Yandex SEO makalalerimize yandexi çözdükçe devam edeceğiz arkadaşlar.
Bildiğiniz gibi geçen sene Yandex Türkiye’de yayına başladı ama rahatlıkla Yandex’in Rusyada Google’ye eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar yandex Türkiyede yeni sayılsada 2012’nin sonuna kadar her hangi bir değişiklik yapmadan böyle kalacağını zannetmiyorum. Kıran kırana geçecek bu arama motorları rekabetinde Yandex’ten öylece birşey yapmadan bekleyeceğini düşünmek Yandex’i ciddiye almadığımız anlamına gelir. Şunu belirtmeliyimki yandex için optimizasyon gerçekleştirmek gün geçtikçe zorlaşıyor. Opitimize edilmiş bir kopya yazmak ve SAPE üzerinden birkaç bağlantı satın almak kesinlikle yeterli olmayacaktır. Bir SEO uzmanının, doğru içerik tipini oluşturması için müşterinin ihtiyaçlarını nutlaka göz önüne alması, davranışsal ölçümleri geliştirmek için de müşterilerin tercihlerini ve internette gezinme tutumlarını anlaması gerekmektedir.
2012 yılında Yandex’te üst sıralarda yer alabilmek için kaliteli siteler hazırlamak, kullanıcı arayüzü ve kullanılabilirlik üzerinde çalışmak, marka bilinirliğini arttırmak ve sosyal medyada iyi bir yer edinmek durumundasınız. Aslında, Yandex optimizasyonu yapmak Google optimizasyonu yapmaya çok benzemektedir. Ayrıca rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki Yandex SEO’nun şirketlerin pazarlamalarına daha çok katıldığına ve SEO, PPC (Tıklama Başına Ödeme), PR(Sayfa Değeri) ve Sosyal medya arasında daha güçlü bir dayanışma olacağına inanıyorum.
Bu konuyla alakalı yandex yönetimine yönelttiğim sorularda her ne kadar haklı olarak tarih vermeselerde, konuyla ilgilendiklerini ve yakın bir gelecekte bunu hayata geçireceklerini tahmin ediyorum.
Bu, Yandex SEO İçin Ne Anlam Taşır?
Doğrusu bu yeni birşey sayılmaz.Şahsen bunu Yandex araştırma ve geliştirme takımı tarafından geliştirilmiş son dönem istenmeyen e-postaları engelleme yöntemlerinde oluşturulan mantıklı bir gelişme olarak görüyorum. İlk olarak davranışsal etkenlere çok önem verdiler, sonra da anahtar kelime doldurmaya karşı bir kuralı hayat geçirdiler. Yandex, pop-up ve pop-underlara karşı olumsuz tutumunu zaten 2009 yılında ifade etmişti.
Yapmak istedikleri sadece insanlara istedikleri cevapları vermekti ki Rusya’daki pazar payının düşmeye başladığını göz önünde bulundurursak bunun onlar için çok önemli bir ayrıcalık olduğu sonucu da varabiliriz.
Bu yeni algoritma değişikliğinden sonra söyleyeceklerimin daha da önemli olduğunu düşünüyorum:
- Sayfada verilen reklamların miktarı ve türü
Paylaşılan metni kapatan reklamlar pop-up veya pop-under gibi reklamlarının olduğu sayfaların engellenmeyi en çok hak edenler olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda özellikle metni kapatan Adsense veya Yandex.Direct bağlantılarının öbekler şeklinde olması kesinlikle hoş karşılanmayacaktır.
- Davranışsal Etkenler
Sayfadan sekme oranı, sitede geçirilen süre ve buna benzer şeyler.
- Site Yüklenme Hızı
Bu etkenden malesef genelde bahsetmezler ama bana göre kullanılabilirliği en çok etkileyen özelliklerden biri.
- Sayfadaki içeriğin kalitesi ve miktarı
İçeriğinizin eşsiz ve özgün olması olması her zaman önemlidir ve öyle olmaya da devam edecektir. Anahtar kelimelerle yüklü olmamalıdır. Anahtar kelime sayısının çok fazla olması sizin yararınıza değildir aksine rastsal sayı üreticisine zarar verir.
- Sayfa Yapısı
Yandex, her bir sayfada içeriğin sunulma şeklinin yanı sıra genellikle yönlendirme linkleri ve yönlendirilen yerleri de göz önüne alır. Bununla demek istediğim, sayfa başlığı kullanımı (h1, h2, h3 vb.), <p>, <br> gibi etiketler ve <strong>, <i> gibi diğer biçimlendirme türleri, punto vb.’dir. Uzun lafın kısası metin okunabilir olmalıdır.
Sonuç olarak, bunun çok mühim bir değişiklik olduğunu ve Yandex SEO yöntemlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini gösterdiğini sanmıyorum.
Yandex SEO ile Google SEO Benzer yönleri
Daha 2-3 yıl öncesine kadar, yani Snezhinsk’ten önce, Yandex SERP’i yönlendirmek inanılmaz derecede kolaydı. İhtiyacınız olan şey link ki her şey link görevi görebilir: alt bilgi, kenar çubuğu, köpeklerle ilgili siteler, mutfak mobilyasıyla ilgili veya plastik pencerelerle ilgili siteler. İhtiyacınız olan tek şey nicelik. Linklerin, Sape.ru ve benzeri link kırıcılarla baş etmesi zor değil.
2009’da Yandex çalışanları, istenmeyen e-postalardan kurtulmak ve diğer arama motorları gibi kullanıcılarına gerekli bilgileri sağlamak için algoritmalarını değiştirmeye başladılar. Algoritma gittikçe karmaşıklaşmaya başladı fakat onların iddiasına göre aynı zamanda daha da iyi hale geliyordu. Bunun ardındaki teknolojiye MatrixNet deniyor; bu da özü itibariyle otomatik öğrenme teknolojisidir. Yandex, insanların öğrenmeye dayalı olarak SERP’lerin nasıl olmasını istediklerini ve nasıl geliştirdiklerini öğrenir. Google’da olduğu gibi kimse Yandex’in göz önünde bulundurduğu etkenleri bilmiyor. Yine Google’da olduğu gibi işe yarayan üstün yöntemleri var.
Site içi Yandex SEO
Site içi SEO, Google’da nasılsa burada da öyle: içerik her şeyin başında gelir ve buna benzer şeyler…
-Sayfanın aranan kelimeyle bağlantısı: Başlık ve Meta etiketlerdeki anahtar kelimeler, Meta Anahtar Kelime etiketindeki anahtar kelimeler (benim düşünceme göre pek yardımcı olmazlar ama bazıları aksini düşünebilir), resimler için ALT etiketleri.
–İçerik: İçerik eşsiz ve çok kaliteli olmalıdır. Yandex Rusçayı anlamakta çok iyi olduğundan iyi bir gramer gözetmeniz çok önemlidir. Google’da olduğu gibi düzenli aralıklarla web sitesi içeriğini güncellemek gerekir. Bir de, ilişkiyi güçlendirmek adına benzer anahtar kelimeler için sayfa kümeleri yaratın.
–İçsel linkler: Yandex içerik içinde linklere yer vermeyi sever. İşinizi sadece yönlendirme ve alt bilgilere bırakmayın. İçerik içine optimize edilmiş bağlantı metinleri yerleştirin.
–Site Kalitesi: Siteyi ayakta tutacak her şeyi yapın. Kırık link olmadığından, bütün sayfaların çalıştığından ve 404 hatasının doğru şekilde yapılandırıldığından emin olun. Robots.txt dosyanızı iyi değerlendirin. Bu sadece Yandex’in sitenizi kaliteli bir kaynak gibi tanımlamasını değil aynı zamanda ziyaretçilerin kullanıcı olarak memnuniyetini sağlar.
Algoritmanın son versiyonunda site içi SEO etkenlerin arttığı görülmektedir.
Sayfayı fazla optimize etmediğinize emin olun. Anahtar kelime doldurmaktan ve zayıf içerikten kaçının. Google gibi Yandex de bundan hiç hoşlanmaz.
Site dışı Yandex SEO (Link Oluşturma)
Rusya’da link oluşturmak oldukça zor bir iş. İki yıl önce Moskova’da bir SEO konferansına katılmıştım, orada Yandex temsilcisi RuNet’teki (yani Rus interneti) tüm linklerin %90’ının paralı olduğu gerçeğinin farkında olduklarını ve bununla savaşacaklarını söyledi.
Ancak bu yıl Moskova’daki iş listelerine bakarken Rusya’daki Online Pazarlama ajanslarının en önemlilerinden birinde iyi maaşlı bir SEO işine rastladım; aranan temel özelliklerden biri “temel link kırıcılar ve özellikleri hakkında çok iyi bilgiye sahip olmaktı.” Linkler link kırıcılar üzerinden alenen satın alınıyor ve bu, gayet de işlerini görüyor. Açıkçası ben Sape.ru gibi platformları kullanmamayı tercih ediyorum ve bu konuda daha kişisel bir yaklaşımım var. Ancak, Rusya’da link oluştururken dikkat etmeniz gereken birtakım unsurlar var:
-Bariz link satmak için hazırlanmış düşük kaliteli sitelerden link almayın.
-Alt bilgiler veya diğer istenmeyen e-postaların çok olduğu yerlerden link almayın. İki türlüsü de işinize yaramaz.
-Konunuzla ilgili, yani sizin alanınızdaki siteleri hedefleyin. Bu sıralamalarda üstlerde yer almanızı, yetkili olmanızı ve TIC’i (yani Yandex için Sayfa Değeri) arttırmanızı sağlayacaktır.
-Kaliteli web sitelerini hedefleyin: içeriği iyi, alan adı (domain) yaşı yüksek, dizinli sayfası çok olan, TIC’i yüksek ve sitede satılmış linki hiç olmayan veya çok az olan.
-Kırıcılar üzerinden link aldığınızda, bir dönem boyunca (örneğin, ay, yıl vb.) ödeme yapmanız gerekir. Bu genellikle hoş karşılanan bir durum değildir. Web sitesinde, örneğin haberlerde veya makalelerde sürekli duracak linkler almaya çalışın. Böylece yerleşim ve istikrar konusunda link artışı daha doğal görünür.
Deneyimlerime dayanarak, gazetelerdeki linklerin oldukça işe yaradığını söyleyebilirim. Halkla İlişkiler birimiyle görüşüp iyi bir bölümde yer almak için yüklü bir miktar para ödeyebilirsiniz veyahut Miralinks gibi platformlar üzerinden bazı gizli alt kategorilerdeki makaleleri satın alabilirsiniz.
-Linklerinizin SAPE programı değil de bir web yöneticisi tarafından ve Yandex için değil de okuyucular için yerleştirilmiş gibi doğal göründüklerine emin olun.
–Bazı Rus dizinler hala çok iyi, örneğin, Yandex Catalog.
Yandex’in Sıralama Algoritmasında Göz Önünde Bulundurulan Davranışsal Etkenler
Matrixnet’in uygulanması ile birlikte, davranışsal etkenler Yandex için sitelerin optimizasyonu konusunda önemli hale geldi. SEO topluluğunun, Yandex’in hangi ölçümleri dikkate aldığı ve verileri nereden topladığı konusunda kesin bir bilgisi yok.
Açıkça Yandex kendi Yandex.Metrika’sına (analitik paketi, Google Analytics’e benzer) ve Yandex araç çubuğuna sahip ama bu verinin onlar için güvenilir olup olmadığını bilmiyorum. Yandex. Metrika’yı kullanan sitelerin yüzdesiyle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Ama Google Analytics’in Rusya’da oldukça yaygın olarak kullanılmakta olduğunu söyleyebilirim.
Birçok SEO davranışsal etkenler hakkında tahminlerde bulunuyor fakat en yaygın fikir aşağıdaki maddelerin en önemli oldukları yönünde:
-SERP’teki link tıklama oranı
-SERP’e tıkladıktan sonra sayfada geçirilen ortalama zaman
-Sayfadan sekerek SERP’e geri dönme oranı
Gördüğünüz üzere ipuçları oldukça bilindik şeyler: merak uyandıran başlıklar ve tanımlar yazın, ilginç içerik oluşturun ve kullanıcıda iyi bit intiba bırakın.
Hem site içi hem site dışında SEO için uğraşlarınızın kaliteli oluşu Yandex tarafından güvenilir olarak değerlendirilmekle ve sıralamalarda üstlerde yer almakla ödüllendirilecektir!