Bu konu ile ilgili geniş bir makalem olduğunu biliyorsunuz ancak bu konumda SEO Optimizasyonunu sıralı bir şekilde açıklayıp farklı SEO Eklentilerine yer vereceğim.
WordPress SEO Optimizasyonu
Yazıma başlamadan önce şunu kesinlikle bilmenizi isterim burada web sitemde olan konulardan toplayıp derleme yapacağım aslında. Bazı önemli WordPress yazılarımıda bu yazı içerisinde incelemenizi tavsiye ederim.
WordPress SEO – WordPress Ping – WordPress CPU – WordPress Tema’s – WordPress Güvenlik
WordPress sitenizi ilk kurduğunuzda öncelikli olarak SEO Ayarlarını yapmanız gerekir. Çünkü eski linklerin indexlenmeyip direkt yeni linklerin indexlenmesi sizler için iyi olucaktır hiç değilse arama motorlarında yükselmenizde gerileme olmayacaktır. Bir an önce yükselişe geçebilirsiniz bu şekilde.
Şimdi sırayla SEO Optimizasyonumuza başlayalım.
1.1) Kalıcı bağlantıları mutlaka özelleştirin.
Kalıcı bağlantılar konusunda önemli bir husus açıklayacağım W3 ve bir kaç SEO konusunda güvendiğim kişilerin bu konu hakkında uyarıları olduğunu gördüm ben her sitemde “kategori/konuismi” olarak ayarlıyordum yani özel ayar yapıyordum. Ancak bunun iyi olmadığını özel ayar yapmak yerine kalıcı bağlantılardaki genel ayarları kullanmak daha iyiymiş. Özel ayarlar ayrıca MySQL veritabanınıza ekstra tablolar oluşturup cache yani bir ön bellek oluşturuyor. Buda veritabanınızın dahada büyük olmasına neden oluyor. Özel olarak açtığım Ashabilyemin‘de önerilen tüm sistemleri kullanmış durumdayım bilginize.
1.2) Linkleri kısaltmak
Linklerinizi kısaltmanızın faydalı olucağını uzun araştırmalarım sonucu söyleyebilirim. Rooteto’yu inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra sizlere önemli bir kaç site daha önerebilirim. Google’nin önerdiği bir yöntem…
Örnekler;
1.3) WordPress ping listesini güncellemek
Ping listesindeki sitelere yeni yazdığınız her yazı hemen gider bu şekilde onlarda linkiniz olmuş olur. Aralarında arama motorlarınında ping adresleri olduğundan arama motorlarındada indexlenirsiniz. Ayrıca bu siteler çok yoğun trafiği olduğundan Google örümceklerinin hiç çıkmadığı siteler diyelim. Sizi gördükleri anda sizin sitenize girip sizide indexleyecektir. Daha sonra bu tarz sitelerde linkiniz olduğunu gördükten sonra sizi üst sıralarada çıkarıcaktır 🙂 Olay kısacası bu arama motorlarında üst sıralara çıkmak ve hızlıca indexlenmek!
2) WordPress SEO Eklentileri
Bu bölümde SEO eklentilerine yer vereceğim. SEO eklentilerinden bazıları aynı görevi görsede her eklentinin farklı özellikleri bulunuyor ben öncelik olanları sıralamak yerine seçme şansını size vereceğim.
All in One SEO Pack
Kesinlikle önerebiliceğim eklentilerin başında geliyor. Eklenti güncel SEO olaylarını takip ederek güncelleştirmeleri aksatmıyor. Örnek olarak rel=”canonical” linkini artık biz vermiyoruz veya onun için farklı bir eklenti kullanmayıp bu eklenti sayesinde direkt kullanabiliyoruz.
SEO Ultimate
Neredeyse tüm seo eklentilerinin bir araya toplanmış hali gibi 🙂 Hatalı sayfaları bulup yeni link vermenizden tutun etiketleri kontrol altında tutup, ayrıca robots.txt, htaccess gibi dosyalarıda düzenleyebiliceğiniz bir eklenti. Web sitenizin başlığı, açıklaması ve anahtar kelimelerinizi girebiliceğiniz alanlar mevcut kısacası hepsi eklenti içinde var. Tavsiye edebilirim.
SEO Friendly Images – SEO Dostu Resimler
Türkçe adıyla SEO Dostu resimler olarak bilinen bu eklenti WordPress kullananların nerdeyse tümünün kullandığı bir eklentidir. Çünkü bu eklenti resimlere otomatik ALT ve TITLE oluşturuyor. Google bu konuda zaten herkezi uyarıyor resimlerin isimlerini ve başlıklarını belirtinki ben bileyin ve ona göre sıralamaya koyiyim.
Google XML Sitemaps – Site Haritası
Web siteniz için bir site haritası oluşturmanız gerekiyor bunun içinde WordPress kullanıcıları çok şanslı çünkü bu eklenti yazıları, yorumları, kategorileri, sayfaları, arşivleri farklı günlerde isteklerinize göre site haritasına ekliyor. Tüm arama motorları site haritasını inceler ve sitenizin tüm linklerini ordaki linklere göre indexler. Yani web sitenizin tüm yazılarının indexlenmesini istiyorsanız site haritasını kesinlikle ekleyiniz.
Redirection – 301 Yönlendirme
301 yönlendirmelerini yapabiliceğiniz bir eklenti ayrıca eklentinin log yani kayıt sistemi sayesinde hatalı sayfalarınızı kontrol edip yeni sayfalara yönlendirebilirsiniz. Unutmayın arama motorları hatalı sayfaları sevmez. Mutlaka eski linklerinizi yeni sayfalara yönlendirip hatalarınızı azaltın.
Automatic SEO links – Otomatik SEO Linkler
Bu eklenti daha önceden çok kullandığım bir eklentidir. Eklenti kelimelere link vermeye yarıyor örnek olarak “WordPress” kelimesini baz alırsak bu kelimede üst sıralara çıkmak için WordPress kelimesine link verirsek bir çok sayfada WordPress linki olucaktır buda arama motorunda üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır. Geniş bir şekilde açıklamıyorum buradaki açıklamaları kısa tutuyorum…