Google Panda biliyorsunuz Google arama algoritmasını geliştirmek için kurulmuş bir sistemdir. Google tarafından bazı zamanlar Panda ve Penguen güncellemesi olur. Panda güncellemesi web siteniz için almış olduğunuz backlink, vermiş olduğunu linkler, sitenin yapısı, heading etiketlerine kadar iner iner ve bazı sitelerde kesin sonuçlar verebilir. Penguen güncellemelerinde web siteniz sıralama kaybedebilir 3-4 sıra geri düşer ancak Panda ayrıdır.
Panda güncellemesinde eğer listeye alındıysanız bu listeden kurtulmak için gerekli düzeltmeleri yapmanız gerekiyor yoksa web sitenizin oturarak düzelmesini bekleyemezsiniz.
Bazı SEO Uzmanı arkadaşlar Google’nin sadece yılda 2 defa Panda güncellemesi yaptığını savundasa böyle bir şey yok. Sadece bu yıl toplam 17 panda güncellemesi oldu biz bunların farkındayız ve algoritma güncelleme sonrasında sitelerin nasıl bir duruma geldiğinide görüyoruz. Sıralama kaybedenleri tespit ettikten sonra gerekli çalışmaları yaparak düzeltmeler uyguluyoruz.
Şimdi gelelim bu 17 güncelleme ve daha önceki güncellemelerden sonra “Kaliteli içerik” mantığını nasıl tam oturtabiliriz. Arama Motoru Optimizasyonu için daha önceden yazdığım makaleleride buradan inceleyebilirsiniz;
- SEO ipucu: CSS ve JavaScript Dosyalarınızı birleştirin
- Yandex 2012 SEO Optimizasyon Teknikleri
- 30+ En iyi (SEO) Arama Motoru Optimizasyonu Taktiği
- GSiteCrawler Site haritası oluşturma
- WordPress Microdata SEO Eklentisi
- Hatalı linkleri bulmak ve 301 yönlendirme yapmak
- Site Haritası nedir? ve tüm detaylar.
1) Benzersiz içerikler girmek
Daha önceden hiç olmayan bir makale yazmak yada var olanlardan çok farklı ve detaylı yazmak benzersiz içerik girmek demektir aslında. İnternet üzerinde var olan bir yazıyı kopyalayıp başlık değiştirmek size fayda sağlar gibi geliyorsa söylüyorum içerik kontrolünde benzer içerik tespit edilirse siz daha kaliteli olamazsınız. Kaliteli olmak içinde benzersiz içerikleri girmeniz gerekiyor.
Ben şimdi sizlere internet üzerinde var olan bir yazıyı kopyalayarak versem sadece kopyalamış olmayı bırakın herkezin dikkatinide çekemem sadece kopya içerik yapan biri olarak görünürüm. Şöyle diyebilirsiniz nokia lumia’nın özelliklerini geçipte başka bir şekilde yazamayız. Bundan bahsetmiyorum temel mantığı anlamadıysanız halada nokia lumia’nın özelliklerini okumaya mahkumsunuz demektir. Çok garip bir cümle kurdum ya hadi hayırlısı 🙂
Var olan bir makaleyi güçlendirmek adına daha iyisini ve daha ayrıntılısınıda yazabilirsiniz buda günah değil.
2) Düzenli olarak içerik girin.
Dakkada bir içerik girin hızlı hızlı durmayın arada kopyala yapıştır durmak yok haydi bastır az kaldı banlanacaksın 🙂 Bunu bilerek yazdım çünkü bazı arkadaşlar web sitesi açar açmaz konuları yığmaya başlıyor. Yukarıda yazdıklarımı yada daha önceden yazdıklarımı hiç okumamuş gibi içerik doldurmaya başlıyor bu kesinlikle yanlış ve önerilmeyen bir yöntem.
Düzenli olarak içerik girmek demek bir içerikle gerçekten uğraşarak düzenli girmekten bahsediyorum. Sitenizi kesinlikle boşlamayın ama içerik girerkende dikkatli içerik girin. Sitenize baktığınızda çöp doldu diyorsanız inanın o site 1-2 ay sonra batar sevmezsiniz sitenizi.
Klavyeye nazik davranıyoruz başımız ağrıdıysa taslağa kaydediyor dışarı çıkıp geziyoruz en iyi mantık budur. Başınız ağrıdığı halde içerik giriyorsanız o içerik okuyanında başını ağrıtır.
3) Anahtar Kelimenizi Vurgulayın.
Evet arkadaşlar SEO’da buna düzgün anahtar kelime kullanımı diyoruz. Az önce ben “SEO” kelimesini yazdıysam biraz sonrada “Optimizasyon” yazıyorsam Google arama motoru bunları dikkate alır ve içerikte kullanılan anahtar kelimere göre içeriği belirli bir yere taşır. Şöylede bir problem var anahtar kelimeyi vurgulayın diyoruz ancak bazıları değil çoğu kişi bunu yanlış yapıyor siteyi komple anahtar kelimeyle dolduruyor 🙂
Ama biz Türklerin özelliği bu vur dersen öldürür. Polat Alemdar’ın silah sesleride geliyo vur vur bitmiyo valla.
4) Anahtar Kelime Yoğunluğunu Denetleyin.
Web sitenizdeki anahtar kelimeleri takip edin. Üst sıralarda çıkmak istediğiniz kelimeler çok aşırı kullanılmışsa önlem almanız gerekiyor. Örneğin “Keywords pgae” kelimesinde üste çıkmak istiyorsunuz bunun içinde sitenin her yerinde (başlık, alt kısım, içerikler, etiketler) kullandıysanız şöyle bir risk altındasınız.
Google eskiden fazla anahtar kelime kullananlar için bir çizgi koymamıştı vardı belki ama çok net değildi ama artık çok net bir şekilde görüyoruz. Kelimeleri çok yoğun kullanırsanız Google sizi gerilere alıyor çünkü legal’den dışarı çıkıyorsunuz gittikçe. Üst sıralarda çıkmak istediğiniz kelimeyi elbette diğerlerinden fazla kullanacaksınız ancak bununda bir kontrolü bir adabı var arkadaşlar.
Link kontrolü yapmadan her yeri anahtar kelime doldurun sonrada neden olmadı diye yakının.
5) Kötü Backlinkler’den yada kötü sitelerden kurtulun.
İşte geldik dananın kuyuruğunun koptuğu yeni bir konta. Google son panda güncellemelerinden sonra backlink ile uğraşanların işine son veriyorduki bir çok temiz sitede bunlarla birlikte yanlış anlaşıldılar şaka gibi dimi onlarda sandbox’a düştü yada sıralamada gerilediler.
Burdaki olay şu daha önceden böyle birşey yapamıyorduk ancak Google artık geri dönüşte istiyor. Web sitenizin çok kötü bir backlink’i var bundan kurtulmak için normalde birşey yapamıyordunuz ancak Google’ye artık bildirebiliyor ve bu kötü backlinklerden kurtulabiliyorsunuz.
Disavow Links kısmına tıklayın buradan web sitenizi seçtikten sonra exel’de listelediğiniz kötü backlink listesini bildirin ve kötü backlinkler’den kurtulun. Disavow Links ile ilgili makaleyi yakın zamanda yazacağım inşallah.
6) Kaliteli bağlantılar almak
İnternet üzerinde bir çok makale yazma siteleri var hepsini geçtim mashable.com, rooteto.com gibi sitelerde makalelerinizi yayınlayabilir ve burada web sitenizin bağlantılarını vererek içeriklerinizi dahada kaliteli hale getirebilirsiniz. Tabi burada şöylede bir olay var sitenizdeki içeriğin tamamını gelip buraya girmekten bahsetmedim gene olayı yanlış yere çektiniz 🙂 Web sitenizdeki içerikleri güçlendirmek için örnek verdiğim siteler gibi siteler bularak içerik girebilir ve yazı içerisinde linkler verebilirsiniz bu şekilde web sitenizin kaliteside gittikçe artacaktır. Nofollow link olarak görülse bile kaliteli site olma yolunda bir problem olarak görünmeyecektir.
Resimdeki mantığı kavrayabilirseniz sorun yok
SEO‘da önemli olan şeylerden biride budur. Örneğin bir eklenti yazmışsınızdır bunu farklı bloglar’da açıklamalı olarak anlatıp tanıtırsınız sonra web sitenize yönlendirirsiniz bunu para vererek değil blog yazarlarına duyurarakta yapabilirsiniz. Blog yazarları genelde bu tarz içerikleri ücretsiz olarak detaylı bir şekilde yazıyorlar. Bu şekilde web sitenizinde kaliteli ve PageRank değeri artacaktır.
7) Sosyal Medya Bağlantıları ekleyin.
Günümüzde Sosyal Medya’nın ne kadar çok kullanıldığını artık söylememin bir anlamı yok yolda yürürken ya twit atarsınız yada face’den like yaparsınız. 🙂 Doğal olarak Sosyal medya’nın bu kadar sık kullanılması SEO‘dada yerini kesinlikle aldı ve almasıda gerekiyor.
Sosyal medya bağlantısı derken kullandığınız hesaplardan farklı olarak ayrıca paylaşım butonlarınıda kullanmayı eksik etmeyin. Web siteniz paylaşılması rahat ve sosyal bir web sitesi olsun. Twitter’a girsin Facebook’tan çıkıp Google+ Plus’ta yer alsın sonra Stumble’de günün en populeri olsun reddit’te kategorilerde yer alsın bunlar hem web sitenizin hiti açısından, hem kaliteniz açısından çok iyi bir şeydir. Herşeyden önce Google bunları göz önüne alarak web sitenizin sıralamasınıda değiştirecektir.
Evet arkadaşlar 7 tane dedik 7 tanede oldu yazımın güzel olduğunu düşünüyorum inşallah beğenirsiniz. Beğenmediğiniz konu olduğunuda düşünmüyorum 🙂
Haydi Allaha emanet olun başka bir yazımda görüşmek üzere rooteto’yu takip etmeyi bırakmayın.