WordPress Trafik Kullanımını Azaltma CDN Teknikleri 1 1

Merhabalar bugünkü yazımda aslında Yasin’in probleminden yola çıkarak sizlere daha az trafik kullanımı nasıl olur bunlardan bahsedicem.

Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor web sitemizin hiti günlük 1-2 bin tekili aşmıyorsa bunları uygulamanıza gerek yok ilerleyen zamanlarda günlük tekiliniz 40-50bin tekile geldiğinde trafiğin ne denli önemli olduğunu daha çok anlayacaksınız. Aylık 500-900 GB trafik harcadığınızdaki maliyetlerinizde iyice kabarıcak zaten daha sonra bu yazıları arıyor olucaksınız 🙂

 

Bu yazımda jQuery eklentilerini farklı hostlarda nasıl güvenilir bir şekilde kullanabiliriz bundan bahsedicem.

Öncelikle WordPress’in jQuery dosyasını inceleyelim. wp_head kodunu header.php‘ye eklediğimizde WordPress’in jQuery dosyası alttaki gibi head kısmına eklenir.

<script type="text/javascript" src="/wp-includes/js/jquery/jquery.js?ver=1.10.2"></script>

Şimdi burada yapmamız gereken en mantıklı olay bunu iptal edip Google üzerinden host etmemiz olacaktır. Kullandığımız versiyon 1.10.2 bunu değiştirmeden kullanıcaz.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.10.2/jquery.min.js"></script>

Diğer versiyonları kullanmak istiyorsanız 1.10.2 yerine alttakilerden birinide yazabilirsiniz.

2.0.3, 2.0.2, 2.0.1, 2.0.0, 1.10.2, 1.10.1, 1.10.0, 1.9.1, 1.9.0, 1.8.3, 1.8.2, 1.8.1, 1.8.0, 1.7.2, 1.7.1, 1.7.0, 1.6.4, 1.6.3, 1.6.2, 1.6.1, 1.6.0, 1.5.2, 1.5.1, 1.5.0, 1.4.4, 1.4.3, 1.4.2, 1.4.1, 1.4.0, 1.3.2, 1.3.1, 1.3.0, 1.2.6, 1.2.3

Gelelim WordPress wp_head kısmından orjinali kaldırıp bunu nasıl ekleyeceğiz? wp_enqueue_scripts kullanarak bunu değiştiricez.

Alttaki kodu temanızın functions.php dosyasında en alt satıra ekleyebilirsiniz php tagları arasına ekleyiniz.

function jquery_google_rooteto(){
wp_deregister_script( 'jquery' );
wp_enqueue_script( 'jquery', '//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.10.2/jquery.min.js', array(), '1.10.2', false );
}
add_filter('wp_enqueue_scripts','jquery_google_rooteto');

Bu kodla beraber artık jQuery dosyamız Google’da Host edileceği için artık sitemize giren kişiler her defasında kendi Host’umuzdan dosya indirmeyeceği için trafik kullanımınız biraz daha düşecektir. Aslında burada sitemizin açılış hızınıda arttırmış olduk şöyleki; Kendi sunucunuzdan dosya indirtmek ile Google sunucusundan dosya indirtmek arasındaki farkı zaten tartışmamız anlamsız olurki açılış hızlarını test edebilirsiniz.

Yukarıda yaptığımız işlemde Google CDN kullanarak hem sayfamızın açılış hızını arttırdık hemde trafik kullanımını azalttık. Gelelim sıra diğer javascript dosyalarına Ryan Kirkman ve Thomas Davis‘in projesi CDNjs sitesine giriyoruz ve burada jQuery kütüphanelerinin host edildiğini görüyoruz. Web sitenizde kullandığınız jQuery kütüphanelerini burada aratıp bulduktan sonra sitenizdekini silip buradakini yükleyin.

Bunun trafiğinize artışı olduğu gibi sitenizin açılış hızınada etkisi olacaktır.

Yazımın henüz sonuna gelmedim başlığımda WordPress yazdım ancak bunu siz kendi özel yazılımınızda yada diğer scriptlerdede uyarlarsanız her zaman karlı çıkarsınız. WordPress üzerinden gidiyorum onu kullanan çok ve sitemin WordPress takipcileri daha fazla.

Birde sizlere bugün gördüğüm bir eklentiyi daha tanıtıcam. WordPress CDN eklentisi aynı CDNjs mantığı gibi çalışan bir sistem eklentinin en iyi özelliği yönetim panelinden aktif/pasif yapabiliyor oluşunuz.

jsDelivr – WordPress CDN Plugin

https://3.bp.blogspot.com/-1LeOlDZR8lw/UsH_b1Yz0fI/AAAAAAAAWlk/n8StFLjBV1Q/s1600/banner-772x250.jpg

Eklentiyi indir: jsDelivr – WordPress CDN Plugin

Eklenti jsdelivr.com sitesine ait ve buradaki javascript ve css kütüphanelerini barındırıyor siz yönetim panelinden bunları aktif/pasif yaparak kullanabiliyorsunuz. Güzel ve mantıklı bir eklenti kullanmanızı tavsiye ederim.

Kaynaklar

  • jsdelivr.com – jsDelivr – Free CDN for javascript libraries, jQuery plugins, CSS frameworks, Fonts and more
  • cdnjs.com – cdnjs – the missing cdn for javascript and css
  • developers.google.com – Google Hosted Libraries – Developer’s Guide – Make the Web Faster &mdash; Google Developers
  • asp.net – Microsoft Ajax Content Delivery Network – ASP.NET Ajax Library
  • codex.wordpress.org –  Plugin API/Action Reference/wp enqueue scripts
  • codex.wordpress.org – Plugin API/Action Reference/wp head

1 Comment

  1. peki bu jetpack Photon cdn diye belirtmekte bununla alakalı bir bilgi arıyorum ama bulamadım kullanımı ve çalışması ile ilgili

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Google Analytics 360 Suite: Kurumsal Firmalar için Çözüm Ürünleri 1

Google kurumsal firmalara yönelik Google Analytics 360 Suite tanıttı. 15 mart’ta tanıttığı Analytics 360 Suite Adwords ve Doubleclicks ile entegre edilebilen 6 ürün’den oluşmaktadır. Kurumsal firmalara yönelik bu ürünler firmalara ne gibi çözümler sunuyor yakından bakalım.

Google yeni entegre sistemi ile kurumsal firmalara farklı çözümler sunuyor. Bu ürünler sayesinde firmalar ürünlerini daha iyi pazarlama yapabilecekler. Google Analytics 360 Suite ile akıllı cihazlar ve sistemlerin performans analizlerini çıkartıyor. Çevrim içi ve çevrim dışı analizleri karşınıza çıkartan Analytics 360 Suite bir CRM gibi çalışmaktadır. Aklınıza gelebilecek tüm verileri karşınıza çıkartan Analytics 360 Suite ürünleri nelermiş inceleyelim.

Google Analytics 360 Suite

Google Analytics 360 Suite

1- Google Analytics 360 (GA Premium): Bu ürün daha öncede vardı ancak Google Analytics 360 Suite kurumsal çözüme dahil edildi. Reklamların pazarlamasını arttıran bu ürün müşteri verilerinin analizlerini ve ölçümlerini yaparak ölçüm merkezine sunarak firmayı bilgilendirmektedir. Bu sayede firma veriler doğrultusunda daha iyi pazarlama yapmaktadır.

2- Google Attribution (Adometry): Google Attribution özelliği reklam verenlerin pazarlama yatırımları ve bütçelerini sorgulayarak reklam vermek için daha güvenli bütçe oluşturabiliyorlar. Daha iyi reklam vermek için kullanılan bir özellikdir.

3- Google Audience Center: En iyi özelliklerden biri olan Audience center kullanan firmalar müşterilerinin reklam verirken hangi cihazdan ve hangi kanaldan giriş yapabileceğini analizini yapıyor. Ayrıca bu ürün 3. taraf veri sağlayıcılardan aldığı verileride elde ederek sizlere analizi sunuyor. Böylelikle müşterilerinize daha iyi vermelerini ve ürünlerini satmalarını sağlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Reklam Linkleri İçin Özel Parametreler Oluşturma, Analytics UTM Parametreleri

Google Analytics 360 Suite

4- Google Optimize: Reklam verme esnasında hem başka web sitelerinde hemde kendi sitesinde reklamın nasıl görüneceğini görebiliyor. Böylelikle daha iyi reklam vererek müşterilerinizi memnun edebilirsiniz.

5- Google Data Studio: Etkileşim raporlarını bir panoda gösterebilen bu ürün veri kaynaklarınıda birbirleriyle paylaşmasını sağlıyor. İstersenizde Google dökümanlarda da paylaşabilirsiniz.

6- Google Tag Manager: Tag manager yani etiket yöneticisi ile etiketleri daha derin ve detaylı şekilde inceleyebilirsiniz. Detaylı olarak site bilgilerinide alarak verilerin doğrulunu arttırabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi 35 WordPress SEO Eklentileri

Tüm bu ürünler şimdilik beta olarak Google Analytics Premium ve Adometry müşterilerine sunulacak. Google Analytics 360 Suite kurumsal firmalara çözüm odaklı bir araç olarak ön plana çıkıyor ve adından söz ettiriyor.

Geek ve Nerd Nedir? Kimlere Denir? 0

geek nerd

Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda Geek ve Nerd nedir? ve kimlere bu sıfat verilir bunları açıklayacağım.

Öncelikle bu terimler Amerikan kültürüne sahip gençleri sınıflandırılmasında kullanılan Geek ve Nerd gibi iki terim bulunuyor. Bu terimler aslında Türkçe’de Asosyal ve İnek olarak şeklinde yorumlanabilir. Bu iki sıfatı taşıyan insanlar genellikle ergenlik sürecinde yaşıtlarının ilgisini çekmeyecek şeylerde çok fazla bilgisi olan insanlardır. Aslında bu sıfatlar hakaret olarak söylenir. Peki Geek ve Nerd tam olarak nedir? kimlere denir? ve kökenleri nereden gelmiştir? bunlara bakalım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Etkili Hikaye Anlatmak İçin Animasyonlu Harita Yolu

Geek Nedir?

Bu tip insanlar Asosyal olarak bilinsede zeki olarak bilinir. Kendileri Teknoloji ile alakalı her türlü konuda bilgi sahibi olaması yani teknoloji danışmanı, işlerinde başarılı, acayip insanlara denir. Genellikle Mac pc kullanırlar. Geek’in kökenine bakacak olursak eskiden sirkte çalışan yetenekli insanlara küçük düşürücü söylenirdi. sirk hayvanı gibi farklı anlamlarda taşırdı bu terim.

Nerd Nedir ?

Bu tip insanlar ise Geek’lerin aksine Mac yerine PC kullanırlar. Daha çok içine kapanık, genellikle mühendis, yazılım ve fantastik işlerle uğraşmayı seven insanlardır. Nerd ise Dr.seuss tarafından 1954’te bir makalede yazılmıştır.

Bu araştırma mastersinit.org tarafından hazırlanmıştır.

Most Popular Topics

Editor Picks