WordPress Eklenti kurmayı biliyorsanızda okumanız gerekiyor. Çünkü bir çok şekilde eklenti kurulabilir ve bunun tüm yöntemlerini burada yazıcam. Mutlaka görmediğiniz bir yöntem vardır 🙂
WordPress Otomatik Eklenti Yüklemek
Otomatik eklenti yüklemenin 2 çeşitini anlatıcam. Birisi cPanelden otomatik yükleme diğeri ise Plesk Panelden otomatik yükleme olucak.
cPanel biliyorsunuz otomatik olarak şifre vs. istemeden güvenli bir şekilde eklenti yükleyebiliyor. Ancak Plesk panelde ise öyle değil.
cPanel Otomatik Yükleme
Eklenti kurmanın en kolay yolu budur. İsmini biliyoranız yazarak otomatik yükleme yapabilirsiniz.
- Eklentiler -> Yeni Ekle’ye tıklayın.
3 Seçenek var: Terim, Yazar, Etiket detaylı arama için kullanabilirsiniz. Ancak Terim araması daha doğru sonuçlar elde ediyor.
Şimdi yükleyeceğimiz eklenti “All in one seo pack” eklentisi diyelim. Yeni ekleye tıkladığımızda oradaki arama kutusuna “All in one seo pack” yazıyoruz.
Orada Ayrıntılar ve Şimdi kur linkleri var. Şimdi kur’a tıkladığınız an cPanel olduğu için direkt olarak eklentiyi yükleyecek ve daha sonra size eklentinin aktif edilip edilmeyeceğini sorucak. cPanel kullanıcıları için eklenti yükleme kısmını geçtik.
Plesk Otomatik Yükleme
Plesk Panel kullanıcılarıda otomatik yükleyebilir ancak bazı ayarları tam yapmak gerekiyor. Öncelikle alttakilerini tamamlayın.
Ayarlar -> Ortam Ayarları -> Yüklemeleri bu klasörde sakla kısmına “wp-content/uploads” yazıyoruz.
Dipnot: Yüklemelerimi aylık -ve yıllık- bazda klasörlerde tut. Bunu işaretleyin yoksa çok resim yüklediğinizde sunucu klasörü çok dolduğundan problem yaşayabilirsiniz.
Plesk Kullanıcılarında “Uploads” klasörü oluşturulmadığından şimdi FTP aracılığı ile wp-content klasörüne girin ve orada uploads adında bir klasör oluşturun. Aylık ve Yıllık bazda işaretini seçtiyseniz upload klasörüne girin ve yıl klasörü örnek: 2012 klasörü oluşturun. Daha sonra ay klasörü oluşturucaksınız. Örnek: 01.
Buda şu şekilde oluyor: wp-content/uploads/2012/01
wp-content ve uploads’a (uploads içindeki tüm klasörlere) yazma izni verin (777). (CHMOD Ayarları)
Şimdi gelelim eklenti kurulumuna 🙂
Eklentiler -> Yeni Ekle linkine tıklayın. Arama kutusuna “All in one seo pack” yazın ve Şimdi Kur’a tıklayın.
Yukarıdaki gibi bir alan çıkıcak oraya FTP bilgilerinizi yazdıktan sonra ilerle linkine tıklayın ve eklenti kurulumunu tamamlayın.
WordPress FTP ile Eklenti Yükelemek
WordPress’te ilk zamanlar böyle yüklerdik. Otomatik yükleme olmadığı için FTP ile eklentileri kurardık.
WordPress’in eklentileri şu dizinde yer alırlar;
- wp-content/plugins
Bizde indirdiğimiz eklentiyi bu klasöre yükyip işlemi tamamlıyoruz. Şimdi gelelim eklentiyi FTP ile kurmaya. Öncelikle FileZilla programı yada FireFTP Programınızı açın. Yada kendi kullandığınız FTP Programını açın.
- İndirip kurucağımız eklenti şu olsun: All in one SEO Pack
Bilgisayarımıza indirdiğimiz “all-in-one-seo-pack.zip” dosyasını Winrar ile rar’dan çıkartıyoruz.
Daha sonra “All in one seo pack” klasörünü kopyalayıp FTP’de plugins klasörüne atıyoruz. Alttaki resimdeki gibi.
FileZille programı ile karşıya yükleye tıklıyorum ve “all in one seo pack” klasörü “wp-content/plugins” klasörüne yükleniyor.
Son olarak yükleme bittikten sonra eklentiler kısmına tıklayın ve “All in one SEO Pack”i görüceksiniz.
WordPress Eklenti upload ederek kurmak
Buda farklı bir yöntem arkadaşlar. Eklenti bilgisayarınızda yüklü ise FTP programı olmadanda eklentiyi kurabilirsiniz. Buda çok basit ve güzel bir yöntem.
- Eklentiler -> Yeni Ekle -> Yükle
Yukarıdaki yolu takip ederek giderseniz Yükle kısmını görüceksiniz.
Bilgisayarınızdaki .rar’lı dosyayı seçerek yükleme işlemi yapabilirsiniz. Buda daha iyi bir yükleme yöntemi.