PHP Bilmiyormusunuz? Yada biliyorsunuzda kodlayacak kadar iyi değilsiniz. Genede kendi WordPress temanızı yapabilirsiniz. Hemde profesyonel bir tema yapabilirsiniz. Profesyonel temalar yapıp satabilirsinizde hepsi sizin elinizde artık 🙂
Artisteer Web Designer
Ücretsiz sürümü kullanmaya başlar başlamaz zaten satın almayı düşünüceksiniz 🙂
Programı kullanım gayet güzel ve kullanışlı zaten sırayla gidiyorsun. Önce üst kısım sonra içerik, renkler vs. isterseniz sıralama şeklinde değilde keyfinize göre gidebilirsiniz. İçerisinde bir çok tema yüklü ve beğendiğiniz temayıda editleyebiliyorsunuz.
Genişlik ayarını yapmak, renkleri düzenlemek, sütunları ayarlamak, içerik arka planları, web site arka planları ve daha bir sürü şey.
Chrome web tarayıcı ile çok sekme açıyorsanız ve bu sekmeler ile baş edemiyorsanız OneTab eklentisini kullanabilirsiniz. OneTab Chrome eklentisi ile açık tüm sekmelerinizi tek bir sekme ile bir araya getirebilirsiniz.
Chrome OneTab eklentisi tarayıcınız üzerinden açtığınız tüm sekmeleri tek bir liste altında toplayarak sekmelerinizi daha kolay kullanmanızı sağlar. İstediğiniz sekmeleri OneTab listesine gönderebilirsiniz. OneTab listesine gönderilen açık sekmeleriniz kesinlikle kapanmaz. Tekrar açmak istediğinizde açık sekmeniz en son kaldığınız yerde tekrar açılır.
Bu eklenti ile bellek kullanımınızda %95 oranında düşecektir. Çok büyük oranda bellek tasarrufu sağlayan bu eklenti sayesinde hem sekme karmaşasından kurtulabilir hemde hızlı bir internet kullanımı sağlayabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar bu sefer sizlere yavaşlayan bilgisayarınızın hızlanması için 25 ipucu göstereceğim. Windows 10 işletim sistemini kullananlar bu paylaşımım da verdiğim 25 ipucunu uygulayarak daha hızlı bir bilgisayar deneyimi yaşayabilir.
Windows 10 işletim sistemini kullananlar belli bir süre sonra bilgisayarı yavaşlayabilir veya hatalar alabilir. Bu tip durumlarda Format atmak yerine göstereceğim bu işlemleri yapmanız yeterli olacaktır. Bilgisayarınızı uzun soluklu kullanmak için bu ayarları uygulamanızı tavsiye ediyorum. Bilgisayarınızda gereksiz kaynak kullanımlarını, gereksiz programları ve tarayıcı eklentilerini, gereksiz dosyaları, efektleri ve animasyonları silerek veya devre dışı bırakarak bilgisayarınız hızlandırabilirsiniz. Sizler için hazırladığım Windows 10’u Hızlandırmak İçin 25 İpucu nelermiş? yakından bakalım.
1- Başlangıçta Çalışan Programları Devre Dışı Bırakın
Bilgisayarınızın açılışını hızlandırmak için açılış sırasında otomatik olarak açılan programları devre dışı bırakarak bilgisayarınızı daha hızlı açabilirsiniz.
Görev çubuğuna sağ tıklayın.
Görev yöneticisini açın.
Başlangıç sekmesine tıklayın.
Başlangıçta çalışmasını istemediğiniz programa sağ tıklayın ve devre dışı bırakın.
Bilgisayarınızı programsız çok hızlandırmak istiyorsanız kesinlikle SSD kullanın.
2- Efektleri ve Animasyonları Devre Dışı Bırak
Bu işlem ise her formattan sonra yapılması gereken bir işlemdir. Görsel efektleri ve animasyonları kapatarak bilgisayarı programsız hızlandırın. Aşağıdaki kutucukları kendinize işaretleyerek kişiselleştirme yapabilirsiniz. Bilgisayarı çok hızlandırmak istiyorsanız bu ayarı kesinlikle uygulayın.
Bilgisayarıma sağ tıklayın ve Özelliklere tıklayın.
Açılan pencerenin sol üstünde Gelişmiş sistem ayarlarına tıklayın.
Yeni açılan pencerede ise performans ayarlarına tıklayın.
Görsel efektlerden En iyi performans için ayarla seçeneğine tıklayın.
3- İstenmeyen Programları Kaldırın
Bu aşamada bilgisayarınıza kurulu olan gereksiz, hiç kullanmadığınız programları kaldırarak bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Bir programı yüklerken içinde gereksiz reklam yazılımları yüklenmişse hemen kaldırın. Bu yazılımlar hem sistem kaynağınızı tüketecek hemde bilgisayarınızı hızlandıracaktır.
Denetim masasını aç.
Program kaldır/değiştire tıkla.
Açılan pencereden kaldırılmasını istediğiniz programa sağ tıklayarak kaldır.
4- Performans İzleyicisini Kullanarak Hataları Giderin
Bilgisayarınızın arama bölümünden performans izleyicisini açtıktan sonra System diagnotics klasörüne tıklayarak hataları görüp hemen internette aratarak sorunlarınızı çözebilirsiniz.
Arama bölümüne Performans izleyicisi yazın.
Açılan pencereden System diagnotics klasörüne tıkla ve hataları gör.
5- Hazırda Bekletme Modunu Etkinleştirin
Bu modu SSD kullanıcılarına öneriyorum. SSD diski olan arkadaşlar Hazırda beklet modunu kullanmaları daha iyi olacaktır. Bilgisayarınızın açık pencereleri, programları, açık bırakıp hazırda beklet modunu seçin. Bilgisayar kendini kapatacaktır. Bilgisayarınızı tekrar açtığınızda tüm pencereleriniz ve programlarınız açık halde yani son bıraktığınız halde gelecektir. Hazırda beklet modu normal mekanik disk kullananlarda yavaş açılabilir. Ancak SSD kullanıcıları açılış hızındaki yavaşlığı 1-2 saniye gecikmeyi hissetmeyecektir.
Denetim masasına girin.
Güç seçeneklerine tıklayın.
Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin, sekmesine tıklayın.
Üstte: Şu anda kullanılmayan ayarları değiştir seçeneğine tıklayın.
Hazırda beklet kutucuğunu işaretleyin.
Değişiklikleri kaydedin.
6- Windows (Search) Aramayı Devre Dışı Bırakın
Windows aramayı sık kullanmıyorsanız bu ayarı kapatmanızda fayda var. Zira Windows search sistem kaynağından oldukça fazla kullanır. Bu nedenle bu ayarı kapatmanızı öneririm.
Başlat’a tıklayın ve Bilgisayar yönetimi yazın.
Açılan pencerede en altta Hizmetler‘e tıklayın.
Sağ taraftan açılan pencerede Windows search‘ü bulun ve çift tıklayın.
Açılan penceredeki Genel sekmesindeki Başlangıç türünü Devre dışı veya Elle seçeneğini seçin.
7- Tarayıcı Eklentilerini Kaldırın
İnternet tarayıcınıza (Chrome) kurmuş olduğunuz kullanmadığınız veya siz fark etmeden kurulmuş olan tarayıcı eklentilerini kaldırarak bilgisayarınızda daha hızlı bir internet keyfi yaşayabilirsiniz.
Web tarayıcınızı açın.
Ayarlardan Eklentilere (Uzantılar) tıklayın.
Gereksiz eklentileri seçin ve kaldırın.
8- Hard Disklerinizi Temizleyin
Diskinizde bulunan geçici dosyaları, çevrim dışı sayfaları, hata bildirimlerini, geri dönüşüm kutusu gibi geçici dosyaları silerek gereksiz dosyalardan kurtulabilirsiniz.
Bilgisayarıma girin.
Diskinizin üzerinde sağ tıklayın ve Özelliklere girin.
Karşınıza çıkan küçük pencerede Diski temizle butonuna tıklayın.
Açılan pencerede silinmesini istediğiniz kutucukları işaretleyin ve tamam butonuna tıklayın dosyaları sile tıklayın.
9- Disk Sürücülerinizi En İyi Duruma Getir ve Birleştir
Bu ayar ise disklerinizi optimize eder ve birleştirir. Parçalanan sabit diskinizi birleştiren ve en iyi duruma getiren ayarla diskinizin ömrünü uzatır ve performansını arttırır.
Bilgisayarıma tıklayın ardından herhangi bir diskin üzerine sağ tıklayın ve özelliklere girin.
Açılan pencereden araçlar sekmesine girin.
En iyi duruma getir‘e tıklayın.
Sırasıyla disklerinizin üzerine tıklayın ve disklerinizi en iyi duruma getirin.
10- Hızlı Başlangıcı Açın
Hızlı başlangıç seçeneği PC’nizi kapattıktan sonra tekrar açarken daha hızlı açılmasını sağlar. Hızlı başlatmayı açmak yeniden başlatmayı etkilemez. Bilgisayarınızın açılışı hızlanarak daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.
Başlat-Denetim masasına tıklayın.
Güç seçeneklerine girin.
Sol üstte Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin‘e tıklayın.
Açılan pencerede üstteki Kullanılmayan ayarları değiştir’e tıklayın.
Eğer hızlı başlat kutucuğu işaretli değilse işaretlerin ve değişikleri kaydedin.
11- Fontları ve Sürücüleri Kaldırın
Bilgisayarınıza kurduğunuz programlar ile gelen bazı yazı tipleri yani fontları ve kullanmadığınız donanımların sürücülerini kaldırın.
Başlat-Denetim masasını açın.
Yazı tiplerini bulun ve girin.
İstediğiniz fontu kaldırmak için sağ tıklayıp kaldır‘ı seçin.
Donanımların sürücülerini kaldırmak için PC-aygıt yöneticisine girin.
Açılan pencereden kullanmadığınız donanımların sürücülere sağ tıklayıp kaldırın veya devre dışı bırakın.
12- Arkaplan Uygulamalarını Kapatın
Windows 10 mağazası ile birlikte gelen uygulamalar arkaplanda çalışmayı severler. Bu uygulamaların yinelenmesini kapatarak sisteminizi hızlandırmaya ve hızlı kullanmanıza olanak sağlar.
Başlat-Ayarlar‘a girin.
Gizlilik ayarlarındaki en altta Arkaplan uygulamaları sekmesine girin.
İstemediğiniz uygulamaları kapalı yaparak arkaplanda çalışmasını engelleyin.
Sanal bellek arttırımı en çok mekanik disk kullananların ilgisini çekebilir. Ağır çalışan bilgisayarınızın performansını attırmak istiyorsanız bu ayarları ram’inizin kapasitesine göre değiştirebilirsiniz. Ancak sanal bellekten pek anlamıyorsanız bu ayarı fazla kurcalamayın.
Başlat-Denetim masası-Sistem yolunu izleyin.
Açılan pencerenin sol üstünde Gelişmiş sistem ayarlarına girin.
Burada Performans ayarlarına ve Gelişmiş sekmesine tıklayın.
En üstteki onayı kaldırarak sanal bellek ayarlarınızı yapabilirsiniz.
14- Windows İpuçlarını Kapatma
Windows 10’u kullanırken ipuçları ve uyarılar almak istemiyorsanız bu ayarı yapınız. İyi bir bilgisayar kullanıcısı iseniz bu ayarı kapatın.
Başlat-Ayarlar-Sistem yolunu izleyin.
Bildirim ve eylemlere girin.
“Windows kullanırken ipuçları, bilgiler ve önerileri alın seçeneğini kapatın”
15- Otomatik Tema Değiştirmeyi Kapatın
Windows 10’da arkaplan resmine göre temada otomatik renk değiştiriyor. Yani duvar kağıdınızı değiştirdiğinizde windows renge göre tema rengi ayarlıyor.
Bu tema değişikliği kaynak kullanımını arttırır ve performansı azaltır. Bu nedenle bu özelliği devre dışı bırakın. Böylelikle bu özelliği çalıştıran kaynak kullanımını serbest bırakarak tema değişikliğinde yanıt vermesini engellemiş olursunuz.
Otomatik renk uyarlama özelliğini devre dışı bırakmak için aşağıdaki yolları izleyerek değişiklikleri uygulayın.
Kişiselleştirmeyi seçin. Açılan pencerede Renkler‘e tıklayın.
Sağ tarafta bulunan Arka planımdan otomatik olarak tema rengi seç kutucuğunu kaldırın. Tamamdır.
16- Arkaplan Hizmetlerini Devre Dışı Bırakın
Windows arkaplanda çalışan bir çok hizmet bulunmaktadır. Ara sıra ve hiç kullanmadığınız hizmetleri elle veya devre dışı bırakarak sistem belleğinde yer açabilirsiniz. Sistemi hızlandıran bu özelliği iyi bir pc kullanıcısı değilseniz ellemeyin.
Gerekli adımları izleyerek istediğiniz hizmeti devre dışı bırakın.
Başlat’a sağ tıklayın ara sekmesine tıklayın services.msc yazın. Veya Başlat’a tıklayın ve Hizmetler yazın.
Açılan hizmetler penceresinden kullanmadığınız hizmetleri devre dışı bırakın.
17- Windows Özelliklerini Kapatın
İnternet explorer, Widows Media player, Telnet, Powershell gibi kullanmadığınız özellikleri kapatarak hem bellekten hemde hard diskinizden yer açabilirsiniz. İstediğiniz özelliği kapatabilir veya açabilirsiniz.
Windows özeliklerini açıp kapatmak için aşağıdaki yönergeleri izlemeniz yeterlidir.
Başlata’a sağ tıklayın veya Windows-X tuşlarına basın açılan pencerede Program ve Özelliklere tıklayın.
Açılan pencereden Windows özelliklerini aç veya kapat seçeneğine tıklayın.
Karşınıza küçük bir pencere çıkacaktır. Burada istediğiniz özelliği kapatabilir ve açabilirsiniz.
18- CCleaner Kullanın
Bu aşamada sizlere bilgisayar hızlandırma programı önereceğim. CCleaner programı bilgisayarınızdaki tüm gereksiz dosyaları, ön bellekleri, çöp kutusunu temizler. Ayrıca şişen kayıt defterini ve hatalarını düzelterek bilgisayarınızı hızlandırır.
CCleaner’ın diğer bir özelliği Kayıt defteri’dir. Şişen kayıt defterinizi temizleyerek bilgisayarınızı rahatlatabilirsiniz. Ayrıca kayıt defterindeki hataları bulmak ve bu hatalı sorunları çözmek istiyorsanız hemen kayıt defterinizi düzeltin.
CCleaner’ı aç.
Sol tarafta Kayıt defterine tıkla.
Sorunlar için tara butonuna basın.
Tarama bittikten sonra Seçili sorunları çöz‘e tıklayın. Tamamdır.
20- Sorun Giderici’yi Kullanma
Windows 10 işletim sisteminde sorunları otomatik bulan ve bu sorunları otomatik olarak çözen bir araç bulunuyor. PC’nizi etkileyen bu sorunları bulmak ve çözmek oldukça zor olabilir.
Denetim Masasına girin.
Sorun giderme aracına tıklayın.
PC’nizin hangi kısmında sorun var ise hemen düzeltin.
İnternette aygıtlarda veya ses problemi varsa sorunu düzelt dedikten sonra işlem bitecektir.
21- Yüksek Performans Seçeneğini Seçin
Güç seçenekleri deki yüksek performans modu ile bilgisayarınızı 7/24 çalıştıran bir moddur. Bilgisayar ilk kullanımda Dengeli mod ile gelmektedir. Bu mod aslında Laptop kullanıcıları için olsa da masaüstü kullanıcılarında da otomatik olarak geliyor. Bilgisayarınızın uyku moduna geçmesini engellemek için Yüksek performans modunu seçin.
Denetim masasına girin.
Güç seçeneklerine girin.
Ek planları göstere tıklayın ve Yüksek Performans modunu seçin.
22- Dosya Gezgini Seçeneklerini Özelleştirin
Dosya gezgini seçeneklerini özelleştirerek bilgisayarınızın kullanım deneyimini arttırabilirsiniz. Bazı ayarları açıp yada kapatarak bilgisayarınızı daha hızlı kullanın.
Bilgisayarım simgesine tıklayın.
Pencerenin üst bölümünde Görünüm sekmesine tıklayın.
Aşağı doğru açılan pencerenin en sağında Seçenekler‘e tıklayın.
Hemen altında açılan Klasör ve Arama seçeneklerini değiştir‘e tıklayın.
Karşınıza alttaki küçük pencere açılacaktır. Burada yaptığımız bazı ayarları size göstereceğim. İsterseniz tek tek okuyarak kendinize göre seçenekleri ekleyip/kaldırabilirsiniz. Ayarları yaptıktan sonra Tamam butonuna basın. Eğer eski ayarlara dönmek istiyorsanız yine aynı pencerenin en altındaki “Varsayılanları Geri yükle” butonuna basabilirsiniz.
Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle.(İşaretli kutucuğu kaldır)
Gizli dosya, klasör ve sürücüleri göster. (Bu seçeneği işaretle)
Şifrelenmiş veya sıkıştırılmış NTFS dosyalarını farklı renkte görüntüle.(Kutucuğu işaretle)
Benim kullandığım ayarlar bunlar isterseniz kendinize göre ayarları yapılandırabilirsiniz.
23- Harddisk Hatalarını Çözün
Harddiskiniz hasar görmüş yada devamlı hata veriyor olabilir. Diskinizde bir problem olduğunu düşünüyorsanız diskinizdeki hataları gidererek daha performanslı bir PC kullanabilirsiniz. Düzenli olarak bu işlemi yaparsanız verilerinizi kurtarabilirsiniz. Diskinizdeki hata denetimlerini çalıştırmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Dosya gezginini veya Bilgisayarım simgesine çift tıklayın.
Diskiniz üzerinde sağ tıklayıp özelliklere tıklayın.
Açılan pencerede Araçlar sekmesine tıklayın.
Burada Denetle seçeneğine tıklayın.
Karşınıza küçük pencere açılacaktır.
Sürücüyü tara dedikten sonra diskinizdeki hatalar taranacak ve düzeltilecektir.
Windows 10, parolalar, tarayıcı ayarları, sistem ve dil tercihleri gibi bir çok ayarı senkronize eder. Sistem kaynaklarını tüketen bu ayarı kapatarak bilgisayarınızı biraz daha rahatlatabilirsiniz.
Windows 10 PC senkronizasyonu özelliğini devre dışı bırakmak için aşağıdaki adımları uygulayın.
Başlat-Ayarlar-Hesaplar yolunu izleyin.
Açılan pencerede Ayarlarınızı eşitleyin seçeneğine tıklayın.
En üstteki Eşitleme Ayarı butonuna basarak tüm senkronizasyon ayarlarını kapatabilirsiniz.
25- PC’nizi Sıfırlayın
Bilgisayarınıza kurulum aracı olmadan yada USB, DVD araçları ile format atmak veya ayarlarınızı sıfırlamak için bu özelliği kullanabilirsiniz.
Başlat-Ayarlar-Güncelleştirme ve Güvenlik yolunu izleyin.
Karşınıza açılan pencerede sol tarafta ortadaki Kurtarma seçeneğine tıklayın.
Burada PC’nizi tamamen sıfırlayabilir yada eski işletim sisteminize geçebilirsiniz.
Yada temiz bir kurulum yapmak için USB yada DVD’lerinize yüklü işletim sistemini kurabilirsiniz.