Web sitenizdeki hatalı linkler sonucunda arama motorlarının sizi sıralamada gerilere aldığını biliyorsak hatalı linkleri mümkün olduğunca azaltmaya çalışmamız gerekiyor. Hatalı linkleri bulmak için 2 güzel yöntem var onları açıklayacağım ama onlardan önce bir kaç şeyde anlatıcam tabiki 🙂
Eğer hatalı sayfalarınızı bulup düzeltmezseniz eğer gerçekten arama motorunda üst sıralara çıkmanız zordur. Youtube.com gibi bir sitenin binlerce hatalı sayfası olabilir veya milyonlarca ancak onlar 301 yönlendirme ile hatalardan kendilerini koruyorlar. Büyük sitelerden bazıları;
- Hatalı sayfaları 301 ile yönlendiriyor.
- Hatalı sayfaları özel bir sayfa yaparak o kısımada arama motoru yerleştirerek sorunu bir şekilde gideriyorlar.
Ama bizim önemli olarak gördüğümüz siteler arama motoru koymayı uygun görüyorlar. Neyse gelelim hatalı linkleri bulmaya daha sonra hatalı sayfalara neler koyabiliceğimizi düşünürüz.
1) Google Webmaster 404 Linkler
Tanılamalar sekmesinden -> Tarama hataları kısmına tıklayın.
“404 (Bulunamadı)” Bu linkleri düzenlememiz gerekiyor. Bu tarz hatalar biz siteyi kodlarken veya temada değişiklik yaparken yaptığımız link hataları olabilir. Yada linki değiştirmişizdir eski link öylece kalmıştır. Bir çok seçenek olabilir.
Öncelikle tüm 404 sayfaları 301 ile yönlendirmek yanlış olur. Bu yüzden linkleri kontrol etmemiz gerekiyor en çok hata veren linki incelememiz gerekiyor. Bazı linkler kendi hatalarımızdan kaynaklı olduğu için hemen düzeltebiliriz.
Ancak kişi manuel olarak link giriyorsa veya sitenizde yığınla konu var ve siz bunları takip edemiyorsanız 404 için özel bir sayfa oluşturucaksınız.
Öncelikle 404 linkleri 301 SEO Yöntemi ile yönlendirmek için alttaki konuyu inceleyin.
404 Sayfanız için özel arama otoru oluşturmak için alttaki linki inceleyiniz.
Google WebMaster sayesinde hatalı linkleri öğrendik ve linkleri yönlendirdik. Yada 404 sayfası için özel bir arama motoru oluşturduk.
2) WordPress Redirection Eklentisi 404 sayfalar.
WordPress Redirection eklentisinin en güzel özelliğide Log yani kayıt tutmasıdır. Yani hatalı sayfaları kaydediyor bizde bunları 301 SEO Yöntemi ile yönlendiriyoruz. Bu sayede daha az hatalı linkimiz olmuş oluyor. 301 SEO Konusunda çok önemli bir yere sahip bu yüzden dikkat etmek gerekiyor.
Şimdi 301 yönlendirme ile ilgili bir link vericem. Yazının bir kısmı Google’ye ait yani 301’in önemini anlamanız için gösteriyorum.
Bir şekilde 301’in SEO Konusunda önemli olduğunu anladık hahah 🙂 Bir şekilde güzel bir cümle olmadı ama neyse devam edelim.
WordPress Redirection eklentisi hakkında fazla bilgiye sahip olmayabilirsiniz ancak ben sizler için bunuda düşündüm ve bu eklenti ile ilgili güzel bir yazı yazdım ve anlattım 🙂
Dipnot: Eklentiyi kendimde kullanıyorum.
Merhaba, Yazıda geçen eklentiyi ben de kullanıyorum ve oldukça da işime yarıyor. Ancak Google Web Araçlarından tarama hatalarına baktığımda 500 ün üzerinde 404 hatası var ve Url leleri kontrol ettiğimde herhangi bir anlam veremediğim bir sorun var. 404 hatası veren her url nin sonunda /alternateURL şeklinde bir uzantı vardı. Bu nedir ve nasıl bu hatadan kurtulabilirim yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.
@kurtayfun:disqus, O hatayı veren bağlantıya tıkla “/alternateURL” kısmını silip normal yazının içine gir. Kaynak kodun da “alternate” diye aratıp kaynak kodunda geçip geçmediğine bak. Belki hatalı kodlama ile kaynakta bir link oluşmuş olabilir. Eğer bulamazsan tekrar yaz. Birde siteni ve hataların resmini çekip mail atarsan daha çok yardımcı olabilirim.
Kaynak kodlarında bu tür bir link yok. Nerede ve nasıl oluştuğunu anlamış değilim. Hatalı link listesini aşağıdaki bağlantıdan görebilirsin. https://goo.gl/nn2pZe
@kurtayfun:disqus siteye hiç dil eklentisi kurdunmu?
Kurmadım ancak yanlış hatırlamıyorsam meta kodu olarak bir dil etiketi eklemiş sonrasında kaldırmıştım. Aklıma bu geldi ancak sonrasında hatalı linkleri google web tools tan sildikten sonra tekrar oluşunca başka bir çözüm bulamadım.