WordPress Gzip Kurma ve Site açılış Hızını %80 arttırmak 6

WordPress kullanıcıları için en iyi Gzip sıkıştırma eklentisini anlatacağım ancak öncelikle Gzip’in ne olduğunundan biraz bahsedicem hatta WordPress Gzip eklentisinide geçip biraz Mod_deflate eklentisinden’de bahsedicem. Gzip’i bugün daha iyi anlayacak ve kavrayacaksınız.

Web sitenizi %80’lere varan sıkıştırma ile daha hızlı açtırıcaksınız ayrıca bir ipucu veriyim bu en önemli SEO tekniklerinden biridir.

https://4.bp.blogspot.com/-k3dad0k2csI/UBWbrj7CGSI/AAAAAAAAI30/SvA7r3smYl4/s1600/wordpress-hacks4+(1).png

Gzip Sıkıştırma Nedir?

Gzip, bir tür sıkıştırma yöntemidir. Web sitemizde bulunan php, js, css, html, jpg vb. dosyaları sıkıştırmaya yarar ve bu şekilde sitenizin daha hızlı açılmasını sağlar. Bir çok özelliği var bunlardan biride Trafik kullanımını azaltmasıdır. Yani örnek verirsek rooteto.com şu anda 91.339 bytes olması gerekirken Gzip sıkıştırma ile 18.675 bytes’e kadar düşürdüm. Ziyaretciler 91 bayt yerine 18 bayt indiriyor ve trafik kullanımını azaltmış oluyorum.

Rooteto’yada günde 200-300 kişi girmiyor binlerce insan giriyor sizin web sitenizede binlerce insan giriyordur yada ilerleyen zamanlarda sizde binlerce kişiye hitap edeceksiniz ve bu durum çok önemli.

Gzip sıkıştırması çok meşakatli bir işlem değildir .htaccess’e eklenen bir kodla sıkıştırmayı etkinleştirebilirsiniz. Ancak şu faktörlerin olması gerekiyor;

  • Sunucunuzda Gzip modülü kurulu olması gerekli.
  • cPanel’den site optimizasyon (Gzip) modülünü etkinleştirmeniz gerekiyor.

Eğer cPanelinizde böyle birşey yoksa zaten sıkıştırmayı yapamazsınız. Hosting’inizle irtibata geçmeniz gerekiyor bu durumda. Yada hiç irtibata geçmeden benim yöntemimle eklenti kurarak sıkıştırma yapabilirsiniz.

Linux Hosting kullanıcıları için söylüyorum eğer WordPress’ten farklı bir sistem kullanıyorsanız alttaki kodu .htaccess kodunu en üste yerleştirin ve kaydedin. Eğer çalışmıyor ise sunucunuzda mod_deflate kurulu değildir bunun kurulumunuda ayrıca anlatağım.

Genede ekleyin htaccess dosyanıza eğer kurulu ise test sitesi üzerinden bakabilirsiniz gzip aktif oldumu diye.


<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/xml text/css text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml application/xhtml+xml application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rdf+xml application/rss+xml application/atom+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript application/javascript application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/truetype font/opentype
</IfModule>

Gzip Test Sitesi

WordPress Gzip Eklentisi

Konuya WordPress Gzip kurulumunu anlatarak giricektim ancak dahada bilgilenmeniz açısından biraz fazla yazdım sanki 🙂 Neyse devam edelim WordPress kullanıcı iseniz bu eklentiyi kesinlikle kullanmanız gerekiyor bunu bilin.

Eklentimizin adı filofoso fasafiso gibi olsada en iyi çalışan bu 🙂

Eklentiyi indir: Filofoso WordPress Gzip

Eklentiyi indirin wp-content/plugins klasörüne atın ve yönetici panelden etkinleştirin. Yapmanız gereken işlemler bu kadardı Gzip kurdunuz sıra testte Gzip test sitesine gidin ve sitenizi test edin.

Hatta Gzip’ten sonra sitenizin açılış hızınıda Google insights üzerinden konrtol edin ve hızının arttığını görün.

Rooteto’yu takip etmeye devam edin…

6 Comments

  1. hocam ben wordpress kulanıyorum sunucumla gorustum gzip malesef yok dedıler film sitemi hızlandırmam ıcın baska neyapabılırım

  2. Wordpreste en enteresan şeylerin başında bir eklentinin isminin başına bir harf sonuna bir harf koyarak başka bir benzer eklenti yapıuyorlar..Bende de gzippy diye birşey var aynım mantık ta çalışıyor galba..

    1. Murat,
      Olay aslında başına ve sonuna koymak değil. Her yazılımcı farklı yöntemlerle eklenti yazıyor. Örneğin WordPress’e “gzip” eklentisi yazan bir yazılımcı genel olarak buna “gzippy”, “gzippo”, “wp gzip”, “wpzippy” gibi isimler verebilir. Buradaki amaç “gzip” vurgulamak ve kendi eklenti isimlerini oluşturmak aslında.
      Her eklenti sonuç olarak aynı işe yarar ama bazı eklentiler çok ileri seviye yazılımcılar tarafından yazıldığı için, hatasız ve daha hızlı çalışırlar. Bazı eklentiler acemi yazılımcılar tarafından yazılır ve bunlardada ciddi güvenlik açıklarıda çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WordPress Güncelleme Hatası Çözümü, Briefly Unavailable for Scheduled Maintenance 0

briefly unavailable for scheduled maintenance cozumu

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Briefly Unavailable for Scheduled Maintenance. Check Back in a Minute WordPress güncelleme hatası alan arkadaşlara yardımcı olacağm.

WordPress Güncelleme Hatası: Briefly Unavailable for Scheduled Maintenance. Check Back in a Minute hatası genellikle WordPress’i, eklentilerini ve temaları güncelleme sırasında yarıda kesilmesi nedeniyle oluşan hatadır. Bu hata otomatik güncelleme sırasında da oluşabilir. Bu hata ile sitenize erişim kesilir. Peki bu sorun nasıl çözülür?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Popüler WordPress Slayt Eklentileri

Nasıl Düzeltilir?

  • Bu sorunu çözmek oldukça basit ve kolaydır. İlk önce FTP kontrol panelinize giriniz.
  • Sitemizin bulunduğu ana dizine public_html dosyasına giriyoruz.
  • public_html içinde wp-admin, wp-content, wp-includes klasörlerini göreceksiniz.
  • Bu klasörler haricinde güncelleme sırasında oluşan .maintenance dosyaasını göreceksiniz.
  • .maintenance dosyasının adını değiştirin yada silin.
  • Sitenize artık girebilirsiniz.
  • Güncellemelerinizi manuel olarak yapın.

grey

Uçtan Uca Şifreleme Nedir? 0

Uçtan Uca Şifreleme Nedir

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere Uçtan uca şifreleme nedir? ne işe yarar? gibi aklınızda bulunan sorulara yanıt vereceğim.

Son dönemde Whatsapp ile gelen bu özellik aslında Telegram uygulaması ile birlikte zaten kullanılıyordu. Çoğumuz mesajlaşma uygulaması Telegram’ı bilmiyor. Telegram uygulamasını daha önce En iyi iPhone uygulamaları yazımızda paylaşmıştık. Whatsapp alternatifi arayanlar için iyi bir alternatif olacaktır. Neyse biz yazımıza dönelim. Genelde Whatsapp kullandığımız için ve Uçtan uca şifrelemenin whatsapp’a yeni geldiği için bu şifreleme türünün ne olduğunu ne işe yaradığını merak edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Whatsapp Ücretli mi? Ücretsiz mi?

Whatsapp Uçtan Uca Şifreleme Nedir?

grey

Whatsapp’da mesajlar normalde düz metin olarak karşı tarafa gönderiliyordu. Buda mesajların herkes tarafından görünür oluyordu. Yani bir hack’leme olduğunda mesajlarınız görünecektir. Ancak Uçtan uca şifreleme ile bu sorun ortadan kalkıyor.

Whatsapp Uçtan Uca Şifreleme Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden mesajlaşmaya yarayan Whatsapp uygulaması uçtan uca şifreleme Teknolojisi ile birlikte gönderdiğiniz tüm mesajları şifreli halde karşı tarafa gönderiyor. Mesajlar arkadaşlarınıza şifreli halde gidiyor. Uçtan uca şifrelemede gönderdiğiniz mesajlar kendi telefonunuzda şifrelenerek gittiği için herhangi bir hacker’lar ve devletler tarafından herhangi bir şekilde okunamıyor. Mesaj telefonda oluşturulduğu için whatsapp’ın Sunucu‘larına girilse dahi hiç kimse tarafından okunamıyor. İOS ve Android cihazlarınızda uçtan uca şifreleme özelliğini gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Marco Mashala, Yazdığı Kodla Şirketini Sildi

grey

Most Popular Topics

Editor Picks