Google Analytics not provided uzun zamandır benimde problemini arayıpta çözemediğim bir konuydu. Uzun süre araştırdım ancak problemi çözemedim tabiki benim gibi bir çok çözemeyende vardı 🙂
Bu problemin çözümü bulunmuş ve 2 gündür sürekli bu konu hakkında yazılar yazılmaya başladı çünkü önemli bir konuydu. Inbound’da yeter artık dedim herkes bunu konuşmaya başladı. Bende problemin çözümünü bulup Türkçe olarak yayınlamak istedim sanırım Türkçe bir çözümüde anlatan yok.
Siteye giren kişilerden günlük 1-2 bin kişinin anahtar kelimesinde yani arama filtrelerinde (not provided) yazısı görüyorum buda tabiki rahatsız edici bir durum hangi kelimeden hangi sayfaya geldiklerini görmem gerekiyordu ve sonunda problemi çözümünü buldum.
Bu problemin esas kaynağıda http:// ve https://‘den kaynaklıymış.
Daha önceleri rooteto’da bir konu açılmıştı bununla ilgili kısmi çözüm adında ancak artık bu sorunu komple çözmüş sayabiliriz 🙂
SEO Uzmanları kesinlikle Google Analytics kullanırlar ve en detayına kadar inerler gerektiğinde. SEO Uzmanları hitin nerden geldiğini öğrenir ve ona göre anahtar kelimelerini düzenlerler. Bende artık buradaki sonuçlara ulaşabiliyorum ve anahtar kelimelerimin dağılımı buna göre ayarlayacağım.
Öncelikle tekrar hatırlayalım (not provided)
Örneklersek bu problem yüzünden 154 tane ziyaretcinin nerden geldiğini bilemeyecektik halbuki web site sahibi olarak hangi kelimelerde, hangi sayfaların hit aldığını görmemiz gerekir.
(not provided) Problemi çözüldükten sonra
Sırada problemin çözüldükten sonraki hali var.
Evet görmüş olduğunuz gibi hangi sayfalara ne kadar hit gelmiş ufak bir filtre ile görebiliyoruz. Burada örneğin ana sayfa tüm hiti almış ancak samsung-monitors sayfasıda bu hiti alabilirdi ve siz bundan haberdar olmayabilirdiniz 🙂
Problemi bu şekilde çözdük. Şimdi bunu nasıl yapacağınızı anlatıyorum.
Not Provided Kesin Çözümü
Google Analytics hesabınıza giriş yapın ve sağ üst kısımdaki “Yönetici” kısmına tıklayın.
Daha sonra sağ aşağıdaki “Filtreler” kısmına tıklıyoruz ve devam ediyoruz.
“Yeni Filtre” butonuna basarak yeni filtremizi oluşturuyoruz.
Filtre Adı: Bilinmeyenler (kendiniz bir isim bulabilirsiniz)
Filtre Türü: Özel filtre
Gelişmiş kısmından;
- A Alanı -> A Çıktısı -> Kampanya Terimi -> (.not provided.)
- B Alanı -> B Çıktısı -> İstek URL’si -> (.*)
- Çıktı Hedefi -> Oluşturucu -> Kampanya Terimi -> eto – $B1
- A Alanı Gerekli – Evet
- B Alanı Gerekli – Evet
- Çıktı Alanını Geçersiz Kıl – Evet
- Büyük/Küçük Harfe Duyarlı – Hayır
Yukarıdaki “eto – $B1” kısmındaki “eto” kısmını değiştirebilirsiniz bunu farklı bir isim olarakta adlandırabilirsiniz canlı olarak göreceğiniz için bu kısım önemli.
Son olarak resimlerin neden gri çıktığını anlamadım onuda çözünce yazarım inş 🙂
bende senin gibi bekliyordum ve yine senden bekliyordum sağolasın üstad 🙂
Teşekkürler @malikkazan:disqus 🙂