HTML5 artık gün geçtikçe daha çok kullanılıyor ve artık tasarımcılar html5’ten fazlasıyla yararlanıyorlar. Ancak şöyle bir şer varki HTML5’in gelmesiyle arama motorlarındaki arama algoritması değişicektir. Çünkü arama motoru örümcekleri bu yeni kodlara göre siteleri okuyacak ve ona göre arama motorunda üst sıralara çıkarıcaktır. Her neryse şimdi sizlere bunlarla ilgili harika bir yazı yazıcam sizde geç kalmayın sonra “sitem birden battı” “hitim düştü” gibi şeylere maruz kalmayın.
HTML5 ile gelen yeni kodlar
Ben daha önceden HTML5 nedir ve yeni kodlar nelerdir fln bunlarla ilgili bir makale yayınlamıştım. Ancak bu sefer SEO ile ilgili gelicek yenilikleride anlatıcam yani sizi fazlasıyla aydınlatıcam. 🙂
Öncelikle gelen yeni kodları görelim ve bunlara göre seo’yu yorumlayalım.
- <canvas>: Sayfada bir tuval alanı oluşturur. Tuvale çizim javascript ile yapılabilir.
- <audio>: Sayfaya ses oynatıcı bir modül ekler.
- <video> : Video oynatıcı bir modül ekler.
- <progress> : İşlem süreci göstergesi ekler.
- <caption> : Başlık olarak düşünülen metinleri düzenler.
- <header> : Sitenin başlık ve açıklama içeriğini alır.
- <nav> : Menüleri ve bir takım zaruri işlevleri içine alır.
- <footer> : Sitelerin en alt kısmını içine alır.
- <section> : Sitelerin ana içerik kısmını içine alır.
- <aside> : Ana içerikte ayrı yazılan kısımdır.
- <article> : Makale, deneme tarzı yazıları kapsar.
- <embed> : Dışarıdan eklenen componentler için kullanılır. (Örn : .swf uzantılı dosyalar)
- <details> : Detay bilgisi içerir.
- <summary> : Yazının başlığını belirler.
- <time> : Tarih, saat verilerini kapsar.
- <mark> : Yazı içerisinde özellikle üstünde durulan kelimeleri belirler.
- <figcaption> : <figure> elementinin başlığını belirler.
- <figure> : Çeşitli medya içeriği gruplarını belirler.
- <hgroup> : Başlık grubunu belirtir. H1, H2 gibi başlık elementleri burada tanımlanabilir.
- <datalist> : Düzenlenebilir elementlere otomatik tamamlama özelliği verilmesini sağlar.
Şimdi kodları görüyorsunuz biz sayfa kodlarken css’de üst kısıma hedaer en alt kısıma footer gibi isimler veriyorduk ancak HTML5’te bunlar direkt kod haline geldi.
Alttaki resimde şunu göstermek istiyorum artık günümüzde bu tarz tasarımlar olucaktır. Yani üst kısımda header menü kısmı nav içerik yani makaleler article kodu ile eklenicek. Heading tagları biliyorsunuz web site tasarımında çok önemliydi mesela arama motorları bunlardan h1’i site başlığı h2’leri ise makale başlıkları olarak çoğunluk algılıyordu. Web sitenizi ne kadar optimize ederseniz o kadar üste çıkarsınız. Googlede gerçek içerikleri bulabilmek için herkezden optimizasyonlarını tam istiyor bunları yapanıda bir nevi ödüllendirip üst sıralara çıkarıyor.
SEO’da yeni dönem!
Şimdi arkadaşlar bir kaç örnek vererek gelicek yenilikleride sıralayacağım. Öncelikle Google arama motoru hangi kodları nasıl algılıyor?
Az önce dediğim gibi Heading etiketlerini başlık olarak algılıyor ve arama motorunda başlıkları düzenliyordu.
rel=”canonical” etiketini çıkartıp tek link sistemine geçildi.
rel=”description”, rel=”title”, rel=”keywords” gibi etiketler ile başlık, anahtar kelimeler, açıklamaları örümcekler okuyor.
HTML5’ten sonra artık şu şekilde olucak.
<article > ile başlayıp </ article> ile biten içerikler arama motorları tarafından yazı içeriği olarak algılanıcak ve bu etiketler içerisindeki heading etiketlerine daha çok önem vericek. article etiketi içerisindekileri üste çıkarıcaktır.
<header > ile başlayıp </ header> ile biten kodlar arasındakilerinde ise site başlığının site açıklamalarının bulunduğu kısım olarak algılayacaktır.
<time > ile başlayıp </ time> ile biten kodlar aslında çok önemli örümcekler indexleme saatine göre değilde buradakilerini baz alarak indexleme yapıcaktır.
<summary > ile başlayıp </ summary> ile bitenler ise yazı başlığı olarak algılanıcak heading etiketleri gibi yani.
Bu tarz yeni kodları inceleyerek ilerleyen dönemlerde arama motorlarının neler yapabiliceklerini düşünüp kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. WordPress kullanıcıları içinde özel bir yazı yazacağım HTML5 için.
Bu konuda eğer geç kalırsanız arama motorunda sıralamanız düşücektir. Çünkü herkez artık yeni kodlama sistemlerine geçiyor ve yenileniyor açıkcası.
Evet arkadaşlar bu yazımda bu kadardı. Güzel bir bilgilendirme makalesi olduğuna inanıyorum inşallah söylediklerimi dikkate alırsınız rooteto’yuda bu manada kodlara bakarak inceleyebilirsiniz. 🙂