Site Haritalası bir web sitesinde olması gereken en önemli şeylerden biridir. Bugün dünyanın en büyük siteleri bile SiteMaps yani site haritasına çok önem vermektedir. Siz hala site haritası oluşturmadıysanız hemen işe koyulun.
Bu arada Site haritaları SEO uzmanları tarafından çok öneriliyor. Arama motorlarında üste çıkmak için linklerinizin arama motorlarında olması gerekiyor 🙂
Site Haritaları nelerdir?
Site Haritaları, web yöneticilerinin arama motorlarını sitelerindeki taranabilir sayfalar hakkında bilgilendirmeleri için kolay bir yoldur. En basit biçimiyle, bir Site Haritası, arama motorlarının siteyi daha akıllıca tarayabilmeleri için, her bir URL’yle ilgili ek meta verilerle (son güncellenme zamanı, genellikle ne sıklıkta değiştiği ve sitedeki diğer URL’lere göre ne kadar önemli olduğu) birlikte, bir siteye ilişkin URL’leri listeleyen bir XML dosyasıdır.
Web tarayıcıları sayfaları çoğunlukla site içindeki veya başka sitelerdeki bağlantılardan keşfeder. Site Haritaları, Site Haritasını destekleyen tarayıcıların Site Haritası’ndaki tüm URL’leri toplamasına ve ilişkili meta verileri kullanarak bu URL’ler hakkında bilgi edinmesine olanak tanıdığından, bu verileri tamamlar. Site Haritası protokolünü kullanmak web sayfalarının arama motorlarına eklenmesini garanti etmez, ancak web tarayıcılarının sitenizi tararken daha iyi bir iş çıkarmaları için ipuçları sağlar.
Site Haritası 0.90 Attribution-ShareAlike Creative Commons Lisansı koşullarıyla sunulmaktadır ve Google, Yahoo! ve Microsoft desteği de dahil olmak üzere yaygın bir şekilde kabul görmüştür.
Site Haritaları hakkında
Site Haritaları, sitenizde başka türlü bulamayacağımız sayfaları Google’a bildirmenin bir yoludur. En basit ifade ile, bir XML Site Haritası (genellikle Site Haritası olarak adlandırılır, ilk harfleri büyük S ve H olur), web sitenizdeki sayfaların bir listesidir. Site Haritası oluşturup göndererek, Google’ın normal tarama işlemiyle keşfedemeyeceği URL’ler de dahil olmak üzere sitenizdeki tüm sayfalardan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca, sitenizdeki video, resimler, mobil içerik, Haberler, yazılım kaynak kodu ve coğrafi içerik (KML) gibi belirli içerik türleriyle ilgili meta verileri Google’a sağlamak üzere de Site Haritalarını kullanabilirsiniz. Örneğin, bir video Site Haritası girdisi, videonun oynatma süresini, kategorisini ve ailece izlemeye uygun olup olmadığını belirtebilirken, bir resim Site Haritası girdisi, resmin konusu, türü ve lisans durumuyla ilgili bilgiler sağlayabilir. Sitenizle ilgili ek bilgiler (sitenin son güncellendiği tarih ve sayfanın ne sıklıkta değişmesini beklediğiniz gibi) vermek için de Site Haritası’nı kullanabilirsiniz.
Site Haritaları aşağıdaki durumlarda özellikle yararlıdır:
- Siteniz dinamik içeriğe sahipse.
- Sitenizde, tarama sürecinde Googlebot tarafından kolaylıkla keşfedilemeyen (örneğin zengin AJAX öğeleri veya görseller içeren) sayfalar varsa.
- Siteniz yeniyse ve sitenize verilen bağlantı sayısı azsa. (Googlebot, bir sayfadaki bağlantıları izleyerek başka bir sayfaya ulaşır ve web’de bu şekilde tarama yapar; dolayısıyla, sitenize yeterli bağlantı verilmemişse sitenizi bulmamız kolay olmayabilir.)
- Sitenizde birbiriyle sıkı bağlantısı olmayan veya birbiriyle hiçbir bağlantısı olmayan büyük bir içerik sayfaları arşivi varsa.
Google tüm URL’lerinizi taramayı veya bunları dizine eklemeyi garanti edemez. Ancak, sitenizin yapısı hakkında bilgi edinmek için Site Haritanızdaki verileri kullanırız, bunu yapmamız tarayıcı planlamamızı iyileştirmemize ve ileride sitenizi daha iyi taramamıza olanak tanır. Çoğu durumda, site yöneticileri Site Haritası göndermenin faydasını görür ve bundan dolayı hiçbir zaman cezalandırılmazsınız.
Google, sitemaps.org tarafından tanımlanan Site Haritası Protokolü 0.9’a uymaktadır. Bu nedenle, Site Haritası Protokolü 0.9 kullanılarak Google için oluşturulan Site Haritaları, sitemaps.org standartlarını benimseyen diğer arama motorlarıyla uyumludur.
Kaynaklar; Site Haritaları hakkında