WordPress kullanıcıları için en iyi Gzip sıkıştırma eklentisini anlatacağım ancak öncelikle Gzip’in ne olduğunundan biraz bahsedicem hatta WordPress Gzip eklentisinide geçip biraz Mod_deflate eklentisinden’de bahsedicem. Gzip’i bugün daha iyi anlayacak ve kavrayacaksınız.
Web sitenizi %80’lere varan sıkıştırma ile daha hızlı açtırıcaksınız ayrıca bir ipucu veriyim bu en önemli SEO tekniklerinden biridir.
Gzip Sıkıştırma Nedir?
Gzip, bir tür sıkıştırma yöntemidir. Web sitemizde bulunan php, js, css, html, jpg vb. dosyaları sıkıştırmaya yarar ve bu şekilde sitenizin daha hızlı açılmasını sağlar. Bir çok özelliği var bunlardan biride Trafik kullanımını azaltmasıdır. Yani örnek verirsek rooteto.com şu anda 91.339 bytes olması gerekirken Gzip sıkıştırma ile 18.675 bytes’e kadar düşürdüm. Ziyaretciler 91 bayt yerine 18 bayt indiriyor ve trafik kullanımını azaltmış oluyorum.
Rooteto’yada günde 200-300 kişi girmiyor binlerce insan giriyor sizin web sitenizede binlerce insan giriyordur yada ilerleyen zamanlarda sizde binlerce kişiye hitap edeceksiniz ve bu durum çok önemli.
Gzip sıkıştırması çok meşakatli bir işlem değildir .htaccess’e eklenen bir kodla sıkıştırmayı etkinleştirebilirsiniz. Ancak şu faktörlerin olması gerekiyor;
- Sunucunuzda Gzip modülü kurulu olması gerekli.
- cPanel’den site optimizasyon (Gzip) modülünü etkinleştirmeniz gerekiyor.
Eğer cPanelinizde böyle birşey yoksa zaten sıkıştırmayı yapamazsınız. Hosting’inizle irtibata geçmeniz gerekiyor bu durumda. Yada hiç irtibata geçmeden benim yöntemimle eklenti kurarak sıkıştırma yapabilirsiniz.
Linux Hosting kullanıcıları için söylüyorum eğer WordPress’ten farklı bir sistem kullanıyorsanız alttaki kodu .htaccess kodunu en üste yerleştirin ve kaydedin. Eğer çalışmıyor ise sunucunuzda mod_deflate kurulu değildir bunun kurulumunuda ayrıca anlatağım.
Genede ekleyin htaccess dosyanıza eğer kurulu ise test sitesi üzerinden bakabilirsiniz gzip aktif oldumu diye.
<IfModule mod_deflate.c> AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/xml text/css text/plain AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml application/xhtml+xml application/xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/rdf+xml application/rss+xml application/atom+xml AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript application/javascript application/x-javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf application/x-font-otf AddOutputFilterByType DEFLATE font/truetype font/opentype </IfModule>
WordPress Gzip Eklentisi
Konuya WordPress Gzip kurulumunu anlatarak giricektim ancak dahada bilgilenmeniz açısından biraz fazla yazdım sanki 🙂 Neyse devam edelim WordPress kullanıcı iseniz bu eklentiyi kesinlikle kullanmanız gerekiyor bunu bilin.
Eklentimizin adı filofoso fasafiso gibi olsada en iyi çalışan bu 🙂
Eklentiyi indir: Filofoso WordPress Gzip
Eklentiyi indirin wp-content/plugins klasörüne atın ve yönetici panelden etkinleştirin. Yapmanız gereken işlemler bu kadardı Gzip kurdunuz sıra testte Gzip test sitesine gidin ve sitenizi test edin.
Hatta Gzip’ten sonra sitenizin açılış hızınıda Google insights üzerinden konrtol edin ve hızının arttığını görün.
Rooteto’yu takip etmeye devam edin…
hocam ben wordpress kulanıyorum sunucumla gorustum gzip malesef yok dedıler film sitemi hızlandırmam ıcın baska neyapabılırım
Sercan Gzip yoksa başka hosting bakabilirsin bence. Çünkü gzip siteyi gerçek anlamda hızlandıran bir sistemdir. Arama motorlarında üst sıralara çıkmanda faydası olacaktır. Resim sıkıştırma veya dosya sıkıştırma işlemlerini kendin yapabilirsin. Buradaki yazımı inceleyebilirsin: http://rooteto.com/bilinmesi-gerekenler/online-yui-compress
Hosting olarak tavsiye ederim: http://www.hosteva.com/
Wordpreste en enteresan şeylerin başında bir eklentinin isminin başına bir harf sonuna bir harf koyarak başka bir benzer eklenti yapıuyorlar..Bende de gzippy diye birşey var aynım mantık ta çalışıyor galba..
Murat,
Olay aslında başına ve sonuna koymak değil. Her yazılımcı farklı yöntemlerle eklenti yazıyor. Örneğin WordPress’e “gzip” eklentisi yazan bir yazılımcı genel olarak buna “gzippy”, “gzippo”, “wp gzip”, “wpzippy” gibi isimler verebilir. Buradaki amaç “gzip” vurgulamak ve kendi eklenti isimlerini oluşturmak aslında.
Her eklenti sonuç olarak aynı işe yarar ama bazı eklentiler çok ileri seviye yazılımcılar tarafından yazıldığı için, hatasız ve daha hızlı çalışırlar. Bazı eklentiler acemi yazılımcılar tarafından yazılır ve bunlardada ciddi güvenlik açıklarıda çıkabilir.
Peki Gzip Cpanel’de etkin ise yine de bu eklentiyi kurmak gerekir mi?
Sitedede aktif olması gerekiyor. Gzip test sitesinden kontrol edersen anlarsın.