envira Gallery

https://2.bp.blogspot.com/-yCO5xdvchko/VSbK4De3iQI/AAAAAAAAbxs/XIZA5JYqSbE/s1600/Envira-Gallery-rooteto.jpg

Soliloquy mantığında başka bir içerik galeri oluşturma eklentisi. Bu eklenti diğerine göre görsellik anlamında daha zengin bir içerik oluşturuyor. İçeriklerinizi daha zengin hale getirmek için kullanabileceğiniz güzel bir galeri eklentisi. Biliyorsunuz seo konusun da zengin içerik çok önemli.

Envira Gallery

13) Login LockDown

https://2.bp.blogspot.com/-ZGY2F4GioFg/VSbK4-gaEnI/AAAAAAAAbx8/4RANmB315AI/s1600/Login-LockDown.jpg

Sitenizin güvenliğini arttırmak, sitenize giriş yapmaya çalışanları tespit edip önlem alabileceğiniz bir eklenti. Biliyorsunuz wordpress’in admin paneli “wp-admin” dir. Hackerlar yada size zarar vermek isteyenler buraya girip kullanıcı adı ve şifre denemeleri yapıcaktır. Bu eklenti sayesinde siz kimlerin hangi ip adresinden kaç defa ve hangi kullanıcı adını denediklerini görebileceksiniz.

Login LockDown

14) Term Management Tools

https://1.bp.blogspot.com/-7Bv2Ln_rf_A/VSbK7EgBANI/AAAAAAAAbyc/u86qkzcSCpw/s1600/Term-Management-Tools.jpg

Katerogilerinizi, etiketlerinizi ve terimlerinizi kontrol etmeniz ve yeniden düzenlemenize yardımcı olan güzel bir eklenti.

Term Management Tools

15) TablePress

https://4.bp.blogspot.com/-3IUPRuqpEH0/VSbK6s8YXxI/AAAAAAAAbyU/2DEapQwzLDA/s1600/TablePress.jpg

Zengin içerik oluşturmak için bazen içeriklerinizde tablolar oluşturup örnekler veriyor olabilirsiniz. Kolay kullanımlı bir eklenti içeriklerinizi dahada iyileştirmenize yardımcı olacaktır.

TablePress

16) WPtouch

https://4.bp.blogspot.com/-n6tu9dlMdqU/VSbK8IA9RrI/AAAAAAAAbys/A83octqxUSM/s1600/WPtouch.jpg

Mobil kullanım önceki yıllara göre %200 arttığı için artık site sahipleri mobil kullanıcılara hitap etmek için yeni nesil siteler, responsive dediğimiz tarayıcılara uyum gösteren siteler, android veya ios uygulamalar geliştirmeye başladılar.

Bu eklenti sayesinde sitenize mobil kullanıcılar giriş yaptığında sitenizin tasarımı wptouch tasarımı gelecek ve bu tasarımda tamamiyle mobil uyumlu bir tema.

Birde 21 Nisan 2015’de Google mobil güncelleme yapacağını ve onları daha da üst sıraya çıkaracağını duyurmuştu. SEO içinde önemli bir eklenti olduğunu belirtmeden geçmiyim.

WP Touch

17) Compact Archives

https://2.bp.blogspot.com/-s7U7uXq1P1o/VSbK2jekuMI/AAAAAAAAbxc/om1XWOCNwR4/s1600/Compact-Archives.jpg

Uzun süredir makale yazan bir siteniz ve yüzlerce makaleniz varsa artık kullanıcılarınız için arşiv de oluşturmanız gerekiyor. Aslında WordPress’in böyle bir özelliği var Yıl, Ay, Gün olarak sıralama yapıyor ancak bunları toplu bir yerde gösterim yapmıyor. Bu eklenti sayesinde toplu bir yerde gösterim yapabiliyorsunuz. Ayrıca arama motorlarında üst sıralara çıkmak için hem sitemap hemde arşiv göstermeniz faydalı olacaktır.

Compact Archives

18) ThirstyAffiliates

https://3.bp.blogspot.com/-ZhHIrKsLRd4/VSbK7YXn3pI/AAAAAAAAbyk/pdI1o0E4XsY/s1600/ThirstyAffiliates.jpg

ThirstyAffiliates, gelir ortaklığı modeliyle çalışan kelimelere link eklemenize ve takip etmenize yarayan kullanışlı bir eklenti.

ThirstyAffiliates

19) Display Widgets

https://4.bp.blogspot.com/-ug6-X0pIw_o/VSbK3DDnoLI/AAAAAAAAbxg/9OgpSNP0rMs/s1600/Display-Widgets.jpg

WordPress ile gelen standart bileşenlerin çok özelliği bulunmuyor. Kategorilere göre listeleme yapamıyorsunuz veya bazı kategorileri listeden çıkartıp widget olarak ekleyemiyorsunuz. Bu eklenti sayesinde bileşenlerinizi kontrol edip, istediğiniz sonuçları listeletebiliyorsunuz.

Display Widgets

20) WP Mail SMTP

https://1.bp.blogspot.com/-YZm5F81tM7U/VSbK7qMdMFI/AAAAAAAAbyo/o6Trcw-ZKq0/s1600/WP-Mail-SMTP.jpg

Hosting firmaları artık sunucular da phpmail fonksiyonunu kapatıp smtp mail kısmına kullanıcıları yönlendiriyor. Bir de smtp mailler daha az spam listesine düştüğü için wp mail smtp önerdiğimiz eklentiler arasında. Daha önce bu eklenti ile ilgili bir yazı yazmıştım onuda buradan inceleyebilirsiniz: WP Mail Smtp Eklentisi

WP Mail SMTP

Tüm bu eklentilerden sonra WordPress Seo Eklentileri sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederim.

Most Popular Topics

Editor Picks