SEO Uzmanlarında Mutlaka Olması Gereken Araçlar 0

SEO kavramı günümüze önemi giderek artmaktan olan bir sektör olmasıyla beraber, arama motorlarınıda kendi verileri hakkında bilgi vermeye zorlamaktadır. İlk etapda sorgu listeleriyle işe başladılar ve daha sonrada SEO ların işini dahada kolaylaştıracak araçlar ortaya çıkarmaya başladılar. Bu araçlar arasında Bingin önerdiği Webmaster Tools Googlenin tavsiye ettiği Webmaster Central kadar kullanışlı olmadığı kesin. Bununla birlikte yine Googlenin sunduğu Google Adwords Keyword Tool aracınında çok etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

https://4.bp.blogspot.com/-86SKOLePOKI/T1yOgwDQtrI/AAAAAAAAGEc/RQfBtT4tSp0/s1600/seo+tools.jpg

Google Adwords Keyword Tool

Aracı bu adresten edinebilirsiniz Google Keywords Tool. Size ait terimlerin üzerinde Googlede ayda ne kadar yapıldığını açıkça gösteren bir araçtır. Daha çok arama kelimler noktasında çalışmalar yürütürken ve sitenizde  hangi kelimelere odaklandığınıza karar vermeniz gerektiğinde bu araç kesinlikle size çok ciddi manada yardımcı olacaktır.

Şayet AdWords hesabına sahip değilseniz ki bu aracın bütün verilerine ulaşmanız için elzemdir, Google Insights for Search, anahtar kelime yükselişlerini ve bir seferde 5 kelime grubuna kadar popülerlik durumlarını karşılaştırmamıza yarayan mükemmel ödetsi bir araçtır.

grey

Bahsettiğimiz SEO aracının sağladığı metrikler, seçilen kelime veya gelime grubunuz için  küresel arama sayısını yaklaşık olarak gösterebilmektedir. Söz konusu metriğin ne kadar kesin olduğu tabiki belirsizdir lakin seçilen anahtar kelimelerinizle alakalaı size kayda değer bilgi verebilir. SEO uzmanları anahtar kelime seçimi aşamasında bu aracı kullanmayı tercih ederler. Bu araç sayesinde ayrıca kelimenin farklı varyantlarının ne kadar arandığını görme imkanını yakalamış olursunuz. Örnek verecek olursa ‘’ Sosyal Paylaşım Ağı’’ kelimesi ‘’ Sosyal Paylaşım Ağları’’ kelimesinden  11,100,000 kere daha fazla arandığını varsayalım.  Haliyle böyle bir durumda  ve buna benzer bir çok durumda, kelimeye  bir çoğul eki eklemek inanılmaz bir fark sağlayacaktır.  Bununla beraber, aracın özelliklerinde yer alan “Use Synonyms” yani “Eşanlamlıların Kullanma” seçeniğiyle anahtar kelimelerinizin eş anlamlılarını kontrol edip haklarında fikir edinmemizi sağlar.

Google Webmaster Center

grey

Bu ara., size ait olan websitesinin belirli ayarlarını yapmanıza imkan sağlarken,  aynı şekilde googlenin sitenizi nasıl gördüğünüde size bildirir. Bu metrikler, link profili ayrıntıları ve takip edilme (crawling) istatistiklerini de içerir. Web tasarım ve Seo uzmanları gerçekten çok önemli bir araç, Googlenin indexinde bulunan web sitelerinin bir nevi bir kontrol panelidir. Domain taşıma, bölge seçeneğini ayarlama, ortak SEO problemlerini kontrol etme, link profillerini çözümleme ve önemli SEO verisini dışarıya aktarma gibi özelliklere de sahip olan bu araçlar seti SEO alanında oldukça kullanışlıdır. Her SOU uzmanında bulunması gereken nadir araçlardan birtanesidir ve şiddetle tavsiye ederiz. Bu araç sayesinde web siteleri hakkında geniş bilgi edinmek suretiyle, Googlenin söz konusu siteleri nasıl yorumladığı öğrenilebilir.

Kontrol Paneli

Google Webmaster Tools’n Dashboard sistemi, sitenizin performansı hakkındaki aşağıdaki verileri göstererek kısa ve öz bir tablo çıkarır:

  • En fazla aranan sorgular
  • Takip edilme hata çeşitleri ve bunlara ek olarak sayısı
  • Size ait siteye yapılan linkler
  • Sizin anahtar kelimeleriniz
  • Site Haritaları

Bu dashboard özelliği, sorunlu arama sorguları veya takip edilme hataları ve XML site haritalarınızın geçersiz olması gibi anormallikleri kısa süre içinde tespit edip önünüze koyar.

Mesajlar:

Google Webmaster Tools sayfasındaki mesajlar bölümünden, Google siteniz/sitelerinizle ilgili gerekli gördüğü uyarıları veya hatırlatmaları size yapar.  www.google.com/webmasters/tools/home adresinden sol tarafta bu bölüme ulaşabilirsiniz.

Bu iki aracın içerdiği özetlememiz gerekecek olursa;

  1. Anahtar kelimelerin mevcut rekabet gücünü görebilmek için Google AdWords Keyword Tool
  2. Google’ın siteyle alakalı olarak herhangi bir problem saptayıp saptamadığını kontrol etmek için Google Webmaster Central
  3. Site için Google’a özgü ayarları değiştirmek için Google Webmaster Central

Kısaca bütün Seo Uzmanlarında olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Google Drive’ı 1TB Yapmanın Ücretsiz Yolu 0

Google Drive’nızı 1 TB kapasiteye çıkartmanın ücretsiz yolunu sizler için paylaşıyorum.

Google bize sunduğu Google Drive bulut hizmeti depolaması 15 Gb’ta kadar ücretsiz sunuyor. daha yüksek kapasitedeki depolama hizmetleri ücretlidir. Ancak yapacağınız şeylerle Google Drive bulut hizmetini 15 GB’tan tam 1 TB’ta kadar yükseltebilirsiniz. Google’ın 1 TB’ta kadar yükseltebileceğiniz bulut hizmeti için yapacağınız şeyler ise şöyle:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google Android for Work İş Dünyasına Özel Uygulama

Google haritalar (google maps)‘i hepimiz biliyoruzdur. Tüm dünya haritalarını detaylı olarak çeken Google’ın büyük bir hizmetidir. Google haritalarda fotoğraf paylaşan, soruları yanıtlayan, yer ekleyen, yer düzeltmek amacıyla google haritaları güncelleyen kullanıcılar puanlar kazanıyor.

grey

Kazandığınız her puan sizi Google Drive 1TB‘ta götürüyor. Yaptığınız her işlem 1 puan olarak belirlenirken toplamda 200 puan yaptığınızda size 1TB kazandırıyor. Eğer sizde Google Drive’nızı 1TB yükseltmek istiyorsanız yerel rehberler programına buradan kayıt olabilirsiniz. Daha sonra hangi seviyede olduğunuzu takip etmek için İOS ve Android Google Haritalar yan menüsünde katkılarınız sekmesine tıklayarak görebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google Maps Harita Kodu Alma

grey

Reklam Linkleri İçin Özel Parametreler Oluşturma, Analytics UTM Parametreleri 0

Merhaba arkadaşlar, Bugün sizlere çok önemli bir konuyu paylaşıcam. AdWords yada diğer reklam hizmetlerini kullanırken, Eposta reklamları da dahil olmak üzere tüm reklam hizmetlerinden faydalanırken dikkat etmeniz gereken önemli bir konu bu. Reklam verirken reklamın istatistiğini de tutmamız gerekiyor buda istatistiğe göre reklama devam etme yada reklamı durdurma gibi işlemler yapmamız için.

Reklam performansı düşük sitelere bir daha reklam vermeyebilirsiniz. Tabi SEO için içeriğiniz eğer benzer ve ortalama bir dönüş alıyorsanız reklamı durdurmayabilirsiniz. Ama trafik veya satış düşünüyorsanız iyi dönüşler elde etmeniz gerekiyor.

Her kampanyayı ayrı değerlendirip ayrı parametrelerle donatmalısınız. Banner reklam, AdWords reklam, Link reklam veya E-posta reklamları olabilir aklıma gelmeyen diğer reklamları da dahil edin. Hepsinde ayrı parametre kullanmanız sizin için olumlu bir davranış olur. Google Analytics sonuçlarında çok daha detaylı bilgiler edinirsiniz.

Şimdi sırayla bunları inceleyelim. Belkide bu tarz kodlar veya bu linkleri görmüşsünüzdür. Artık öğrenmiş olacaksınız 🙂

Özel URL Oluşturucu

Google bu konuda kullanıcılara yardımcı olmak adına online bir kaç araç ve faydalı döküman yazmış.

Özel Parametre Detayları

Yukarıdaki online oluşturucuyu kullanırsanız bunu hızlıca yapabilirsiniz. Ancak diğer sitelerde gördüğünüz ve ne anlama geldiğini bilmediğiniz, yada online oluşturucan aldığınız verilerin ne anlama geldiğini daha iyi anlamak için bunları inceleyebilirsiniz.

Kampanya Kaynağı (utm_source)

Burada kaynağı belirtmek zorundasınız. Burada bir arama motoru yada bir ebülten kaynağı verebilirsiniz.

Örnek: utm_source=hosteva

Kampanya Aracısı (utm_medium)

Burada zorunlu olarak belirtmeniz gereken kısım. Örnek vermek gerekirse tbm, eposta, mail, birsite, blog

Örnek: utm_source=banner

Kampanya Terimi (utm_term)

Ücretli aramalar için kullanılıyor zorunlu bir alan değil. Banner veya eposta aracısı için kullanmazsınız genelde.

Örnek: utm_term=hosting+web+barındırma+ssl

Kampanya İçeriği (utm_content)

Bu gelen içeriğin detayını gösterir aslında. Örneğin banner reklam verirsiniz ama 3 tane banner vardır. solBanner, sagBanner, buyukBanner dersiniz böylece ayrıştırmış olursunuz.

Örnek: utm_content=kategoriBolumu

Kampanya Adı (utm_campaign)

Buda kapmanyanızın alacağı isim. Örneğin baharkampanyası 🙂

Örnek: utm_campaign=bahar2015

Kaynak: Google URL Oluşturucu

Most Popular Topics

Editor Picks