Robots.txt nedir ve ayrıntılar 0

robots.txt nedir?

Bir robots.txt dosyası, web’i tarayan arama motoru robotlarının sitenize erişimini kısıtlar. Bu botlar otomatiktir ve bir sitenin sayfalarına erişmeden önce, belirli sayfalara erişmelerini önleyen bir robots.txt dosyası olup olmadığını kontrol ederler. (Saygın robotların tümü bir robots.txt dosyasındaki yönergeleri gözetse de bazı robotlar yönergeleri farklı yorumlayabilir. Ancak, bir robots.txt dosyası dayatılamaz ve bazı spam göndericilerle diğer kötü amaçlı kişiler bu dosyayı göz ardı edebilir. Bu nedenle, gizli bilgileri şifreyle korumayı öneriyoruz.)

Yalnızca sitenizde arama motorlarının dizine eklemesini istemediğiniz içerik varsa, robots.txt dosyasına gereksinim duyarsınız. Arama motorlarının sitenizdeki her şeyi dizine eklemesini istiyorsanız, robots.txt dosyasına (boş olanına bile) ihtiyacınız yoktur.

Google, robots.txt tarafından engellenen içerik sayfalarını taramamasına veya dizine eklememesine karşın, URL’lerini web üzerindeki diğer sayfalarda bulduğu takdirde bu URL’leri dizine ekleyebilir. Sonuç olarak, sayfanın URL’si ve büyük olasılıkla herkesin kullanımına açık olan site bağlantılarındaki metin veya Açık Dizin Projesi’ndeki (www.dmoz.org) başlığı gibi diğer bilgiler Google arama sonuçlarında görünebilir. Ancak, sayfalarınızın hiçbir içeriği taranmaz, dizine eklenmez veya görüntülenmez.

Bir robots.txt dosyası kullanmak için etki alanınızın köküne erişebilmeniz gerekir (emin değilseniz, web barındırıcınızdan bunu öğrenebilirsiniz). Bir etki alanının köküne erişiminiz yoksa, erişimi robots meta etiketini kullanarak kısıtlayabilirsiniz.

robots.txt dosyası oluşturma

robots.txt dosyası, sitenizdeki dosyaları veya dizinleri taramasını engellemek istediğiniz robotları (“botlar” veya “örümcekler” olarak da adlandırılırlar) belirlemenize olanak tanır. Web Yöneticisi Araçları’ndaki robots.txt dosyası oluşturun aracı ile, sitenizi taramasını istemediğiniz herhangi bir botu belirleyebileceğiniz bir robots.txt dosyasını kolaylıkla oluşturmanızın yanı sıra, sunucunuzdaki belirli dosyalara ve dizinlere erişme izni verebilir veya erişimi engelleyebilirsiniz. Örneğin, aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Web tarayıcıların sitenizdeki bir dosyaya veya dizine erişimini engelleme
  • Web tarayıcıların tüm sitenize erişimini engelleme
  • Belirli bir tarayıcının sitenize erişimini engelleme
  1. Web Yöneticisi Araçları Ana Sayfası’nda, istediğiniz siteyi tıklayın.
  2. Site yapılandırması altında Tarayıcı erişimi‘ni tıklayın.
  3. robots.txt dosyası oluşturun sekmesini tıklayın.
  4. Varsayılan robot erişiminizi seçin. Tüm robotlara izin vermenizi ve sitenize erişmesini istemediğiniz belirli botları hariç tutmak için sonraki adımı kullanmanızı öneririz. Böylece önemli tarayıcıların sitenizi taramasını yanlışlıkla engellemenizin neden olabileceği sorunları önlemiş olursunuz.
  5. Varsa, diğer kuralları belirtin. Örneğin, Googlebot’un sitenizdeki tüm dosyaları ve dizinleri taramasını engellemek için:
    1. Eylem listesinden İzin Verme seçeneğini belirtin.
    2. Robot listesinden Googlebot‘u tıklayın.
    3. Dosyalar veya Dizinler kutusuna / yazın.
    4. Ekle‘yi tıklayın. robots.txt dosyanızın kodu otomatik olarak oluşturulur.
  6. Dosyayı indirerek veya içeriği bir metin dosyasına kopyalayıp robots.txt olarak kaydederek robots.txt dosyanızı kaydedin. Bu dosyayı sitenizin en üst düzey dizinine kaydedin. robots.txt dosyası, etki alanının kök dizinine yerleştirilmeli ve “robots.txt” olarak adlandırılmalıdır. Botlar bu dosyayı yalnızca etki alanının kök düzeyinde kontrol ettiği için, alt dizinde bulunan bir robots.txt dosyası geçerli değildir. Örneğin, http://www.example.com/robots.txt geçerli bir yerdir ancak http://www.example.com/sitem/robots.txt geçerli bir yer değildir.

Google Webmaster sayesinde rahatlıkla robots.txt oluşturabilirsiniz üstte açıklaması var alttada oluşturma alanından bir resim

grey

robots.txt dosyasını el ile oluşturma

Yeşil ışık

Google ve diğer arama motorları http://www.example.com, https://www.example.com ve http://example.com adreslerini farklı siteler olarak ele alabilir. Bu sitelerin her birinin taranmasını kısıtlamak istiyorsanız, sitenizin URL’sinin her sürümü için ayrı bir robots.txt oluşturabilirsiniz.

En basit robots.txt dosyası iki kural kullanır:

  • User-agent: aşağıdaki kuralın geçerli olduğu robot
  • Disallow: engellemek istediğiniz URL

Bu iki satır, dosyada tek bir giriş sayılır. İstediğiniz kadar çok giriş ekleyebilirsiniz. Tek girişe birden çok Disallow satırı ve birden çok user-agent ekleyebilirsiniz.

robots.txt dosyasındaki her bölüm ayrıdır ve önceki bölümlerin üzerinde oluşturulmaz. Örneğin:

User-agent: *
Disallow: /klasor1/

User-Agent: Googlebot
Disallow: /klasor2/

Bu örnekte, yalnızca /klasor2/ ile eşleşen URL’lerin Googlebot izni kaldırılacaktır.

User-agent’lar ve botlar

User-agent, belirli bir arama motoru robotudur. Web Robotları Veritabanı‘nda, sık kullanılan pek çok bot listelenir. Bir girişi belirli bir bota (adını listeleyerek) veya tüm botlara (yıldız işareti koyarak) uygulanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Tüm botlara uygulanan bir giriş şöyle görünür:

User-agent: *

Google, birbirinden farklı çeşitli botlar (user-agent’lar) kullanır. Bizim web aramamız için kullandığımız bot, Googlebot‘tur. Googlebot-Mobile ve Googlebot-Image gibi diğer botlarımız, Googlebot için belirlediğiniz kurallara uyar, ancak bu botlar için de belirli kurallar ayarlayabilirsiniz.

User agent’ları engelleme

Disallow satırında engellemek istediğiniz sayfalar listelenir. Belirli bir URL’yi veya dize kalıbını listeleyebilirsiniz. Girişin düz eğik çizgiyle (/) başlaması gerekir.

  • Sitenin tamamını engellemek için düz eğik çizgi kullanın.
    Disallow: /
  • Bir dizini ve o dizinin içinde bulunan tüm öğeleri engellemek için dizin adının sonuna bir düz eğik çizgi koyun.
    Disallow: /onemsiz-dizin/
  • Bir sayfayı engellemek için o sayfayı listeleyin.
    Disallow: /ozel_dosya.html
  • Belirli bir görseli Google görsel aramasından kaldırmak için şunları ekleyin:
    User-agent: Googlebot-Image
    Disallow: /gorseller/kopekler.jpg
  • Sitenizdeki görsellerin tümünü Google görsel aramasından kaldırmak için:
    User-agent: Googlebot-Image
    Disallow: /
  • Belirli bir dosya türündeki dosyaları (örneğin, .gif) engellemek için şunları kullanın:
    User-agent: Googlebot
    Disallow: /*.gif$
  • Sitenizdeki sayfalarda AdSense reklamları görüntülemeye devam ederken bu sayfaların taranmasını engellemek için Mediapartners-Google dışındaki tüm botları engelleyin. Bu, sayfaların arama sonuçlarında görünmesini engellemekle birlikte Mediapartners-Google robotunun gösterilecek reklamları belirlemek üzere sayfaları analiz etmesine olanak sağlar. Mediapartners-Google robotu, sayfaları diğer Google user-agent’ları ile paylaşmaz. Örneğin:
    User-agent: *
    Disallow: /
    
    User-agent: Mediapartners-Google
    Allow: /

Yönergelerin büyük/küçük harfe duyarlı olduğunu unutmayın. Örneğin, Disallow: /onemsiz_dosya.asp, http://www.example.com/onemsiz_dosya.asp sayfasını engeller ancak http://www.example.com/Onemsiz_dosya.asp sayfasına izin verir. Googlebot beyaz boşluğu (özellikle de boş satırları) ve robots.txt içindeki bilinmeyen dizinleri yok sayar.

Dize kalıbı eşlemesi

Googlebot (ama tüm arama motorları değil) bazı dize kalıbı eşlemelerini dikkate alır.

  • Karakterlerden oluşan bir diziyle eşlemek için yıldız (*) kullanabilirsiniz. Örneğin, özel ile başlayan tüm alt dizinlere erişimi engellemek için:
    User-agent: Googlebot
    Disallow: /ozel*/
  • Soru işareti (?) içeren tüm URL’lere erişimi engellemek için (daha açık belirtmek gerekirse, alan adınızla başlayan ve ardından herhangi bir dize, bir soru işareti ve herhangi bir dize gelen URL’leri taramasını engellemek için):
    User-agent: Googlebot
    Disallow: /*?
  • URL sonu eşlemesini belirtmek için $ karakterini kullanın. Örneğin, .xls ile biten tüm URL’leri engellemek için:
    User-agent: Googlebot
    Disallow: /*.xls$

    Bu dize kalıbı eşlemesini, Allow yönergesi ile birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin, ? bir oturum kimliğini gösteriyorsa bu öğeleri içeren tüm URL’leri dışlayarak Googlebot’un aynı sayfaları taramasını önleyebilirsiniz. Ancak ? ile biten URL’ler, eklenmesini istediğiniz sayfanın sürümü olabilir. Bu durumda, robots.txt dosyanızı aşağıda gösterildiği biçimde ayarlayabilirsiniz:

    User-agent: *
    Allow: /*?$
    Disallow: /*?

    Disallow: / *? yönergesi, ? içeren URL’lerin tümünü engeller (daha açık belirtmek gerekirse, alan adınızla başlayan ve ardından herhangi bir dize, bir soru işareti ve herhangi bir dize gelen URL’lerin tümünü engeller).

    Allow: /*?$ yönergesi, ? ile biten tüm URL’lere izin verir (daha açık belirtmek gerekirse, alan adınızla başlayan ve ardından bir dize ve bir ? gelen ve ? işaretinden sonra hiç karakter içermeyen URL’lerin tümüne izin verir).

Meta Etiket kullanarak oluşturma

Eğer sitenizin ana dizinine erişme izniniz yoksa sayfanın başındada yazdığı gibi meta etiket kullanabilirsiniz.

Yeşil ışık

Sayfaya diğer sitelerden bağlantı verilse bile bu sayfanın Google web dizininde listelenmesini tümüyle engellemek için noindex meta etiket kullanın. Google sayfayı getirdiğinde, bir noindex meta etiketi görecek ve bu sayfanın web dizininde görüntülenmesini önleyecektir.

Noindex meta standardı http://www.robotstxt.org/meta.html adresinde açıklanmaktadır. Sunucunuza kök erişiminiz yoksa, sayfa bazında sitenize erişimi kontrol etme olanağı sağladığından bu yöntem yararlıdır.

Robots.txt dosyasına site haritanızı ekleyin.

Site haritanızı robots.txt dosyanıza ekleyebilirsiniz. Google’de bu yöntemi kullanıyor.

örnek: Sitemap: http://www.google.com/sitemaps_webmasters.xml

Robots.txt dosyanıza ” Sitemap: http://siteniz.com/sitemapiniz.xml ” böyle eklemelisiniz. Birden fazla sitemap yani site haritanız varsa alt alta ekleyebilirsiniz.

Örnek robots.txt dosyaları

Kaynaklar

robots.txt dosyası hakkında

Bir robots.txt dosyasını el ile oluşturma

Bir robots.txt dosyası oluşturma

Sitenize erişimi engellemek için meta etiketler kullanma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Prisma ile Fotoğraflarınızı Sanatsal Hale Dönüştürün 0

Prisma ile Fotoğraflarınızı Sanatsal Hale Dönüştürün

İOS ve Android telefonlarınıza Prisma uygulamasını indirerek fotoğraflarınızı sanatsal hale çevirebilirsiniz. Milyonlarca kullanıcısı olan ve son günlerin popüler uygulaması Prisma nasıl indirilir? ve nasıl kullanılır? yakından bakalım.

Prisma ilk önce İOS cihazlara daha sonra tüm Android telefonlara geldi. Play store ve app store mağazalarından indirebileceğiniz uygulama tamamen ücresizdir. Android ve İOS prisma uygulaması içinde barındırdığı filtreler ile fotoğraflarınızı sanatsal hale dönüştürür. Böylelikle fotoğraflarınza farklı bir hava katabilirsiniz. Günlük hayatta en çok kullandığımız kameramızı en güzel şekilde kullanan prisma uygulaması ile fotoğrafçılığınızıda geliştirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İOS ve Android için En Popüler Selfie Uygulamaları

Prisma Nasıl Kullanılır?

Uygulamayı alttaki bağlantılardan indirin.

AndroidiOS, iPhone

Prisma uygulamasını indirdikten sonra yapmanız gereken uygulamayı açarak bir fotoğraf çekin yada galerinizden fotoğraf seçin. Seçtiğiniz fotoğrafların altında bulunan Prisma filtrelerinden istediğinize tıklayarak uygulayınız. Fotoğraflarınızı dönüştürdükten sonra Facebook, Instagram, Twitter veya Whatsapp gibi sosyal ağlarda arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Prisma uygulamasını kullanarak bir kaç ünlünün fotoğraflarına filtre uygulayalım. Sizde sevdiğiniz her hangi bir ünlünün fotoğrafını indirerek hemen Prisma filtrelerini uygulayabilirsiniz.

grey

grey

grey

grey

grey

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Android Telefonlarda Olmazsa Olmaz Uygulamalar

grey

Sabit ve Taşınabilir Hard Disklere Level Format Atma 0

Tüm sabit ve taşınabilir hard disklerinize Level format atmak istiyorsanız size önereceğimiz program ile Level format atabilirsiniz.

Level format atmak Nedir?

Level format atmak hard disk‘inizdeki tüm verileri siler yani dosya kurtarma programları ile verilerinizi geri getiremezsiniz. Level format disklerinizi bir anlamda biçimlendirme’yede yarar. Ancak bu işlem çok üzün sürmektedir. Program disk’inizin yüzeyini tamamen sileceği için artık dosyalarınız hiç bir şekilde geri getiremezsiniz imkansızdır. Flash ve USB belleklerinizi dahi Level format atmaya yarayan program tüm disk üreticilerini desteklemektedir.

Hangi Program ile Level Format Atılır?

Level formatı HDD guru firmasının ürettiği HDD Low Level Format ile atabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan programın kullanımıda oldukça basittir. Kullanımını resimli olarak anlatacağım. Alttaki bağlantı’dan programı indirin ve kurun.

HDD Low Level Format İndir

HDD Low Level Format Tool Kullanımı Resimli Anlatım

İlk önce HDD Low Level programını açıyoruz. Karşımıza bilgisayarımızda bulunan tüm sabit ve taşınabilir diskler çıkıyor. Biz taşınabilir hard disk’imize Level format atacağız. 1.5 TB kapasitede bir hard disk’imize format atacağız. Toshiba 1.5 TB hard disk’imizi seçerek Continue yani İleri butonuna tıklıyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: CrystalDiskMark: Hard Disk Performansı Ölçme Programı

grey

İleri dedikten sonra üstteki Low-Level Format sekmesine tıklıyoruz. Burada altta Format This Device yani bu cihazı formatla yazan butona tıklıyoruz. Buradaki butona tıkladığımız an formatlama işlemi başlayacaktır. Formatlama işleminden sonra verileriniz bir daha asla geri getirilemeyecektir.

grey

Formatlama işlemi bitmiştir. 1.5 TB büyüklüğündeki taşınabilir diskimiz 15-20 saat arasında bir Level format atılmıştır. Disk formatlama süresi diskinizin büyüklüğüne ve hızına göre değişmektedir.

grey

Formatlama işlemi bittikten sonra Bilgisayar yönetiminden Disk yönetimine girelim. Buraya girdikten sonra otomatik olarak diskimiz için uyarı gelecektir. MBR Ana ön yükleme kaydı oluşturarak diskimizi kullanılır hale getirecektir. Diskimiz MBR bölümü oluştuktan sonra Diskimizin formatını belirlememiz gerekecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En iyi 5 Ücretsiz Harddisk Bölüm (Partition) Yönetim Programı

grey

Diskimizi kullanmak için diskimizin üzerine sağ tıklayarak Yeni Basit Birim seçeneğini tıklayarak yönlendirmeleri izleyerek diskimizi formatlıyoruz.

grey

Most Popular Topics

Editor Picks